Vyhľadávanie:

Klubovňa pre deti s "kľúčikom na krku"

Klubovňa pre deti s "kľúčikom na krku"

Na dobrovoľníkov čaká najmä čistenie a natieranie okien

Róbert Schwarz z Detskej organizácie Frigo, s ktorým som sa stretla v malej miestnosti plnej farieb na Luniku II, vyrastal v časoch pionierskych táborov. Bol ich pravidelným účastníkom a už v pätnástich rokoch mu bolo jasné, že aj on chce byť vedúcim. Práca s deťmi ho veľmi bavila. História Róbertovho členstva v detských organizáciách je bohatá. Je spoluzakladateľom Detskej organizácie Frigo, ktorá pracuje s deťmi rôzneho veku a organizuje pre ne množstvo podujatí. Okrem detských táborov sú to výlety do okolia Košíc, poznávanie prírody, spoznávanie svojich občianskych práv, tvorivé dielne, vydávanie vlastného časopisu a mnohé ďalšie aktivity, ktoré nájdete na web stránke www.frigo.ahoj.sk

Frigo aktívne spolupracuje aj so spoločnosťou U. S. Steel Košice. Ich animátorov môžete stretnúť na podujatiach pre deti. Tento rok ich nájdete počas Dňa dobrovoľníkov v ZOO a v Špeciálnej materskej škole na Ľudovej ulici.

Pokiaľ ide o dobrovoľníctvo, Frigo má výborné skúsenosti. Samotní členovia tejto organizácie pracujú s deťmi bez nároku na odmenu. Motivujú ich výcviky, semináre a workshopy, na ktoré ich organizácia vysiela. Učia sa tam pracovať s deťmi a dozvedia sa o nových technikách a hrách. Väčšinou sú to študenti sociálnej práce, ale nájdete medzi nimi aj technikov či budúcich programátorov. Všetci majú spoločný cieľ - venovať sa deťom. Dvaja až traja z nich budú vždy prítomní aj v klubovni, ktorú sa dobrovoľníci z USSK vynasnažia dať do obývateľného stavu. Ako môžete vidieť na ilustračnej fotografii, klubovňa je už vymaľovaná. Okná sú však stále v katastrofálnom stave. Musia sa očistiť a namaľovať. To isté platí pre mreže z vonkajšej strany okien. Pätnásť dobrovoľníkov by túto prácu mohlo zvládnuť za päť hodín.

A komu bude klubovňa slúžiť? Hlavne deťom zo sídliska. Presnejšie povedané deťom s "kľúčikom na krku", ktoré sa po skončení školy ponevierajú po okolí. Rodičia sú v zamestnaní a im sa do prázdneho bytu nechce. Preto radšej ostávajú vonku. Klubovňa nebude veľká, ale bude to miesto, kde si môžu sadnúť a "pokecať" s ostatnými. A keď sa im nebude chcieť rozprávať, môžu si niečo prečítať... V malej knižnici nebudú chýbať knižky o indiánoch, detektívky či ďalšie bestsellery pre deti vo veku návštevníkov klubovne, ktorý sa odhaduje od desať do šestnásť rokov. Stôl na stolný tenis sa tam už síce nezmestí, ale stolový futbal určite. Do programu klubovne sa budú aktívne zapájať samotní detskí návštevníci - pomôžu udržiavať priestory a budú sa zúčastňovať spoločných hier a výletov.

Dve takéto klubovne už na košických sídliskách za prispenia Friga zriadili minulý rok. A fungujú. Bude výborné, keď sa podobný ostrov pre deti podarí vytvoriť aj na Luniku II.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...