Vyhľadávanie:

Hutníci maľovali s umelcami

Hutníci maľovali s umelcami

Areál doškoľovacieho zariadenia U. S. Steel v Medzeve je ako stvorený nielen na dovolenkové pobyty oceliarov s rodinami, športové hry, či školenia. Už šiesty rok za sebou poskytuje vždy na konci leta svoju pohostinnú náruč výtvarníkom z východného Slovenska a talentovaným zamestnancom železiarní. Šiesty maliarsky plenér Hutníci maľujú s umelcami sa uskutočnil v posledný augustový týždeň.

Umelcom tento rok počasie naozaj prialo. Horúce augustové slnko vytváralo vynikajúce svetelné podmienky, a preto takmer všetci maľovali vonku. Stojany si porozkladali v tieni starých stromov, útočisko našli pod konármi smutnej vŕby, na prekrytej terase denného baru, či pod stanom pri volejbalovom ihrisku. Na všetkých týchto miestach bolo vidieť skupinky maliarov a cítiť úžasnú vôňu farieb.

Námety na svoje diela našli maliari v úplne odlišných oblastiach. Patrili k nim samozrejme železiarne, výborne sa zhostili témy Svetlá Paríža, ktorá bude témou budúcoročného bálu U. S. Steel Košice, ale maľovali aj krajinky, či nechali sa inšpirovať napríklad aj nádhernými kvetmi, ktoré pestuje manažérka zariadenia Milka Rohúnová a ktoré sú skutočnou ozdobou celého areálu.

NAŠI MALIARI ZÍSKAVAJÚ MEDZINÁRODNÉ UZNANIA

Takmer od začiatku sa plenérov zúčastňujú Lenka Hricková a Kristína Záthureczká. Obe hodnotí akademický maliar a predseda Zväzu slovenských výtvarných umelcov východného Slovenska Mikuláš Lovacký ako mimoriadne talentované maliarky, ktoré akceptovali rady a pomoc kolegov - profesionálov, neustále sa zdokonaľujú a sú pozývané už aj na medzinárodné plenéry a ich obrazy boli vystavené na viacerých výstavách. Kristína si pritom stále udržiava svieži štýl "dobrej víly chladiacich veží" - tak sa volal jeden z jej najkrajších obrazov. Lenka zase rada experimentuje, v tomto roku dotvára svoje obrazy čipkou.
Veľký kus cesty a pokrok je podľa maliarov - profesionálov vidieť aj v tvorbe Mariána Vargu a Kataríny Matinovej. Tohto roku rozšírili rady maľujúcich železiarov aj naša kolegyňa Eva Svrčeková a Inga Pisková z Medzeva.
Veľkou fanúšičkou plenérov a druhý rok aj aktívnou účastníčkou je Beáta Pitoráková, pre ktorú je maliarsky plenér v Medzeve skvelým relaxom a možnosťou naučiť sa nové maliarske postupy.
"To, že naši kolegovia - železiari sú z roka na rok lepší, je nielen zásluhou ich talentu, ale aj vďaka výborným učiteľom. Preto pri výbere akademických maliarov dbám najmä na to, aby ich naozaj bavilo odovzdávať svoje skúsenosti," povedala organizátorka podujatia Jana Šlosárová z Vonkajších vzťahov. Preto sú v jej tíme stálicami výtvarníčka a reštaurátorka Janka Onušková, pedagóg, maliar a dizajnér Dano Tatarka či akademický maliar Mikuláš Lovacký, maliari Andy Gore a Pavel Kvoriak, hrnčiar Igor Macák alebo najznámejší sochár z Košíc, majster Arpád Račko.

HOSTIA Z PODOLÍNCA



Na dva dni prišli do Medzeva milí hostia - traja chlapci z detského domova. Ešte začiatkom leta vyhlásila v Podolínci výtvarnú súťaž na tému Svetlá Paríža manželka prezidenta U. S. Steel Košice Mary Rintoulová. Na plenér boli pozvaní autori troch najkrajších výkresov - Kristián, Dušan a Paľko. Chlapci si pobyt s maliarmi nesmierne užívali. Počúvali ich rady, riadili sa nimi a každý z nich vytvoril veľmi pekné obrázky. Zvlášť Kristián, ktorého vodný mlyn očaril všetkých. Talent nezaprel ani riaditeľ domova Štefan Straka, ktorý vďaka obrazu so slnečnicami získal takmer okamžite prezývku VanGogh .
Príťažlivosti bieleho plátna napokon podľahla aj Mary Rintoulová, ktorá prežila spolu s deťmi a umelcami naozaj netradičný a krásny deň. Za pomoci Mikuláša Lovackého tak vzniklo milé spoločné dielko - strom prežiarený nádherným, letným, slnečným svetlom.

PLÉNEROM SA TO LEN ZAČÍNA

V posledný augustový deň sa maliarsky plenér skončil. Práca s obrazmi však pokračuje. Ďalším dôležitým dátumom bude 3. október. V tento deň sa v Dome umenia v Košiciach uskutoční vernisáž výstavy najkrajších obrazov vytvorených počas plenéra.
Potom bude nasledovať príprava kalendára a kruh sa uzavrie na Bále U. S. Steel Košice 12. januára 2013, kde budú tieto diela predané v aukcii. Získané finančné prostriedky pomôžu vybranému subjektu. Za predchádzajúcich päť rokov sa predali v aukciách počas bálov obrazy za 26 449 eur a získané finančné prostriedky pomohli Arcidiecéznej charite Košice, Zoologickej záhrade v Košiciach, Vysokošpecializovanému odbornému ústavu geriatrickému sv. Lukáša v Košiciach n. o., Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov v Košiciach pri Haniske a rodine po zosnulom Štefanovi Kulkovi.

MÁTE TALENT? CHCELI BY STE SA PRIDAŤ?

Tiež radi kreslíte, či maľujete? Robia vaše maliarske dielka radosť vám, vašej rodine, priateľom? Chceli by ste na sebe ďalej pracovať, naučiť sa nové výtvarné techniky a postupy? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali kladne, neváhajte a oslovte organizátorku plenéra Janu Šlosárovú z Ocele východu. Pošlite jej fotky svojich prác, alebo ich prineste na konzultáciu. Ak vo vás "drieme" talent, možno práve vy dostanete šancu prebudiť ho a zúčastniť sa ďalšieho maliarskeho plenéra, ktorý vás môže posunúť ďalej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...