Vyhľadávanie:

EÚ založí nové európske partnerstvá

EÚ založí nové európske partnerstvá

Takmer 10 miliárd eur do zelenej a digitálnej transformácie

Európska komisia navrhla založiť 10 nových európskych partnerstiev medzi Európskou úniou, členskými štátmi a  priemyslom. Tieto partnerstvá by mali pomôcť pri prechode na zelenú, klimaticky neutrálnu a digitálnu Európu, ako aj zvýšiť odolnosť a podporiť konkurencieschopnosť európskeho priemyslu. Finančné prostriedky vo výške takmer 10  miliárd eur poskytne EÚ a zároveň by mali partneri vyčleniť rovnakú sumu investícií.

Inštitucionalizované partnerstvá by sa mali zaoberať vývojom účinných nízkouhlíkových lietadiel, využívaním obnoviteľných biosurovín pri výrobe energie, zabezpečením vedúceho postavenia EÚ v oblasti digitálnych technológií a infraštruktúr a zvýšiť konkurencieschopnosť železničnej dopravy. Zaujímavé sú najmä tieto partnerstvá: Kľúčové digitálne technológie (Key Digital Technologies), ktorého hlavným cieľom je podporovať digitálnu transformáciu všetkých hospodárskych a spoločenských odvetví a stimulovať výskum a inovácie smerom k ďalšej generácii mikroprocesorov, Čistý vodík (Clean Hydrogen) zamerané na rozvoj a zavádzanie európskeho hodnotového reťazca pre čisté vodíkové technológie. Spolu s vodíkovou alianciou má za cieľ dosiahnuť vodíkovú stratégiu EÚ, ktorá zahŕňa výrobu vodíka, distribúciu a jeho uskladňovanie a na dodávateľské odvetvia, ktoré sa ťažko dekarbonizujú, ako sú ťažký priemysel a ťažké úžitkové dopravné aplikácie. Partnerstvo nazvané Inteligentné siete a  služby (Smart Networks and Services) chce v súlade s novou priemyselnou straté­giou pre Európu, novou stratégiou kybernetickej bezpečnosti EÚ a 5G, umožniť digitálnu a ekologickú transformáciu. Zároveň umožní európskym aktérom rozvíjať technologické kapacity pre systémy 6G ako základ budúcich digitálnych služieb do roku 2030.

Európske partnerstvá sú koncepcie, ktoré umožňuje nový program EÚ pre výskum a inováciu na roky 2021 – 2027 Horizont Európa. Cieľom partnerstiev je mobilizovať verejné a súkromné zdroje a urýchliť vývoj a zavádzanie nových inovačných riešení v rôznych odvetviach. Prispejú k naplneniu Európskej zelenej dohody a posilnia aj európsky výskumný priestor. Partnerstvá sú otvorené širokému spektru verejných a súkromných partnerov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...