Vyhľadávanie:

Fotograf krás Slovenska

Fotograf krás Slovenska

Jubilant Alexander Jiroušek

Keď v roku 1961 vznikol vo Východoslovenských železiarňach Fotoklub, ktorý položil základy na organizovanie fotografov-amatérov v Košiciach v povojnovom období, jedným z členov sa stal aj Alexander Jiroušek. Dnes, takmer po päťdesiatich rokoch, pri príležitosti svojho významného životného jubilea, oslavoval, ako inak - ďalšou veľkolepou výstavou, ktorú ste si mohli pozrieť v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach od 24. novembra 2009 do 6. januára 2010.

Tento nielen košický, ale popredný slovenský fotograf a vydavateľ je autorom nespočetných výstav, desiatok fotopublikácií, kalendárov, propagačných materiálov, prospektov, katalógov, pohľadníc. Ale je tiež cestovateľ, držiteľ viacerých ocenení, milovník prírody a dobrého červeného vína.

Ak ho stretnete na ulici, takmer vždy má na pleci fotoaparát. Občas aj statív. Podáte mu ruku, usmeje sa, ale príliš dlho sa s ním neporozprávate. Opäť sa ponáhľa niečo odfotiť. Ak príde za vami do kancelárie čosi vybaviť, ani tu si s ním dlho nepodiskutujete. A to nielen preto, že nepije kávu. Vonku tam na neho vždy niečo čaká. Najčastejšie práca. Neustále treba niečo fotografovať, urobiť korektúru knihy či kalendára v agentúre, distribuovať propagačné materiály, alebo sa už zase pripravovať na nejakú cestu. More aktivít a k tomu mladícke nasadenie.

Jiroušek uskutočnil vyše sto samostatných fotografických výstav a podieľal sa na mnohých kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. V Európe, Amerike, Afrike. Hoci nevyštudoval fotografiu, tento koníček ho zaujal už v mladom veku. Titul strojného inžiniera získal v roku 1959 na VŠT v Košiciach, takže má ďalšie malé jubileum. Päťdesiat rokov od jeho získania. Vo svojom fachu pôsobil do roku 1975, kedy sa stal fotografom v slobodnom povolaní. Bol vedúcim oddelenia propagácie v bývalých VSŽ. Naposledy pôsobil na útvare obchodno-technických služieb. Postupne sa zapájal aj do rôznych súťaží, doma aj v zahraničí, a získal veľa ocenení i spoločenských uznaní. Po roku 1990 zakladá vlastnú vydavateľskú a fotografickú agentúru a v tejto činnosti pokračuje aj v súčasnosti. Je dlhoročným členom Zväzu slovenských fotografov a jeho zvučným menom sa pýši aj fotoklub NOVA v Košiciach. Jirouškova výstavná činnosť sa zintenzívnila najmä od roku 2004, kedy vošla do povedomia kolekcia fotografií pod názvom Od Tatier k Dunaju. Svoju tvorbu prezentoval v Lisabone, Madride, Ríme, Budapešti, Miškovci, Viedni, Graci, Varšave, Bruseli, Corku, Dubline, Montreale, Washingtone, atď., ale aj v Juhoafrickej republike v Kapskom meste a Pretórii, kde bol na pozvanie nášho veľvyslanca, ktorý v Kapskom meste otváral slovenský konzulát. Aj tu na svojich fotografiách predstavil krásu Slovenska. Nedávno sa vrátil z nemeckého mesta Xanten, kde prezentoval oltárne obrazy hlavného oltára Dómu sv. Alžbety a to priamo v tamojšej gotickej katedrále.

Jednou z jeho veľmi vydarených kníh je aj Spišský hrad. Tohto stredovekého krásavca odfotil snáď z každej strany, v každom ročnom období, za jasného dňa i počas schyľujúcej sa búrky. Súčasťou publikácie je bezprostredné, rovnako zaujímavé okolie. Spišská kapitula, Žehra, Spišské Podhradie, Dreveník. Knihu Spišský hrad, opatrenú textami v angličtine a nemčine, vydali pri príležitosti 10. výročia zápisu lokality Spišský hrad a okolie do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. No a potom sú tu Košice. Jeho historické a kultúrne pamiatky, ktoré Jiroušek fotil azda tisíckrát. Výsledkom sú desiatky kníh, kalendárov, propagačných materiálov. Listovaním v nich sa znovu a znovu presviedčame, aké je naše mesto úchvatné. Letecký záber šošovicového námestia mestskej pamiatkovej rezervácie sa už bude natrvalo spájať s fotografickými knihami A. Jirouška o Košiciach. V roku 2009 vyšli Potulky mestom Košice. Fotografie budov a objektov sprevádzané zaujímavými textami Milana Kolcuna, iste aj v reáli stoja za povšimnutie. Jeho najväčším a trvalým fotografickým a turistickým záujmom je predovšetkým Slovensko a región, v ktorom žije. Preto právom za svoje aktivity získal viacero ocenení. Cenu Fair play slovenského olympijského výboru za dlhoročnú propagáciu Slovenska a fotografovanie MMM, cenu mesta Košice, najvyššie ocenenie národného osvetového centra v Bratislave. Je tiež držiteľom Ceny predsedu Košického samosprávneho kraja, ktorú si prebral v októbri tohto roku z rúk Zdenka Trebuľu v Michalovciach.

Zaželajme mu teda silné ruky, aby v nich pevne držal nielen získané ceny, ale najmä fotoaparát. Aby mal jasný zrak, ktorému neunikne žiadny zaujímavý záber. A hlavne, stále dobré svetlo!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...