Vyhľadávanie:

Hutníctvo, ako sme ho doteraz nepoznali

Hutníctvo, ako sme ho doteraz nepoznali

Európska federácia kovákov (EMF) zastrešuje a zastupuje 65 odborových zväzov kovákov z 30 krajín so 6,5 miliónmi pracujúcich v kovopriemysle. Táto organizácia reprezentuje kovácke odborové zväzy aj z kandidátskych krajín Európskej únie. EMF je reprezentačný orgán brániaci záujmy pracujúcich v európskom kovospracujúcom priemysle. Obraňuje a podporuje schopnosť európskeho sociálneho modelu čeliť budúcim výzvam. Zároveň podporuje európsku politickú a hospodársku integráciu, s ohľadom na tradície odborových zväzov a kultúru ich vlastných národných štátov. Oblasti tejto organizácie sú : priemyselná politika, politika kolektívneho vyjednávania, podniková politika a sociálny dialóg. V jednotlivých výboroch má spravidla každá krajina svoje zastúpenie. Vo výbore pre oceľ Odborový zväz KOVO SR zastupuje predseda Rady odborov U. S. Steel Košice. Sídlo organizácie je v belgickom Bruseli.

Ostatné zasadnutie výboru pre oceľ sa uskutočnilo v dňoch 22. - 23. októbra 2012 v Luxemburgu. Hlavnou témou rokovania boli celosvetové trendy v odvetví hutníctva, situácia v jednotlivých firmách a okrúhly stôl o budúcnosti európskeho oceliarskeho priemyslu. Ako bolo konštatované vo vystúpení Enrica Gibellieriho z INDUSTRIALL, ktorý je expertom na hutníctvo, toto energeticky veľmi náročné odvetvie prežíva recesiu, akú sme už dlho nepoznali. Po období konsolidácie, zrýchlených štrukturálnych zmien a hospodárskej nestability, európsky oceliarsky priemysel zápasí s radom krátkodobých a dlhodobých ekonomických, environmentálnych a sociálnych problémov. To má za následok zatváranie niektorých hutníckych prevádzok v Taliansku, Belgicku, a to hlavne spoločnosťou ArcelorMittal. V ostatných závodoch je citeľný pokles objednávok, a tým aj výroby. Prezentácia o globálnych trendoch oceliarstva v Európe ukázala, že celosvetová spotreba ocele je nižšia, ako sú výrobné kapacity. Dnes je celková výrobná kapacita ocele iba v Európe na úrovni 176,9 milióna ton. Cieľom je udržať túto výrobnú kapacitu za predpokladu, že sa oceliarstvo stane strategickým odvetvím a jeho problémy sa budú riešiť na najvyššej úrovni. Združenie európskych výrobcov ocele Eurofer však predpokladá, že do roku 2030 nastane veľký pokles výroby, zo súčasných takmer 177 miliónov ton na 66 miliónov ton ročne. Na porovnanie, najväčším výrobcom ocele v štátoch EÚ je Nemecko s 25 percentami celkovej výrobnej kapacity, Taliansko (16,2 %), Francúzsko (8,8 %). Slovensko sa podieľa na celkovej výrobnej kapacite 2,4 percentami.

Všetci účastníci pracovného zasadnutia v Luxemburgu sa zhodli, že hutníctvo potrebuje podporu, aby sa mohla realizovať politika v súlade s lisabonskou stratégiou v oceliarskom priemysle. Strategické kroky do roku 2020 budú smerovať do výskumu a inovácií technológií pre hutníctvo, cieľom ktorých bude vyrábať výrobky s vyššou pridanou hodnotou pri znižovaní emisií CO2. Účastníci stretnutia, okrem iného, dospeli k spoločnej dohode o nutnosti upozorniť listom ministrov hospodárstva a vlády členských krajín EÚ na nevyhnutnú potrebu venovať odvetviu hutníctva zvýšenú pozornosť pri poskytovaní podmienok pre zachovanie tohto strategického odvetvia a zamestnanosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...