Vyhľadávanie:

ENERGETICKÉ DESATORO PRE DOMÁCNOSTI

ENERGETICKÉ DESATORO PRE DOMÁCNOSTI

V našej sérii praktických rád pokračujeme odporúčaniami pre domácnosť. Či už bývate v paneláku alebo rodinnom dome, správať sa energeticky nehospodárne by znamenalo obrovskú záťaž pre rodinný rozpočet. Analytici odhadujú nárast cien energií v nasledujúcom období o min. 130 %. Zároveň však dodávajú, že najlepšou cestou ako ušetriť financie je ušetriť spotrebovanú energiu, a teda za ňu vôbec neplatiť. Tu je pár rád, ako na to.

  1. Upravme svoje návyky a správajme sa ako rozumný hospodár
    Netreba objavovať teplú vodu. Rady sú známe, jednoduché, nestoja veľa peňazí a pritom majú vysokú účinnosť. Len treba byť disciplinovaný a dodržiavať ich už teraz, premyslene, a predchádzať tak vysokým nedoplatkom. Zapamätajme si, že najviac dokážeme ušetriť svojím vlastným chovaním.
  2. Nepúšťajme teplo von oknom
    Základom je začať šetriť energie pri vykurovaní. Je všeobecne známe, že náklady za kúrenie predstavujú až 60 % celkovej spotreby energií.  Vymeňme netesniace okná (môže nimi uniknúť až 40 % tepla), v rodinnom dome zateplite fasádu (ďalších 25 %) aj strechu (20 %). V zime odhrňme závesy či žalúzie a nechajme miestnosť vyhriať slnečným žiarením. Vetrajme krátko a intenzívne. Neprekrývajme radiátory, naopak, umiestnime za ne odrazovú tepelnú fóliu a znížme ich výkon, ak odchádzame na dlhšie preč. Uvažujme o podlahovom kúrení, ktoré ako tepelný nosič potrebuje menej teplú vodu. Dajme si ponožky a sveter Myslime na to, že teplota vykurovania znížená o 1 stupeň dokáže za rok ušetriť až 6 % energie.
  3. Naučme sa variť chutne a zároveň energeticky úsporne
    Veľa ľudí má zlozvyk dať variť pol litra vody, hoci si potrebuje dať len malú kávu. Je to zbytočne vyhodená voda aj zbytočne zaplatená energia. Veľmi jednoduchým úsporným opatrením je používať pokrievky, čím vieme znížiť spotrebu o 150-300 %. Rovnako tak tlakové hrnce alebo indukčné varné dosky nie sú žiadnou novinkou a skrátia nám čas potrebný na varenie o 2 tretiny.
  4. Vidieť neznamená svietiť neobmedzene
    Využime v prvom rade prirodzené denné svetlo a až pri jeho nedostatku zapínajme osvetlenie. Používajme úsporné LED žiarovky a aj tie vypínajme, pokiaľ odchádzame z miestnosti na dlhšie ako 10 minút. Pri rodinnom dome neváhajme využiť solárne svietidlá, príp. lampy s čidlom pohybu.
  5. Nechajme spotrebiče pracovať efektívne
    Skúsme spočítať, koľko máme doma elektrospotrebičov. Vypojme ich z elektrickej siete, keď ich nepoužívame. Pri kúpe nových dbajme na ich energetickú náročnosť a vyberajme tie najúspornejšie označené triedou A. Práčku či umývačku nezapínajme poloprázdne. Odstraňujme námrazu na mrazničke, keďže už trojcentimentrová dokáže zvýšiť spotrebu energie až o 75 %. Ak využívame klimatizáciu, okná aj dvere nechajme zatvorené. Ak ju nechceme použiť vôbec a nemíňať elektrinu, okrem prievanu pomôže používanie exteriérových či interiérových žalúzií, závesov i reflexných fólií na okná. Vedeli ste, že až 40 % elektriny vieme ušetriť, ak žehlíme prádlo polosuché bez funkcie naparovania?
  6. Zabráňme zbytočným únikom vody
