Vyhľadávanie:

Deň utečencov na Alpinke

Deň utečencov na Alpinke

Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 vyhlásilo 20. jún za Svetový deň utečencov. Odvtedy si tento deň pripomínajú vo viac ako stovke krajín celého sveta. Jeho hlavným zmyslom je poukázať na životné podmienky a problémy utečencov, dostať do povedomia spoločnosti problémy, s ktorými sa pasujú.

Včera si tento deň pripomenuli aj utečenci žijúci v Košiciach. Gréckokatolícka eparchiálna charita Košice pozvala na Alpinku rodiny z Ukrajiny, Sýrie, Líbye i Afganistanu, ktoré našli útočisko v našom meste. Zúčastnili sa viaceré organizácie, ktoré utečencom pomáhajú, psychológovia, Liga pre duševné zdravie a pracovníci charity.

„Pre dospelých i deti sme pripravili celodenný program.  Rôzne loptové hry, stolný tenis, súťaže, prenajali sme detské ihriská, Tarzániu,“ vymenovala pripravené aktivity Anna Ivanková, riaditeľka Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Košice. O príjemnú atmosféru sa v dopoludňajších hodinách postarala kapela, ktorá si hovorí 55. Je to kapela stredoškolákov, jednou z členiek je dcéra Anny Ivankovej Lívia.

Medzi účastníkmi nechýbali ani ukrajinskí utečenci, ktorí sú ubytovaní v našom Doškoľovacom stredisku v Medzeve. „Aktuálne máme v Medzeve 40 ukrajinských utečencov. Som rada, že sa zúčastňujú dnešného príjemného dňa v prírode, že na chvíľku mohli opustiť stereotyp, zažiť niečo nové a stretnúť svojich krajanov. Naši kuchári v Medzeve navarili a doviezli na Alpinku  výborný guláš pre všetkých účastníkov tohto podujatia,“ povedala nám Danka Sikorová, riaditeľka pre personálny servis.

Danka (na titulnej snímke vľavo) spolu Annou Ivankovou guláš aj naberali a vydávali. Všetkým veľmi chutil, pretože sa minul veľmi rýchlo.

„Som rada, že nám stále pomáhate. Minule som si uvedomila, že v marci to bol už rok odkedy ste nám začali pomáhať. Sme veľmi vďační,“ povedala Anna Ivanková.

    

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...