Vyhľadávanie:

Deň dobrovoľníkov v Centre pre deti a rodiny

Deň dobrovoľníkov v Centre pre deti a rodiny

 

20+26=46 je jednoduchá rovnica, ktorej výsledok hovorí o počte dobrovoľníkov, ktorí sa aj tento rok zapojili do ušľachtilej aktivity. U. S. Steel Košice podala pomocnú ruku centru už ôsmykrát a opäť sme za sebou zanechali viditeľnú stopu.

Centrum pre deti a rodiny na Hurbanovej ulici je sociálne zariadenie, ktoré zabezpečuje pobytovou formou nepretržitú odbornú starostlivosť pre deti a mladých dospelých. Väčšina má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby v dôsledku nepriaznivého zdravotného stavu, rôznych druhov postihnutia, porúch reči, učenia, pozornosti alebo správania.

Prípravy na Deň dobrovoľníkov sa začali týždne pred samotným dňom, keď bolo nutné zabezpečiť všetky potrebné veci na bezpečný a hladký priebeh akcie. Deň D sa blížil a naši kolegovia z USSK sa s radosťou prihlasovali, aby mohli pomôcť tam, kde to je potrebné. Na pomoc Centru pre deti a rodiny sa prihlásilo 20 dobrovoľníkov z rôznych oddelení USSK. V najväčšom počte malo zastúpenie oddelenie Nákupu, ku ktorému sa pridali kolegovia z oddelenia Investícií a Oceliarne.

Hneď ráno sme sa rozdelili do viacerých tímov, ktoré pozostávali z mixu dobrovoľníkov USSK a centra. Prvá skupina odvážlivcov dostala na starosť kosenie areálu – obrovského areálu. V podstate išlo o vytrvalostné preteky, kde najväčším súperom našich dobrovoľníkov bola vysoká tráva a silné slnko, ktoré pálilo od ranných hodín. Adepti na túto úlohu boli jasní: Marek Blaško a Peter Tulenko.

Ďalšia skupina dostala za úlohu skrášlenie priestoru pred vchodom do centra a úpravu živých plotov. Hrabanie, strihanie, zbieranie a vývoz zelene boli štandardné činnosti, ktoré čakali na túto skupinu. Veselú skupinu, to musím podotknúť, lebo duo Kristína Grófová a Andrea Čurillová sľubovalo veľa zábavy.

V 3. skupine sme dali dokopy „Mladé pušky”, aby ukázali, čo sa v nich skrýva. Do parády si zobrali zadnú časť areálu, kde bolo nutné upraviť živé ploty a upratať parkovisko - proste dať to celkovo dokopy. Peter Protivňák s priateľkou a Anna Pastyrčák si vyhrnuli rukávy a doručili to, čo sa očakávalo.

Ďalšia veselá skupinka sa stretla pri ihrisku, ktoré bolo potrebné opraviť a dať do pôvodného stavu. Nosenie a lepenie častí ihriska sa stali hlavnou náplňou práce Gabriela Dankóa, Dušana Opršala s manželkou a Ruda Juroša. Práca bola jedna vec a 4-hodinový pobyt na silnom slnku druhá. Každopádne naši dobrovoľníci sa opäť prekonali a s výsledkom bola spokojná aj riaditeľka centra Silvia Komorová: „Musím sa priznať, že som neverila, že sa to dnes dokončí.”

 

V piatej skupine sme spojili dokopy skúsenosti a mladú dravosť. František Janke, Marián Egry a Ján Malajter dostali za úlohu vymaľovať garáže. Skúsenosti sa vyrovnali dravosti a dravosť sa zase priučila od skúseností. Táto kombinácia priniesla najviditeľnejší výsledok celého dopoludnia, a to novú farbu pre garáže centra.

V ďalšej skupine si navzájom pomáhali kolegovia z oddelenia Investícií a Oceliarne. Michal Bigaň a Michal Šoltýs mali za úlohu upraviť priestor pri bočnom vchode do centra. Rýľ, lopata, fúrik a krovinorez sa stali hlavnými nástrojmi pri skrášľovaní skalky.

 

Posledné trio v zložení Jaroslava Tučeková, Mária Marcinková a Andrea Petrušová sa pustilo do úprav skalky a v podstate všetkého, čo im stálo v ceste. Opadané lístie alebo zarastené skalky nemali šancu. Stále s úsmevom na tvári im práca išla od ruky.

Celkovo môžeme povedať, že aj ôsmy ročník Dňa dobrovoľníkov v Centre pre deti a rodiny dopadol na jednotku s hviezdičkou. Za všetku odvedenú prácu sa chcem poďakovať našim dobrovoľníkom a dúfam, že o rok sa stretneme znova.

 Autori fotografií: Jakub Hrabovecký a Arpád Koteles

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...