Vyhľadávanie:

Hutníci ani tento rok nesklamali

Hutníci ani tento rok nesklamali

Deň narcisov v U. S. Steel Košice vyniesol viac ako 4 400 eur

Noc zo 14. na 15. apríla bola pre dvanásť aktivistiek z košickej pobočky Ligy proti rakovine - klubu Viktória a dobrovoľníčok U. S. Steel Košice krátka. Väčšina z nich vstávala o pol štvrtej a už o hodinu "podupkávali" v tmavom, chladnom a veternom ráne pri vrátnici č. 3 a vo vestibule vrátnice č. 2B oceliarskej spoločnosti. Skorý ospalý piatok akoby sa ich netýkal. Dobre naladené, s úsmevom na tvári a približne šiestimi tisícami umelých i živých prenikavo žltých narcisov čakali na príchod prvých železiarov do práce. V U. S. Steel Košice sa práve začal 15. ročník celoslovenskej zbierky na pomoc onkologicky chorých pacientov - Deň narcisov.

PO PIATEJ PRI HLAVNEJ VRÁTNICI

"Podporte Deň narcisov, prispejte na dobrú vec, pomôžte chorým..." oslovovali ženy prvých náhliacich sa do roboty. Rozospatým chlapom nebolo ešte veľmi do reči. Niekto prešiel nevšímavo, iný prisľúbil pristaviť sa neskôr... Viacerí však zastali na minútku - dve, zalovili vo vreckách či peňaženkách a pustili do pokladničiek zavesených na krku žien kovové mince. Sem- tam zašuchotala i papierová bankovka. "Ďakujeme," opakovali a so želaním príjemného dňa pripínali na goliere žlté kvietky nádeje Mária Karabiňošová, Ľudmila Csergöová, Katarína Töröková, Júlia Tamášová, Janka Ferenčuhová i Ľubomíra Šoltésová z Vonkajších vzťahov USSK, ktorá dobročinnú akciu vo firme organizačne zabezpečovala.
Po šiestej sa z útrob firmy začali trúsiť prví "nočiari". Medzi nimi aj Milan z divízneho závodu Doprava. "Deň narcisov podporujem každý rok. Otec mi zomrel na túto chorobu dosť mladý," stihol povedať medzi tým, čo sa ponáhľal na električku. "Súcitím s týmito chorými ľuďmi," vyznala sa Helena Kriváková zo spoločnosti Refrako. "Viem, čo to je, na onkologické ochorenie zomrel aj môj manžel. Podporujem nielen Deň narcisov, ale na onkológiu smerujú každý rok aj moje dve percentá z daní." Skúsenosť s rakovinou v rodine mala aj Mária a aj to je dôvod, prezradila, prečo každý rok prispieva do celoslovenskej zbierky.

OD POL SIEDMEJ VO VSTUPNOM AREÁLI

Tunajšiu skupinku aktivistov a dobrovoľníkov podporili aj tento rok Beáta Pitoráková, Slávka Jacková, tentoraz s dcérou Dianou a Katarína Dittelová z útvaru inžinierske činnosti. Medzi prvými prichádzajúcimi boli aj americkí manažéri Mark Tabler, Traci Vaughan, John Coyne, Eric Schomer, Steven McFatridge, Arne Jahn, Joe Napoli... Niektorí z nich už túto akciu dobre poznajú a aj tentoraz nechýbali štedré príspevky.
Okolo žien s pokladničkami pri hlavnej administratívnej budove prešiel nevšímavo iba málokto. Prečo prispeli do zbierky? "Je to ľudské a samozrejmé," uviedla Mária. "Mama má toto ochorenie. Možno aj preto," poznamenala Alexandra. "Mali sme v rodine túto chorobu," povedala Maja.
Dušan Krišta a Rudolf Čisár z externej firmy, ktorých sme zastavili pri aktivistkách pred jedálňou, prezradili, že zbierku podporili prvý, ale určite nie posledný raz. Aj oni majú osobnú skúsenosť s onkologickým ochorením. "Hovoriť o tom, prečo som prispel hádam ani netreba," nazdával sa i okoloidúci Jozef Palenčár. "S podobnou zbierkou som sa stretol vo Francúzsku, kde som pracoval. Tiež som ju podporil." Deň narcisov každý rok oslovuje aj Erika Ivanča. "Našťastie v našej rodine nebol a nie je nikto onkologicky chorý, rád však zbierku podporujem, peniaze slúžia dobrej veci."

NA POLUDNIE PRI VRÁTNICI Č. 3

Juliana Brezovská, Libuša Čunderlíková a Erika Billá boli na nohách, s výnimkou krátkej prestávky na čaj a kávu, už osem hodín. Vietor ich poriadne prefúkal z každej strany, oni však odhodlane opakovali: "Vydržíme." "Zdá sa mi ale, že vlani sme mali väčší úspech," trochu smutne zahlásila pani Juliana. "Treba byť optimista, určite ešte čo-to vhodia do kasičiek aj moji kolegovia. Sľúbili mi to," povzbudila ju maratónkyňa Erika Billá. "Železiari nás doteraz nesklamali," presvedčivo riekla aj pani Libuša. Len čo to dopovedala, na schodoch blízkeho podchodu sa začali objavovať prví prichádzajúci na popoludňajšiu zmenu a chlapi sa začali trúsiť aj z áut tunajšieho parkoviska. Pri pokladničkách sa pristavili i Roland Sanisló z jemných úpravní 2 a tiež Miro zo spoločnosti OBAL-SERVIS. Obidvaja sú presvedčení, že za pomoci zbierky môže k boju s touto zákernou chorobou aspoň troškou prispieť každý. Rovnako ako trojica chlapov z Vyšného Klátova - Maroš, Miro a Peter, či stavbár Peter Fekete a Vojtech Varga z Variakovu, ktorý, ako nám povedal, chce aspoň takýmto spôsobom vyjadriť svoju solidaritu s onkologicky chorými pacientmi.

Železiari v piatok 15. apríla 2011 podporili celoslovenskú verejno-prospešnú zbierku Ligy proti rakovine Deň narcisov 4409,82 eurami. Je to o 387,82 eur viac ako v roku 2010. Ďakujeme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...