Vyhľadávanie:

Galéria v prírode

Galéria v prírode

Obyvateľom i predstaviteľom obce Malá Ida je roky vlastná iniciatíva pri skrášľovaní svojej obce i jej zákutí. Preto bolo dosť samozrejmé, že dlho neváhali pri oslovení priateľov, umelcov na zriadenie Galérie v prírode. Dvor pri obecnom úrade už dávnejšie nespĺňal funkčné i estetické kritériá. A keďže ho chcú aktívne využívať na kultúrne podujatia so stabilným javiskom i hľadiskom, obrátili sa na správnych ľudí. Praktický krok ku skrášľovaniu obce urobili začiatkom septembra tohto roku, keď kontaktovali našich bývalých zamestnancov, rezbárov s požiadavkou zhotoviť drevené sochy.

Ján Krajčí a Stanislav Polek spolu so zástupcami obce dlhšie ako zvyčajne hľadali tematiku. A rozhodli sa správne. Hubár a harmonikár ožili pod rukami týchto dvoch skromných, avšak vynikajúcich umelcov v priebehu týždňa. Bývalí hutníci dokázali, že vedia vložiť dušu i inému materiálu, ako je železo. Prvé diela sú na svete a na rad príde erb obce s postavou kosca, tanečník, mlynár a možno aj ďalší. Celé úsilie organizátorov skrášľovania obce smeruje k tomu, aby vytvorené diela dotvárali kolorit obce a oslovili nielen súčasných Maloidančanov, ale zanechalo stopu pre budúce generácie obyvateľov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...