Vyhľadávanie:

Ihrisko pre deti zrekonštruovali šikovní chlapi z U. S. Steel

Ihrisko pre deti zrekonštruovali šikovní chlapi z U. S. Steel

Zámer na začiatku bol jasný: revitalizovať v MŠ v Cesticiach staré nefunkčné detské ihrisko na nové moderné, ktoré bude podporovať tvorivosť a telesnú zdatnosť detí. S takýmto plánom sa uchádzalo o podporu v grantovom programe U. S. Steel Košice Spoločne pre región občianske združenie V plus, za ktorým stojí zamestnanec DZ Energetika Ladislav Viszlay s manželkou. Uspelo a získalo grant 3000 eur. Do projektu sa zapojili aj ďalší zamestnanci - na obrázku s prezidentom Jimom Brunom pri preberaní symbolického šeku.

 

Slávnostné odovzdanie detského ihriska do užívania sa uskutočnilo 22. septembra 2023. Ladislav Viszlay bol s výsledkami desiatok hodín dobrovoľnej práce rodičov detí veľmi spokojný.  Cieľom projektu bolo vybudovanie trojzónového detského ihriska, preto aj názov 3 Zones. Edukačnú zónu reprezentuje dopravné mini ihrisko, kde sa deti môžu oboznamovať so situáciami v cestnej premávke a spoznávať dopravné značky. Viaceré stanovištia sa využijú aj pri environmentálnej výchove. Dominantným prvkom zábavnej zóny je rozhľadňa so šmykľavkou, pri výbere ktorej bola naším kritériom certifikácia z hľadiska bezpečnosti detí. Spoločenskú zónu dopĺňa exteriérová tabuľa a ďalšie drevené hracie prvky.“

Kolega Viszlay spomenul aj úsmevné momenty, keď kvôli logistickým problémom museli betónovať dopravné ihrisko už takmer v moci, ale ocenil aj fakt, že vďaka projektu sa komunita spojila a teraz už hovoria o priateľstvách. „Viacerí sme sa sem prisťahovali z mesta alebo z okolitých obcí a pri brigádach na ihrisku sme zistili, že až ôsmi pracujeme v železiarňach,“ potvrdil aj Tomáš Póša z údržby Teplej valcovne. Zamestnanci USSK sú aj poslancami obecného zastupiteľstva a veria, že mladá krv obec zdynamizuje a naštartuje ďalšie rozvojové aktivity.

Riaditeľka MŠ Judita Sanislová poďakovala za podporu hutníckej firme aj rodičom, ktorí zmenili detské ihrisko na nepoznanie. „Pribudlo aj prekryté pieskovisko, ktoré chráni ihrisko pred lístím či inými nečistotami a v lete tieni pred slnkom hrajúce sa deti. Veľa vecí sme dokázali urobiť svojpomocne, pomohli aj dve lokálne firmy a neoceniteľným pomocníkom pri výrobe drevených prvkov bol aj študent 4. ročníka SOŠ v Šaci Dávid Aboši.“ Ten priznal, že hoci študuje odbor mechanik-elektrotechnik, rezbárstvo je jeho záľubou a rád sa na obnove detského ihriska podieľal.

A o to v programe Spoločne pre región ide. Podať pomocnú ruku v podobe finančných prostriedkov na také rozvojové aktivity, ktoré spájajú komunitu a umožnia jej realizovať dobré a prospešné projekty. Tentokrát získali deti MŠ a ZŠ v obci Cestice, ale aj rodičia, starí rodičia aj ostatní obyvatelia obce, ktorí tu nájdu príjemné a bezpečné miesto na oddych. Škôlkari sa poďakovali krátkym kultúrnym programom a ihrisko hneď aj vyskúšali.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...