Vyhľadávanie:

V programe návštevy aj huta

V programe návštevy aj huta

Košický samosprávny kraj hostil delegáciu z Krasnojarského kraja

Na prvú oficiálnu návštevu Košického samosprávneho kraja pricestovali v dňoch 24. až 27. októbra 2012 predstavitelia Krasnojarského kraja Ruskej federácie. Delegácia, ktorú viedol gubernátor Lev Vladimirovič Kuznecov, zavítala do regiónu na základe Dohody o obchodno-ekonomickej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci, ktorú obe strany podpísali v marci minulého roku. Vo štvrtok 25. októbra sme hostí predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu privítali aj v spoločnosti U. S. Steel Košice. Hostitelia našu firmu zaradili do programu návštevy ako príklad najväčšieho podniku v regióne, pri výstavbe ktorého boli použité ruské technológie a ktorý dodnes dováža suroviny z Ukrajiny a Ruska.

Delegácia, v ktorej boli okrem gubernátora i jeho námestníci, minister pre šport, mládež a cestovný ruch, minister zdravotníctva, riaditeľ Sibírskej federálnej univerzity, výkonný riaditeľ štátnej poľnohospodárskej univerzity, predseda obchodno-priemyselnej komory Centrálnej Sibíri, honorárny konzul SR v Krasnojarsku a ďalší odborní pracovníci, sa počas krátkeho pobytu zoznámila s výrobným programom U. S. Steel Košice a prezrela si prevádzku pozinkovacej linky č. 3. Hostí privítal a sprevádzal prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul.

Oblasti záujmu oboch krajov, ako aj program na východe, priblížil počas pobytu v USSK predseda KSK Zdenko Trebuľa. "Oblasťami spoločného záujmu sú predovšetkým školstvo a vzdelávanie, ale aj kontakty medzi malými a strednými podnikateľmi. Preto nás čaká ešte návšteva Technickej univerzity v Košiciach, priemyselného parku Kechnec a spoločnosti SEZ Krompachy. Krasnojarský kraj bude v roku 2019 organizovať svetovú zimnú univerziádu, hostia sú zvedaví aj na našu Steel arénu. Chceme im predstaviť tiež projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, navštívia aj Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a tiež tokajskú vinohradnícku oblasť."

Partnerskými regiónmi Košického samosprávneho kraja sú Župa Borsód - Abaúj - Zemplén a župa Nógrád v Maďarsku, Juhočeský kraj v Českej republike, Umbria v Taliansku (všetky od roku 2004), Zakarpatská oblasť na Ukrajine - od roku 2006 a od roku 2007 aj Krajinské združenie Porýnia v Nemecku. Dohodu o spolupráci s Krasnojarským krajom v Rusku podpísali 18. marca 2011 v Bratislave. Prioritnými sférami spolupráce sú informačné a inovačné technológie, poľnohospodársky komplex, bytovo-komunálne hospodárstvo, spracovanie dreva, doprava, výroba stavebných materiálov, zdravotníctvo, vzdelávanie, cestovný ruch, šport, kultúra a iné oblasti.


PREDSTAVITELIA KRASNOJARSKÉHO KRAJA ZAVÍTALI AJ DO VÝROBY

Súčasťou návštevy najvyšších predstaviteľov Krasnojarského kraja v našej firme bola aj prehliadka pozinkovacej linky č. 3 v divíznom závode Zušľachťovne a obalová vetva. Gubernátora Krasnojarského kraja Leva Vladimiroviča Kuznecova sme sa opýtali na jeho dojmy z našej firmy a podrobnosti návštevy v Košiciach.

· Mali ste niekedy príležitosť navštíviť hutnícky podnik?
Ešte nie. V Krasnojarskom regióne však máme niekoľko tovární, ktoré sa zaoberajú spracovaním medi, niklu a hliníka. Ich veľkosť a objem výroby sú porovnateľné s vašou fabrikou.

· Dôvodom návštevy Slovenska je Dohoda o obchodno-ekonomickej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci medzi vládou Krasnojarského kraja a Košickým samosprávnym krajom, ktorú ste podpísali ešte minulý rok. Môžete ju bližšie špecifikovať?
Áno, ide o širšiu spoluprácu medzi oboma krajinami. Nezaujímame sa však len o priemyselnú oblasť a technológie, ale dôraz kladieme aj na sociálnu sféru. Mám na mysli kultúru, zdravotníctvo, ale aj vzťahy medzi našimi univerzitami. Sme súčasťou globálneho sveta a rôznych organizácií, ako napríklad OECD. Spolupráca na medzinárodnej úrovni je preto veľmi dôležitá. Usilujeme sa i o to, aby ľudia porozumeli všetkým súvislostiam a uvedomili si nevyhnutnosť takejto spolupráce.

· S ktorými ďalšími krajinami, respektíve samosprávami spolupracujete?
Krasnojarský kraj dlhodobo úspešne spolupracuje s niekoľkými japonskými mestami. Máme dobré vzťahy aj s niektorými mestami v Európe, medzi ktoré patria i Košice. Našou snahou je prezentovať Krasnojarskú oblasť v rámci celého sveta.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...