Vyhľadávanie:

Keď sa sny menia na skutočnosť

Keď sa sny menia na skutočnosť

Na výstave MyMachine Slovakia Expo aj šačianska škola

Od detských snov ku skutočným vynálezom vedie cesta, po ktorej sa vydávajú autori jedinečného vzdelávacieho programu MyMachine Slovakia a pozývajú na ňu deti, tínedžerov i vysokoškolákov. Jeho prvý ročník, ktorý s cieľom podporiť tvorivé myslenie, rozvoj kreativity a inovácií mládeže realizovala Karpatská nadácia, vyvrcholil 26. júna 2016  v priestoroch košického Kulturparku výstavou My Machine Slovakia Expo. Kto pozvanie na ňu prijal, stal sa spolu s desiatkami školákov a študentov z Košíc i Prešova svedkom  slávnostnej prezentácie i kreatívneho testovania štyroch vynálezov snov – špiónmyšky, lietajúcej postele, skupinovej kolobežky či MyMaze – strategickej hernej zóny. Ako vznikli? MyMachine funguje na troch krokoch. Prvým krokom je kreslenie vynálezov. Deti v základných školách vo veku od šesť do dvanásť rokov vymýšľajú a prezentujú formou kresieb či modelov svoje vysnívané vynálezy. V druhom kroku študenti vysokých technických škôl a produktového dizajnu navrhnú možnosti ich skonštruovania. Tretí krok spočíva vo výrobe prototypov, ktorej sa na základe technických výkresov a rozpracovaných riešení chopia študenti stredných odborných škôl. Cieľom My Machine Slovakia je teda podporovať spoluprácu na všetkých troch úrovniach vzdelávacieho systému a budovať kľúčové kompetencie akými sú práca v tíme, komunikácia, kritické myslenie, tvorivosť. Program rešpektuje talent každého, podporuje podnikateľského ducha a otvorený systém vzdelávania orientovaný na  vedu, technológiu, inžinierstvo, umenie a matematiku

Do skvelého projektu sa zapojila aj partnerská Stredná odborná škola v Košiciach –Šaci, ktorá na základe návrhu  budúcich strojárov z Technickej univerzity v Košiciach vyrobila podľa priania školákov lietajúcu posteľ. „Do  jej skonštruovania sa v našich dielňach zapojili žiaci viacerých študijných odborov,“ uviedol na výstave zástupca riaditeľa školy pre praktické vyučovanie Ján Eiben, neskrývajúc  spokojnosť pri pohľade na rozžiarené tváre detí, z ktorých každé si posteľ chcelo vyskúšať. Tá sa síce, a to povedzme rovno, v skutočnosti zo zeme nedvihla ani centimeter, ale s trochou fantázie, vďaka umnej konštrukcii, pohybom a tabletu s aplikáciou lietania sa na nej mohli chlapci a dievčatá nechať unášať letom svetom.

Počas letných prázdnin záujemcovia o výstavu a informácie o vzdelávacom projekte MyMachine Slovakia nájdu v priestoroch  Steel Parku v kasárňach Kulturparku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...