Vyhľadávanie:

Dlane hutníkov sú od roboty tvrdé, ale srdcia majú mäkké a otvorené

Dlane hutníkov sú od roboty tvrdé, ale srdcia majú mäkké a otvorené

V košickom Štátnom divadle sa uskutočnil vianočný benefičný koncert Stromček prianí

Prajnosťou, štedrosťou a empatiou bolo 9. decembra 2016 večer doslova naplnené Štátne divadlo v Košiciach. Stalo sa hlavným dejiskom príbehu ľudí dobrej vôle a koncertu Stromček prianí, ktorým už po desiaty raz vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity spoločnosti
U. S. Steel Košice a jej zamestnancov. Myšlienku spolupatričnosti a pomoci ľuďom, ku ktorým osud nebol veľmi žičlivý, podporili svojou účasťou aj zástupcovia verejného, spoločenského
a kultúrneho života, medzi ktorými nechýbali primátor Košíc Richard Raši, viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz a ďalší hostia.

Ešte než sa na pódiu s nádhernou scénou začal odvíjať vyše dvojhodinový program plný dobroprajnosti a skvelej hudby, divákom sa prihovoril hostiteľ večera – prezident spoločnosti
U. S. Steel Košice Scott Buckiso.

„Tento koncert, ako aj všetky aktivity na podporu komunity, na ktorých sa spoločnosť U. S. Steel Košice a jej zamestnanci podieľajú, či už je to podpora detských domovov, neziskovej organizácie Svetielko pomoci alebo rodín zamestnancov USSK v núdzi, zbierka organizovaná spoločnosťou a jej zamestnancami na pomoc oddeleniu Detskej onkológiea hematológie detskej nemocnice, sú poďakovaním U. S. Steel Košice a jej zamestnancov komunite, v ktorej pracujeme a žijeme. Som hrdý na všetkých svojich kolegov, ktorí od samotného príchodu U. S. Steel do Košíc, darovali svoj čas či finančné zdroje, aby tak pomohli detským domovom a tým, ktorí pomoc potrebujú. Ich práca vždy prináša veľa potešenia, a to predovšetkým v čase sviatkov,“ uviedol prezident a podčiarkol, že firma je najviac hrdá na projekt Stromček prianí, prostredníctvom ktorého rok čo rok plnia košickí oceliari vianočné priania deťom z detských domovov, mladým dospelým z domovov na pol ceste i deťom z rodín zamestnancov spoločnosti zaradených do projektu Sme s vami v pravý čas. „Som nesmierne rád, že mám toľko príležitostí poďakovať komunite za dlhodobú podporu – je to dôležitá a dlhodobá tradícia našej veľkej U. S. Steel
rodiny.“

POMOC PRE DETSKÉ DOMOVY I RODINY ŽELEZIAROV

Projekt Stromček prianí znovu naplnil svoju hlavnú ideu. Rozdával radosť i nádej, priniesol odkaz, že ľudia nemusia byť na svoje problémy sami. Firma aj v tomto roku pokračovala v tradícii podpory detských domovov, domovov na pol ceste i rodín železiarov, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli v zložitej životnej situácii.
Z obrazoviek sa diváci mohli prostredníctvom televíznych dokrútok oboznámiť s viacerými aktivitami, ktoré pre nich spoločnosť U. S. Steel Košice pripravila a na ktoré sa môžu tešiť v nasledujúcom roku. Spoločnosť U. S. Steel Košice sa rozhodla pokračovať v tomto roku v spolupráci s Detským domovom sv. Klementa Hofbauera v Podolínci, Detským domovom na Uralskej ulici v Košiciach, domovmi na pol ceste v Košiciach i Prešove. A podporí, nielen finančne, aj rodiny z U. S. Steel Košice zaradené do projektu Sme s vami v pravý čas. Sú medzi nimi rodiny Pavla Turinského, Pavla Huďu, Norberta Verbócziho, Radoslava Hlebu, Róberta Vargovčíka, Eduarda Šimka, Jána Havrilu, Petra Semana, Márie Eliášovej a Daniely Rusnákovej. Na všetky deti už čakajú ich vysnívané darčeky. Presne tie, ktoré zverili kartičkám, rozvešaným na stromčekoch prianí vo firme a o zadováženie ktorých sa postarali košickí oceliari. Už na budúci týždeň si k nim nájdu cestu.

Veľkým aplauzom odmenilo obecenstvo ďalší štedrý počin Nadácie U. S. Steel Košice.
Z rúk jej správkyne Slávky Tvrdoňovej prevzali Andrea Matisová, riaditeľka detského domova na Uralskej ulici v Košiciach a Štefan Straka, riaditeľ detského domova v Podolínci symbolické šeky na 6 500 eur, Marek Ilenin z prešovského domova na pol ceste symbolický šek na 2 000 eur a Judita Varcholová za Domov na pol ceste v Košiciach šek na 4 000 eur. „Dovoľte mi poďakovať v mene prítomných kolegov a klientov našich zariadení za štedrú finančnú podporu. Veľmi si vážime čas a záujem, ktoré ste nám venovali. Boli to vzácne chvíle, ktoré obohatili naše vzťahy a máme veľkú radosť, že nekončia,“ poďakovala sa za všetkých Judita Varcholová.

