Vyhľadávanie:

Hovoríme s riaditeľkou Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Annou Ivankovou

Hovoríme s riaditeľkou Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Annou Ivankovou

„Vďaka vašej podpore je naša pomoc adresná a konkrétna“

Koncom mája minulého roka odovzdal prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno  symbolický šek na sumu 100 000 eur riaditeľke Gréckokatolíckej eparchiálnej charity Anne Ivankovej. Do tejto sumy prispeli zamestnanci U. S. Steel Košice a dcérskych spoločností v zbierke, ktorá trvala v apríli a máji, sumou 31 559,80 eur a túto sumu strojnásobila a do 100 000 eur dorovnala Nadácia U. S. Steel Košice. S Annou Ivankovou hovoríme o tom, ako sa im aj vďaka našej podpore, darilo a darí zabezpečovať pomoc pre ukrajinských odídencov, ktorí našli prechodný domov na východnom Slovensku.

Aký počet ľudí z Ukrajiny žije aktuálne v Košiciach a v mestách, v ktorých pôsobí Gréckokatolícka eparchiálna charita?

Na východnom Slovensku máme niekoľko stredísk pomoci. V košickej kancelárii máme aktuálne registrovaných 1 200 ukrajinských odídencov, sú medzi nimi jednotlivci aj matky s deťmi. V Michalovciach máme 200 klientov a v Trebišove a Sečovciach je ich 45. Ubytovaných máme 60 ľudí, z toho aktuálne 31  vo vašom doškoľovacom stredisku v  Medzeve, ďalší sú v Gelnici, kde nám s ubytovaním pomohli rehoľné sestry v rodinnom dome a v Košiciach sme poskytli ubytovanie šiestim rodinám.

Pri preberaní symbolického šeku ste hovorili, že peniaze zo zbierky a Nadácie U. S. Steel Košice využijete najmä na integráciu ukrajinských odídencov a pomoc pri ich začleňovaní do komunity. Ako sa vám darilo?

Vďaka vašej podpore sme boli veľmi úspešní. Mohli sme prijať piatich zamestnancov – sociálnych pracovníkov, lektorky, animátorku voľnočasových aktivít , tlmočníčku, kúpili sme si dodávku, ktorú sme akútne potrebovali  na prevoz humanitárnej pomoci a zbierok. Aby sa ľudia dokázali integrovať do spoločnosti, študovali tu alebo si našli prácu, potrebujú sa naučiť jazyk krajiny. Podporili sme preto v mesiacoch jún až september 2022 motivačným finančným príspevkom každého, kto v priebehu troch mesiacov absolvoval kurzy slovenského jazyka, pretože je to základný predpoklad, aby si našli prácu. Takúto motivačnú finančnú podporu sme poskytli 500 ľuďom.  Samozrejme, vyučovanie slovenského jazyka pokračuje aj naďalej.  Zvlášť si vážime pomoc s ubytovaním a stravou pre Ukrajincov vo vašom doškoľovacom stredisku v Medzeve, kde máme prevažne tých, ktorí sú najzraniteľnejší, a to sú seniori. Z Ukrajiny poberajú dôchodok, aj to nie všetci, vo výške maximálne 50 eur a ešte dostávajú dávku v hmotnej núdzi, čo je spolu maximálne 110 eur na mesiac.  Seniori majú rôzne zdravotné problémy, potrebujú si platiť lieky, zdravotné pomôcky, takže to, že môžu bývať a stravovať sa zadarmo, je pre nich neoceniteľná pomoc. Tak, ako som povedala pri preberaní symbolického šeku, zameriavame sa na tých, ktorú tu chcú žiť a pracovať. Pomáhame im s bývaním, poskytujeme sociálne, právne, kariérne a pracovné poradenstvo, pomoc psychológa, aby sa uplatnili na trhu práce,  naučili sa jazyk. Nerobíme to preto, aby títo ľudia boli závislí na nás, ale aby sa s našou pomocou stali nezávislými.

Sú tieto rodiny už ako – tak usadené? Našli si svoje miesto pre život v našom meste či kraji?

Mamičky, ktoré majú maličké deti, sa starajú o nich, ale sú mladé schopné, vedia sa hýbať, vedia kam majú ísť, keď potrebujú pomoc alebo podporu. Mamy starších deti, ktoré chodia do škôl, si hľadajú prácu, alebo už pracujú. Najmä ako pomocné sily v reštauráciách a kuchyniach, alebo potom v stavebníctve či rôznych závodoch. Zaradili sa do života aj vďaka nášmu integračnému projektu. Poznáme ich, pracujeme s nimi, dôverujú nám. Stále však prichádzajú aj noví utečenci, je ich už pomenej, za minulý týždeň napríklad prišlo 690 ľudí, ktorí požiadali o dočasné útočisko na Slovensku. 

Na čo sa momentálne vo vašej práci sústreďujete najviac?

Pracujeme v 3 úrovniach. Stále máme Caritas point na hraniciach vo Vyšnom Nemeckom, kde máme k dispozícii vodu, hygienické prostriedky, humanitárnu pomoc.  Od začiatku vojny len cez tento hraničný prechod prešlo 150 000 ľudí. V Michalovciach máme sklad,  kde zbierame humanitárnu pomoc, ktorú potom vydávame  v Košickom kraji, ale  posielame aj na Ukrajinu do Ternova, Lvova, Ivanofrankivska, Bachmutu. V Michalovciach máme aj Centrum podpory, kde poskytujeme sociálne poradenstvo, pomoc s bývaním, sprostredkovanie jazykových kurzov. V Trebišove máme Výdajňu humanitárnej pomoci, kde vydávame pomoc ľuďom, ktorí žijú v Trebišove a v Sečovciach.  V Košiciach máme Výdajňu  na Zborovskej ulici 7 a na Hlavnej 68, kde máme aj Integračné centrum, v ktorom je registrovaných už spomínaných 1 200 ľudí. Aj tu vydávame humanitárnu pomoc, poukážky na nákup potravín do niektorých obchodných reťazcov, poskytujeme sociálne a psychologické poradenstvo, zabezpečujeme vyučovanie slovenského jazyka.

Titulná fotografia:

Gréckokatolícka eparchiálna charita mala mesiac pomocníka z USA - dobrovoľníka Aidana Dlugacza, ktorého mama je Košičanka a ujo pracovník U. S. Steel. Aidan je študentom štátnej pensylvánskej univerzity. Bol dobrovoľníkom od 9. januára do 10. februára 2023. Pomáhal vo všetkých centrách aj s distribúciou humanitárnej pomoci. Bol tiež na Ukrajine, kde navštívil aj vojenskú nemocnicu, čo bolo pre neho silným zážitkom. Niekoľkokrát bol ako dobrovoľník aj v Medzeve. Na pamiatku od ukrajinských odídencov, ktorí tam žijú, dostal ukrajinskú zástavu s ich odkazom, ktorú si odniesol  so sebou. O svoje skúsenosti sa chce teraz podeliť so spolužiakmi z univerzity.

Anna Ivanková si v máji minulého roka prevzala šek na 100 000 eur. Vďaka tejto podpore pomáha Gréckokatolícka eparchiálna charita ukrajinským odídencom integrovať sa na východnom Slovensku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...