Vyhľadávanie:

Februárové míľniky v histórii fabriky

Februárové míľniky v histórii fabriky

Dnešný deň, 5. február, sa pred dvadsiatimi šiestimi rokmi zapísal do histórie košických železiarní veľkými písmenami. Predstavitelia spoločností U. S. Steel GroupVSŽ a.s. podpísali zmluvu o vytvorení spoločného podniku VSŽ U. S. Steel, s.r.o. na výrobu a predaj pocínovaných plechov, a to s 50-percentným kapitálovým podielom na oboch stranách. Bol to dovtedy najväčší slovensko-americký podnik, aký bol na Slovensku založený. Vkladom VSŽ a.s. boli existujúce výrobné kapacity na produkciu 140 tisíc ton obalových plechov, U. S. Steel vložila do spoločného podniku obnos zodpovedajúci vkladu VSŽ, a.s. Cieľom bolo po roku 2002 vyrábať vo VSŽ U. S. Steel ročne 340 tisíc ton obalových plechov na najrôznejšie použitie. Aj keď sa výrobná a obchodná činnosť spoločného podniku, ktorý zamestnával 450 ľudí, rozbehla len vo februári, zisk po zdanení za prvý štvrťrok 1998 presiahol 100 miliónov korún.

O dva roky neskôr, v novembri 2000, sa začala nová etapa v živote košických železiarní, keď celú hutnícku časť kúpila The United States Steel Corporation.


Na fotografii hore: Elektrolytická pocínovacia linka #2 (foto Arpád Köteles)
Začiatok jej výstavby inicioval spoločný podnik VSŽ U. S. Steel, výstavbu a spustenie novej linky pre obalové plechy do prevádzky v roku 2003 už realizovala spoločnosť U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...