Vyhľadávanie:

Hory nás vítali v svojej iskrivej nádhere

Hory nás vítali v svojej iskrivej nádhere

Vydarená účasť hutníkov na expedícii Balkán 2006 (2)

Skalnatá hradba Pirinu je najkrajším bulharským pohorím. Ririn - sídlo boha hromu má desať vrcholov prevyšujúcich 2800 metrov! Jadro hôr je síce žulové, ale najvyššiu časť hrebeňa tvorí belostný mramor. Najvyššie položenú chatu-chyžu pohoria Bezbog - 2244 m dosahujeme z mestečka Dobrinište. Čaká nás celodenný namáhavý prechod pohorím na ďalšiu vysokohorskú chatu Vichren.

Nachádzame sa v oblasti s mnohými naj. S neprebernými možnosťami výstupov a prechodov cez vysoko položené sedlá. Je to skalnaté srdce hôr - úchvatný uzol divokých horských krás. Koncentrát nespútanej horskej prírody. Z chaty šliapeme do zabudnutej ľadovcovej doliny Kremeski cirkus. V snehu stúpame hore, do sedla, aby sme opäť klesli k nádherným plesám. Po viacerých zmenách smeru sa konečne dostávame na hlavný pirinský hrebeň, ktorým putujeme druhú časť dňa. Keď už toho začíname mať akurát dosť, konečne zostupujeme na chatu Vichren. Zostup je ale nebezpečný, po mohutnom suťovisku.

Noc prežívame po dvanástich na izbách. Ráno majú toho plné zuby aj tí "najotrlejší" a tak volia zostup do mestečka Razlog. Už iba hŕstka z nás zavčasu ráno opäť stúpa, aby po prekonaní 1000 výškových metrov stála na najvyššom vrchole pohoria Pirin - Vichrene 2914 m. Jeho pravidelný ihlan, skutočný vládca hôr rozkročený uprostred dvoch rozdielnych svetov mramorového a žulového Pirinu. Zostup do sedla Kabata a ďalší výstup plný očakávania a strachu na ako žiletka ostrý hrebeň medzi vrcholmi Kutelo. Tu ľuďom zamrzol úsmev na tvári. Asi 1500 metrov dlhý úsek Končeto je skutočnou vysokohorskou lahôdkou. Nenájdeme v horách Balkánu podobné miesto. Hory nás tu vítali vo svojej iskrivej a oslňujúcej mramorovej nádhere. Svietia dokonca aj v tej najčernejšej tme. Poslednou zastávkou bola chata Javorov. Cesta nadol viedla lesom medzi obrovskými borovicami.

Naším ďalším cieľom bola najjužnejšia časť balkánskeho polostrova, ktorá je zároveň jednou z najhornatejších v Európe - Grécko. Vybrali sme si samozrejme najvyšší horský celok, mytologický Olymbos v blízkosti Solúnskeho zálivu. Skladá sa zo siedmich centrálnych vrcholov, z ktorých Mytikas 2917 m je najvyšším vrcholom krajiny. A zároveň naším cieľom.

Keďže sme do kempu do Olympia Beach prišli o deň skôr, mali sme možnosť vyskúšať si spanie pod širákom. Asi desiati sme spali priamo na pláži, štyri metre od vôd Egejského mora. Pre viacerých to bol možno najväčší zážitok z celého zájazdu. Šumenie mora, nebo posiate hviezdami, priamy pohľad na horu Olymp a ráno na východ slnka nad morom priamo zo spacáku. Najhoršie sa zaspávalo tým, ktorí sa trápili myšlienkami typu: nezaleje nás ranný príliv? Nepohryzú nás v noci kraby? Nebudú nás kontrolovať policajti?"

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...