Vyhľadávanie:

Držme palce našim v Poľsku

Držme palce našim v Poľsku

V poradí už šiesta Medzinárodná ekologická súťaž EKO 2005 zameraná na ochranu životného prostredia v Slovenskej, Českej, Poľskej a po prvýkrát aj Maďarskej republike, nad ktorou prevzali záštitu ministri životného prostredia zapojených krajín, sa pomaly blíži k záveru. Včera sa na pôde Technickej univerzity v Košiciach uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie výsledkov národného kola, na ktorom nechýbali ani predstavitelia manažmentu U. S. Steel Košice - prezident spoločnosti David H. Lohr, viceprezident pre výrobu Scott C. Pape, viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga a ako člen národnej poroty aj riaditeľ QMS Anton Doboš. Svoje želiezka v ohni, tak ako v predchádzajúcich ročníkoch, mali aj košickí oceliari, ktorí prihlásili do súťaže spolu tri projekty.

Do národného kola súťaže, ktorej hlavnými organizátormi boli Hutnícka fakulta TU Košice a spoločnosť U. S. Steel Košice, informoval predseda národného organizačného výboru EKO 2005 prof. Ľubomír Mihok, sa v tomto roku zapojili firmy, ale i študenti vysokých a stredných škôl. Porota, ktorej predsedal Jozef Franzen, generálny riaditeľ sekcie geológie a prírodných zdrojov Ministerstva životného prostredia SR, posudzovala dovedna šestnásť projektov riešiacich zamedzenie ničenia a poškodzovania životného prostredia všetkými odbormi ľudskej činnosti. Hlavnými kritériami hodnotenia boli autorská úroveň, originalita, prínos riešenia, stupeň zlepšenia životného prostredia, dostupnosť, možnosť realizácie a rozsah obecného použitia.

Prvú cenu v národnej súťaži EKO 2005 získal projekt Milana Sančiho a kolektívu odboru Environmentálny rozvoj GM pre environment U. S. Steel Košice pod názvom Ekologizácia výroby ocele. Víťaz si cenu prevzal z rúk prezidenta USSK Davida H. Lohra, ktorý v krátkom príhovore poďakoval všetkým, ktorí sa na organizácii tohto medzinárodného podujatia podieľajú. Ako zdôraznil, spoločnosť U. S. Steel Košice považuje otázku ochrany životného prostredia za mimoriadne dôležitú, patrí medzi šesť základných princípov jej podnikania. Svedčí o tom aj skutočnosť, že za posledných päť rokov investovala huta približne 200 miliónov dolárov do projektov, ktoré priamo i nepriamo ovplyvňujú kvalitu životného prostredia. Podporuje tiež rôzne aktivity, ktoré pomáhajú zvyšovať ekologické povedomie mladých ľudí i širokej verejnosti.

Druhá priečka patrí Pavlovi Ďuricovi a Romanovi Bielekovi zo ZSNP, a.s. Žiar nad Hronom za projekt Náhrada vykurovania parou a modernizácia vykurovacieho systému v areáli zlievarní a Alufinalu, modernizácia osvetlenia halových priestorov. Tretia Natálii Kovalikovej zo Stavebnej fakulty TU Košice za projekt Využitie voľnej kapacity priemyselnej čistiarne vôd v Strážskom na čistenie komunálnych odpadových vôd. Po prvýkrát boli do súťaže zahrnuté aj kategórie VŠ a SŠ. V kategórii Vysoké školy obsadila prvé miesto Zuzana Sedláková z Hutníckej fakulty TU Košice. Porotu najviac presvedčil jej projekt pod názvom Výskyt neželezných kovov v hutníctve železa a ocele a ich možné spracovanie. V kategórii Stredné školy uspela Zuzana Majorošová z SPŠH Košice s projektom Vplyv hutníckeho priemyslu na jednotlivé ekosystémy. Víťazi všetkých troch kategórií postupujú do medzinárodného kola, ktoré sa uskutoční začiatkom decembra 2005 v Poľsku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...