Vyhľadávanie:

EÚ sa dohodla na povinnom naplnení zásobníkov zemného plynu

EÚ sa dohodla na povinnom naplnení zásobníkov zemného plynu

Cieľom dohody je pomôcť pripraviť Európu na prípadné prerušenie dodávok zemného plynu z Ruska. Keďže zásobníky nemajú všetky členské krajiny, kapacity by mali byť zdieľané a to v rámci vzájomnej solidarity. Marcový návrh nariadenia rekordne rýchlo prešiel schvaľovacím procesom a vo štvrtok minulý týždeň sa dosiahla spoločná dohoda EÚ.

Členské krajiny sa dohodli na minimálne 80 percentách naplnenosti zásobníkov pred najbližšou zimou a 90 percentách v ďalších rokoch.

Cyprus, Írsko a Malta dostali viacero výnimiek, podľa prepočtov europarlamentu by tak EÚ mala pred tohtoročnou zimou zásobníky naplnené len na 75 percent. K legislatíve tak pribudol ďalší paragraf, ktorý umožňuje krajinám prijať vyššie individuálne ciele tak, aby EÚ dosiahla kolektívne 85-percentnú naplnenosť zásobníkov.

Výnimku dostali aj krajiny, ktoré majú vysoké skladovacie kapacity v pomere k ročnej spotrebe ako Rakúsko, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko. Pre nich platí povinnosť naplnenia zásobníkov na 35 percent ročnej spotreby.

Krajiny bez zásobníkov získajú kapacity od ostatných do výšky 15 percent ich ročnej spotreby, podľa priemeru za posledných päť rokov. Krajiny sa však môžu dohodnúť aj na inej forme zdieľania nákladov.

EÚ sa tiež dohodla na opatreniach, ktorými môžu členské štáty zabezpečiť naplnenie zásobníkov. Ide o spoločný nákup zemného plynu, finančnú podporou, požiadavky, aby dodávateľské firmy skladovali určitý podiel plynu v zásobníkoch a povinnosťou majiteľov zásobníkov uvoľniť nevyužité kapacity.

Po roku 2022 budú môcť krajiny splniť 90-percentný limit aj s využitím LNG a iných alternatívnych palív. Povinnosť napĺňať zásobníky má skončiť 31. decembra 2025 z dôvodu, aby sa nepredlžovala závislosť EÚ od fosílnych palív.

Nie všetky európske krajiny majú podzemné zásobníky na uskladňovanie zemného plynu. Tie, ktoré ich nemajú sa budú musieť spoľahnúť na solidaritu iných krajín a skladovacie kapacity si prenajať. Dve tretiny celkových európskych kapacít sa nachádzajú v piatich krajinách: Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko a Rakúsko.

Slovensko dokáže uskladniť 38,7 terawatthodín (TWh) energie. Podobnú kapacitu má Česko, Poľsko alebo Rumunsko. Pre porovnanie, v roku 2020 sme spotrebovali 52,1 TWh zemného plynu.

Ilustračné foto: Zásobník na zemný plyn vo Veľkých Kapušanoch

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...