Finančný dar sa všetkým partnerským organizáciám skutočne zíde. V Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach ho plánujú využiť na interiérové vybavenie domova a na rekreáciu detí počas prázdnin do letných táborov, návštevu kúpalísk, vstupné a dopravu na kultúrne a športové podujatia a na nákup športových potrieb. V Podolínci peniaze pomôžu na dokončenie domčeka, ktorý bude slúžiť na zabezpečenie dočasného bývania pre mladých dospelých, ktorým skončila ústavná starostlivosť a na kúpu nového auta pre detský domov. V prešovskom domove na pol ceste to bude na podporu štúdia, úhradu kurzov pri profesijnej príprave mladých dospelých žien v zariadení Hniezdo, na kúpu bielej a čiernej techniky, nábytku, rekonštrukciu bytu, voľno-časové aktivity, materiál na pracovnú terapiu a na rozvíjanie spolupráce s detskými domovmi a v košickom na podporu štúdia v rámci profesijnej prípravy mladých dospelých mužov v domove, na kultúrne a športové aktivity klientov v spolupráci s detskými domovmi v Nižnej Kamenici a Košickej Novej Vsi, ako aj na obnovu opotrebovaného technicko-materiálneho vybavenia.

SKVELÝ VÝSLEDOK ZBIERKY FIRMA ZDVOJNÁSOBILA

A to nebolo všetko. Ani zďaleka. Ďalším veľkým aplauzom zareagovalo obecenstvo na dlho očakávanú informáciu o výsledku dobrovoľnej koncoročnej zbierky zamestnancov U. S. Steel Košice pre košickú detskú onkológiu a hematológiu na nákup kvalitných polohovateľných, elektronicky ovládaných postelí. A výsledok je ohromný. Symbolický šek na skutočne skvelých 39 611,71 eura prišiel na pódium primárke oddelenia Natálii Galóovej odovzdať za všetkých zamestnancov Vladimír Kuruc: „S radosťou a hrdosťou vám chcem za zamestnancov našej spoločnosti odovzdať tento šek. Dlane hutníkov sú od roboty tvrdé, ale srdcia majú mäkké a otvorené.“ Dojatie nad tým, aký veľký počet hutníkov otvoril svoje srdcia, aby pomohli tým, ktorí to potrebujú, netajil ani prezident spoločnosti U. S. Steel Košice Scott Buckiso, ktorý opäť prišiel na javisko. „Som skutočne hrdý, že som členom rodiny U. S. Steel, firmy, ktorá sa rozhodla prispieť pre detskú onkológiu rovnakou sumou, akú dali dohromady naši zamestnanci,“ oznámil skvelú správu a odovzdal Natálii Galóovej symbolický šek na identických 39 611,71 eura. Spoločná podpora zamestnancov a spoločnosti tak predstavuje 79 223,42 eura. „V mene všetkých našich chorých detí a ich rodičov ďakujeme všetkým zamestnancom i spoločnosti U. S. Steel Košice za bohatý finančný dar,“ vyslovila poďakovanie primárka detskej onkológie a hematológie v Košiciach.

Štedrému daru sa potešili aj v neziskovej organizácii Svetielko pomoci, ktorá zabezpečuje celoročnú a komplexnú pomoc rodinám s onkologicky chorými deťmi v Košickom i Prešovskom kraji a ktorá už štvrtý rok prevádzkuje na východnom Slovensku mobilný detský hospic. Práve tu smeroval celý výťažok zo vstupného na koncert, ktorý predstavoval
3 015 eur.

O KULTÚRNY ZÁŽITOK SA POSTARALI POPULÁRNI INTERPRETI

O vskutku hodnotný kultúrny zážitok sa postarala celá plejáda účinkujúcich, vrátane detí z Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci i vystúpenia Matúša Huďu z projektu Sme s vami v pravý čas. Divákom sa predstavili populárni speváci v sprievode orchestra Štátneho divadla Košice s dirigentom Karolom Kevickým i detského zboru opery košického štátneho divadla. Vystúpil operný spevák Filip Tůma, ktorý je na Slovensku známy aj ako herec a moderátor, trio La Gioia, ktoré má v repertoári populárne piesne v štýle belcanta, slovenská speváčka a hudobníčka Dominika Mirgová, skupina Free Voices, ktorá dokazuje, že dobrú hudbu možno prezentovať aj bez hudobných nástrojov, speváčka a skladateľka
Lina Mayer a populárne košické hudobné zoskupenie Peter Bič Project. Všetci účinkujúci ukončili koncert spoločnou piesňou Tichá noc.

Záznam z koncertu, ktorý moderovala Janette Štefanková a ktorého mediálnym partnerom boli aj Košice:dnes, odvysiela STV na Dvojke už túto nedeľu 18. decembra 2016 o 17.30 hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...