    Nemrzí aj vás, ako nehorázne plytváme touto životodarnou tekutinou a pitnú vodu využívame ako úžitkovú? Donedávna sme si umývali zuby niekoľko minút pri tečúcej vode. A ešte k tomu zohriatej. To sme sa snáď už odnaučili. Šetriť sa dá pri umývaní riadu a analýzy uvádzajú, že oproti človeku menej vody až o 50 % spotrebuje umývačka riadu. Perlátor v sprche dokáže znížiť spotrebu vody až o 85 % a sprchovanie je aj bez toho oveľa úspornejšie než kúpanie sa vo vani. Úsporné zmiešavacie vodovodné batérie sú na Slovensku, našťastie, už takisto štandardom. A tým je snáď aj polievanie záhrad zachytenou dažďovou vodou. Tak ešte odstráňme poruchy a nenechajme si vodu z pretekajúcich kohútikov či toaliet zbytočne unikať, hoci za vodu i jej ohrev platíme.
  7. Šetrime na ekologickejšej doprave
    Ďalším zásahom do rodinného rozpočtu sú aj náklady za dopravu. Obzvlášť v čase, keď je ohrozený dovoz ropy a ceny benzínu a nafty vyleteli rekordne vysoko. Mnohých našich kolegov to nezaskočilo, lebo dlhodobo do USSK cestujú ekologicky na bicykli. Energeticky aj ekologicky úspornou je doprava prostredníctvom MHD. Mnohí majú skúsenosti aj so zdieľaním jedného auta. Dá sa to, ak pracujú na rovnakej zmene. A nepochybne sa dá ušetriť aj úsporným spôsobom jazdy.
  8. Nebojme sa využívať inteligentné „smart“ riešenia
    Spotrebu energie dokážeme regulovať automatickou reguláciou alebo aj na diaľku napr. mobilom. Dostupné inteligentné systémy nám umožnia automaticky regulovať osvetlenie, v zime vykurovanie, v lete tienenie a chladenie. Pred návratom z dovolenky si vieme na diaľku zapnúť opätovné vykúrenie bytu alebo domu a do úsporného dovolenkového režimu vieme prepnúť aj viaceré elektrospotrebiče, napr. kotol či chladničku.
  9. Zvážme využitie obnoviteľných zdrojov energie
    Ako využiť dostupnú energiu zo slnka, zeme, vody či vzduch? Nie vždy to však musí byť najvýhodnejšie riešenie, vzhľadom na investičné náklady. Väčšina rodín dokáže výrazne ušetriť už dodržiavaním predchádzajúcich rád. Oplatiť by sa vám to mohlo, pokiaľ je vaša ročná spotreba vyššia než 6000 kWh. Je to váš prípad? Vždy záleží na individuálnom posúdení požiadaviek, stave obytného priestoru či investičných možností.
  10. Myslime na energetický dosah pri akejkoľvek činnosti
    Namiesto výťahu vyjdime na poschodie peši a energiu spálime my sami, čo nám môže, naopak prospieť . Znížme konzumný spôsob života, pretože každý zbytočne vyrobený produkt a energia naň potrebná vyčerpáva prírodné zdroje. Ušetrené financie využime na výlety do prírody s rodinou a priateľmi. Tak energiu určite dobijeme!

Ak by vám nestačilo naše „desatoro“, mnoho ďalších rád aj energetické poradenstvo ohľadom solárnych kolektorov, fotovoltiky, tepelných čerpadiel a iných alternatívnych zdrojov energie vám vedia poskytnúť aj v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Rady zamestnancom USSK poskytnú odborní pracovníci SIEA v stane našich energetikov počas Family Safety Day. Ak nie ste na podujatie zaregistrovaní, nezúfajte a využite poradenské centrum SEIA v Košiciach.

 www.siea.sk.

Záverom opäť pripomíname, že úsporou energie chránime zároveň aj životné prostredie a našu planétu. Jej zdroje sú vyčerpateľné a úsporou energie znižujeme aj množstvo emisií CO2, ktoré pri jej výrobe vznikajú a neprehlbujeme tak ešte viac zmenu klímy. S jej následkami sa trápime už my, ale hlavné bremeno nechávame na naše a ich deti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...