Vyhľadávanie:

EÚ nie je pripravená na to, aby zabezpečila udržateľné ceny pre dekarbonizáciu Európy, varuje EUROFER

EÚ nie je pripravená na to, aby zabezpečila udržateľné ceny pre dekarbonizáciu Európy, varuje EUROFER

Reforma koncepcie trhu EÚ s elektrinou naďalej výrazne neprináša naliehavé riešenia potrebné na zabránenie ďalšiemu prudkému nárastu cien, pričom nadhodnocuje potenciál dlhodobých riešení na nápravu štrukturálnych problémov veľkoobchodného trhu EÚ. Výhody obnoviteľných zdrojov energie v energetickom mixe EÚ by sa mali čo najskôr preniesť na priemyselných spotrebiteľov a občanov. Revízie zavedené v správe, o ktorej dnes hlasoval Výbor Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE - Industry, Research and Energy), zlepšujú niektoré prvky, ale neriešia základné príčiny vysokých cien elektrickej energie, brzdia úsilie o dekarbonizáciu a oslabujú konkurencieschopnosť európskeho priemyslu.

"Text prijatý výborom ITRE obsahuje niekoľko krokov vpred na zvládnutie núdzových situácií; stále sme však veľmi ďaleko od toho, čo potrebujeme na účinnú modernizáciu súčasného systému, ktorý v súčasnom geopolitickom kontexte ukázal všetky svoje obmedzenia," zdôraznil Axel Eggert, generálny riaditeľ Európskeho združenia oceliarov (EUROFER). "Ak to myslíme s úspechom energetickej transformácie prechodom na elektrickú energiu bez fosílnych palív vážne, potrebujeme štrukturálne riešenie pre krátkodobé trhy vzhľadom na ich vplyv na dlhodobé zmluvy," dodal.

V správe výboru ITRE sa zavádza niekoľko zlepšení pri riešení nových kríz, ako sú jasnejšie kritériá na vymedzenie núdzových situácií a súvisiaca možnosť členských štátov zasiahnuť do stanovovania cien pre priemyselných spotrebiteľov náročných na spotrebu elektrickej energie. Okrem toho možnosť vlád čiastočne reinvestovať príjmy do priemyselnej transformácie v rámci tzv. *Kontraktov na rozdiel (Contracts for Difference - CfD), spojiť projekty financované  rozdielovou zmenou s Dohodami o nákupe energie (Power Purchase Agreements - PPA) pre cieľových odberateľov a obnovený súbor povinností členských štátov odstrániť prekážky prístupu k dohodám PPA sú vítanými opatreniami pre oceliarske odvetvie.

Tieto nástroje však majú obmedzený vplyv na zníženie cien elektrickej energie na udržateľnú úroveň v krátkodobom horizonte. Stále je potrebné nájsť štrukturálne riešenia na zabezpečenie medzinárodne nákladovo konkurencieschopných cien elektrickej energie v krátkodobom horizonte, nad rámec zložitých kompenzačných schém štátnej pomoci.

V súčasnosti oceliarsky priemysel spotrebuje približne 75 TWh elektrickej energie ročne. Podľa odhadov združenia EUROFER prechod na nízkouhlíkové technológie ekologickej výroby ocele založené na vodíku výrazne zvýši spotrebu elektrickej energie na 165 TWh do roku 2030 a až na 400 TWh do roku 2050. Investície vo výške viac ako 30 miliárd EUR do výroby nízkouhlíkovej ocele založenej na ekologických technológiách, ktorých jadrom je elektrická energia bez fosílnych palív, by mohli byť v EÚ ohrozené, ak by ich prevádzkové náklady boli neudržateľné z dôvodu nekonkurenčných, a teda nedostupných cien elektrickej energie v Európe.

"Energetická kríza ešte nie je vyriešená: EÚ musí nájsť krátkodobé a dlhodobé riešenia, ktoré umožnia energeticky náročným priemyselným odvetviam aj spotrebiteľom využívať výhody dekarbonizovanej elektrizačnej sústavy, počnúc veľkoobchodnými trhmi. Vyzývame Európsky parlament a Radu, aby uskutočnili hĺbkovú diskusiu a navrhli posúdenie vplyvu alternatívnych trhových návrhov, ktoré má Komisia vykonať krátko po súčasnej reforme," uzavrel pán Eggert.


*Kontrakt na rozdiel (Contract for difference – CfD) je zmluva medzi dvoma subjektami, typicky označenými ako "predávajúci" a kupujúci, pričom kupujúci sa zaväzuje uhradiť rozdiel v hodnote kontraktu v čase nákupu a v čase predaja. Ak je hodnota v čase predaja nižšia, než bola v čase nákupu, tak kupujúci platí predávajúcemu. Ak je naopak hodnota v čase predaja vyššia, než bola v čase nákupu, tak predávajúci platí kupujúcemu.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...