Vyhľadávanie:

Keď sa ženy neboja ukázať, čo dokážu

Keď sa ženy neboja ukázať, čo dokážu

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien uverejňujeme počas marca profily niektorých našich kolegýň, ktoré si zaslúžia, podľa našich čitateľov, väčšiu pozornosť.

Peter Bencko, zástupca GM pre servis ľudských zdrojov nám poslal hneď dve nominácie: Adrianu Pigovú aj Danu Sikorovú. Obe dámy, Aďka aj Danka, sú v prvom rade profesionálky na správnom mieste, sú maximálne lojálne voči našej spoločnosti a vždy kladú jej potreby na prvé miesto,“ zdôvodňuje Peter Bencko a dodáva: Zároveň sa veľmi dobre starajú o svoje tímy a idú ostatným príkladom. Okrem toho obe sú potvrdením faktu, že poctivá a dlhodobá práca sa vypláca, keďže zastávajú na našom úseku dôležité riadiace pozície a rátam s nimi do budúcnosti.“

Danka Sikorová nastúpila do USSK v roku 2003 a v súčasnosti zastáva pozíciu vedúcej oddelenia personálny servis. Na otázku, v čom dokáže ostatných inšpirovať, nám odpovedala: „Myslím si, že tým, že som sama sebou, nehrám sa na nikoho iného. Moji priatelia sa nemusia trápiť, kým v skutočnosti som. Som autentická, úprimná a empatická žena. Dokážem si priznať chyby a požiadať o pomoc iných, ak ju potrebujem. Možno niekedy pôsobím zraniteľnejšie, ale vďaka empatii dokážem vyriešiť veľa komunikačných problémov a urobiť veľké zmeny.“ Komunikáciu považuje za najdôležitejšiu súčasť svojej osobnosti. Snaží sa byť chápavou a namiesto monológu meniť komunikáciu na dialóg. Dokáže dosiahnuť rovnováhu medzi profesionalitou a ľudskosťou. To je podľa nej to, čo vytvára výnimočné vzťahy – a to ako profesionálne, tak aj osobné.

Pri otázke o ženskom vzore sa Danka rozhovorila o svojej mame: „Moju mamku som vždy brala ako ženu činu, ktorá z mála dokázala urobiť niečo neskutočné, aj z mála vedela ukrojiť a dať to niekomu, kto mal ešte menej. Nikdy nečakala, že sa jej to musí vrátiť. Vždy mi hovorila: Danka, ak niečo dáš, vždy získaš viac. Viac lásky, porozumenia a radosti, že si niekomu pomohla. Vedela udržať harmóniu domova.“ Podľa Danky život nie je prechádzka, je to beh na dlhé trate, kde treba poľaviť, behať najrýchlejšie, ako vieme a opäť spomaliť. A keď sa obzrieme za sebou, tak po nás nemá ostať spúšť, ale niečo, čo bude pre niekoho ďalšou inšpiráciou.

Pri príležitosti MDŽ sme hovorili aj o postavení žien v spoločnosti. Podľa Dany Sikorovej je dosť smutné, že to musíme riešiť aj v 21 storočí. Napriek nesporne pozitívnemu vývoju je rodová nerovnosť vždy stále zrejmá a viditeľná v mnohých oblastiach súkromného a verejného života. Je ťažké nájsť ten správny kľúč. Máme dohovory, zákony, plány, percentá, koľko žien má byť na daných postoch a napriek tomu sa to len malými krokmi zlepšuje. „Jednoducho my ženy, ak chceme a máme dosť síl, tak musíme bojovať a zviditeľňovať sa. Nebáť sa ukázať, čo všetko vieme a nepopustiť z našich požiadaviek. A ak treba, tak aj „buchnúť po stole“, jednoducho nepoľaviť a ísť za svojím cieľom,“ vidí jedno z riešení Danka.

Peter Bencko, ktorý riadi čisto ženský tím, súhlasí s tým, že muži a ženy sa na pracovisku či doma vzájomne dopĺňajú a obohacujú. „Na pracovisku ženy vyvažujú racionálny prístup mužov, lebo berú ohľad aj na osobné potreby všetkých zamestnancov a znižujú riziko pri riešení pracovných úloh svojím zodpovedným a disciplinovaným prístupom. Ich prístup a zmýšľanie je zároveň inšpiratívne pre mužov, aj keď dohodnúť sa stojí niekedy strašne veľa energie a času ,“ uzatvára naše rozprávanie o výnimočných ženách v USSK Peter Bencko.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...