Vyhľadávanie:

"Fabrika sa mi dostala akoby pod kožu..."

"Fabrika sa mi dostala akoby pod kožu..."

Pozvanie na vianočný večierok prijalo bezmála štyristo bývalých hutníkov

"Nikdy sa neprestanem zaujímať o to, čo sa vo fabrike deje. Dostala sa mi akoby pod kožu. Bodaj by aj nie, keď som v nej prežil, dá sa povedať, celý svoj profesionálny život. Nikde inde som ani nerobil," prezradil bývalý valcovač Emil Majorský. "Nerád by som stratil všetky kontakty..." Určite by o ne nerád prišiel aj niekdajší revízny techník v divíznom závode Elektro Mikuláš Hudák. Tak či onak, na dôchodku sa, ako vraví, v každom prípade nenudí. "Chodíme do klubu pravidelne cvičiť, často sme účastníkmi turistických pochodov. To je moje najväčšie hobby," nechal sa počuť v kruhu svojich bývalých kolegov. Možnosť stretnúť sa s priateľmi, s mnohými po rokoch, si nenechal ujsť ani Teodor Laco. Košickým železiarňam, ktoré pomáhal projektovať a stavať, ostal verný celý svoj profesionálny život. A aj keď ubehlo už vyše pätnásť rokov odvtedy, čo si naposledy odkrútil šichtu, s fabrikou žije stále. Stretávame ho pravidelne aj na dobrovoľníckych podujatiach, do ktorých sa ako jeden z mála dôchodcov pravidelne zapája. Pomáhal pri zveľaďovaní parku v Dome pokojnej staroby J. A. Colbrieho na Južnej triede v Košiciach i exteriéru Krízového centra pre matky s deťmi v Košickej Novej Vsi...

Emil Majorský, Mikuláš Hudák i Teodor Laco patrili medzi štyri stovky bývalých železiarov, dnes na zaslúženom odpočinku, ktorí prijali pozvanie vedenia spoločnosti U. S. Steel Košice na už tradičný vianočný večierok. Uskutočnil sa za účasti prezidenta firmy Georgea F. Babcoka a viacerých viceprezidentov a ich manželiek v utorok, 1. decembra, v Dome umenia.

Ešte prv, než sa mohli seniori započúvať do monodrámy v podaní Milky Zimkovej, vychutnať si skvelé vianočné ľudové pesničky v podaní rodiny Kandráčovej a obdivovať tanečné umenie Martiny Dudášovej a Jaroslava Hažlinského, ktorí sa spoločenskému tancu úspešne venujú už niekoľko rokov, sa ku všetkým krátko prihovoril George F. Babcoke. "Železo a oceľ majú v Košiciach veľkú tradíciu, ktorú ste pomáhali tvoriť aj vy všetci. Patrí vám za to poďakovanie," povedal okrem iného a zaželal účastníkom stretnutia aj v mene členov vedenia spoločnosti večer plný zábavy a priateľských rozhovorov.

"Sme veľmi šťastní, že i napriek nepriaznivej ekonomickej situácii, ktorá poznačila celý svet, sa toto nádherné predvianočné stretnutie uskutočnilo," zobrala si slovo za všetkých seniorov predsedníčka správnej rady Občianskeho združenia Jeseň života Zita Bubenková. "Každý z nás ho netrpezlivo očakával a myslím, že nemusím opisovať naše nadšenie a radosť z toho, že sa opäť stretávame." Zdôraznila, že najväčším želaním bývalých hutníkov je žiť plnohodnotne aj po odchode do dôchodku. "A musíme úprimne priznať, že aj vďaka našej materskej spoločnosti a jej vedeniu sa nám to darí. Len málo firiem má vybudovaný taký hodnotný sociálny systém, ako U. S. Steel Košice, ktorá nezabúda ani na svojich bývalých zamestnancov, z ktorých mnohí v košickej oceliarni prežili celý svoj aktívny život," konštatovala a v nadchádzajúcom novom roku zaželala súčasným hutníkom zdravie, pohodu, úspech v osobnom živote i v práci, firme špičkové ekonomické výsledky.

Zábava pri dychovke Kodurka, Ľudovej hudbe Ondreja Kandráča a DJ AzBest pokračovala do neskorých večerných hodín. Pekný večer bude bývalým hutníkom pripomínať aj darček - nástenné hodiny, ktoré vyrobili v Chránenej dielni Dúha vo Vranove nad Topľou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...