Vyhľadávanie:

K výletu do Borše ma inšpiroval článok na X App

K výletu do Borše ma inšpiroval článok na X App

Námetom na tento výlet bol článok, ktorý som si prečítal na X App, inak by som sa o ňom nedozvedel. Aj keď malo pršať, bez váhania som si kúpil lístky. Rád by som sa podelil s pekným, historickým zážitkom.
V sobotu ráno 25. marca na nástupišti železničnej stanice v Košiciach vítal prichádzajúcich výletníkov „mladý František II. Rákoczi“ v dobovom odeve.  Vo vláčiku cestujúcim porozprával o hlavných udalostiach svojho života. Po nostalgicky „drcajúcej“ jazde dvoma krátkymi, staršími vozňami a „motorkou“ M.152 sme asi za hodinu dorazili do obce Borša, neďaleko hraníc s Maďarskom.
Kompletne rekonštruovaný kaštieľ, kde sa František II. Rákoci v roku 1676 narodil, ponúka naozaj veľmi peknú expozíciu celého jeho života a života jeho rodiny, s množstvom informácií, ktoré sú vkusne, štýlovo a moderne zaradené do širšieho rámca vtedajšej doby, diania a územia. Komentovaná prehliadka trvala necelú hodinu, ak by návštevník chcel prejsť expozíciou sám, úplne podrobne, zabralo by to minimálne 3 hodiny. Už len samotné výtvarné, grafické aj moderné digitálne spracovanie exponátov je na vysokej, povedal by som umeleckej úrovni, čo ma zaujalo hneď na začiatku prehliadky. Za zmienku ešte stojí citát Františka II. Rákocziho, zobrazený na nádvorí. Napokon, pamätná tabuľa Františka II. Rákocziho je aj v Košiciach na Dóme sv. Alžbety a jeho meno nesie množstvo objektov a ulíc nielen na Slovensku.

Projektanti múzea sú slovenskí a maďarskí, tabuľa s ich menami je pri vstupe do nádvoria kaštieľa. V kaštieli je aj hotel, reštaurácia, úniková miestnosť a recepcia s tokajským vínom a suvenírmi. V blízkosti sa buduje detský areál.

Po tom, čo sme viacerí vyjadrili obdiv nad expozíciou, nám sprievodca prezradil, že Francúzi zaradili kaštieľ medzi Top 10 múzeí. Jeho rekonštrukcia určite stála za to.
Prehliadka tohto kaštieľa bola skutočne zážitkom, odporúčam navštíviť ho každému, či už vlakom alebo autom. Poďakovanie za skvelý tip patrí X App!

Foto: autor

 

     

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...