Vyhľadávanie:

Deň ochrany osobných údajov

Deň ochrany osobných údajov

Ilustračné foto: freepik.com

28. január je Deň ochrany osobných údajov. V súvislosti s tým by sme radi prispeli k zvýšeniu povedomia ohľadom online ochrany dát a potrebe každého z nás správne nakladať s osobnými údajmi.

Všetko, čo robíme online, generuje dáta. Tieto sú zbierané, zdieľané a používané. Zahŕňa to všetko od našich aktivít a zaujímavostí, ktoré hľadáme online, až po osobné údaje, ktoré poskytujeme ako napríklad rodné číslo, číslo vodičského preukazu, občianskeho preukazu, zdravotných informácií, údajov o kreditnej/debetnej karte a oveľa viac.

Napríklad v týchto dňoch sa opakuje spamová mailová kampaň „vitamín D do každej rodiny zadarmo, zaplatíte len poštovné“. No nie je to celkom tak, platíte poskytnutím Vašich osobných údajov. Oznámenia o spracúvaní osobných údajov málokto číta a ak, tak často nie do konca a tak ani nevie, že jeho údaje budú viac menej legálne poskytnuté ďalším nedefinovaným subjektom – možno na marketingové účely - a tak nad nimi stratí kontrolu.

Odporúčame preto, aby ste zvážili nasledujúce kroky, aby boli Vaše osobné údaje lepšie riadené a aby Vaše rozhodnutie o tom, kto ich dostane bolo vedomé:

  • Posúďte kompromis medzi ochranou súkromia a pohodlím predtým, než poskytnete svoje osobné údaje. Prevažujú výhody nad tým čo poskytnete, vrátane možnej škody?
  • Spravujte svoje súkromie kontrolou nastavení ochrany a bezpečnosti na Vašich zariadeniach a aplikáciách. Zvlášť venujte pozornosť informáciám, ktoré zverejníte prostredníctvom sociálnych sietí.
  • Ochráňte svoje údaje používaním dlhého, jedinečného hesla a povolením Multi-Factor Authentication (MFA) kde sa len dá.
  • Pri otváraní mailov buďte opatrní a neklikajte na podozrivé linky alebo neotvárajte priložené súbory od neznámych odosielateľov. (Slovenská pošta Vám nemohla doručiť zásielku, lebo nebolo zaplatené clo 2,58 €), útočník môže získať kontrolu nad Vaším zariadením.
  • Buďte pozorní, komu poskytnete svoje údaje pri telefonických rozhovoroch. Nie každý na linke je tým, kým sa zdá, dokonca existujú technológie, ktoré umožňujú útočníkovi zobraziť na Vašom telefóne ľubovoľné dôveryhodné číslo volajúceho. Preverte si jeho totožnosť. Nikdy telefonicky nezdieľajte prístupové údaje do bankových služieb, na e-mail či iné heslá.
  • Pravidelne updatujte operačný systém a antivírus na svojich zariadeniach.

Cybersecurity and Compliance tím v spolupráci s Manažérom procesu ochrany osobných údajov

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...