Vyhľadávanie:

Krajší areál aj vďaka hutníkom

Krajší areál aj vďaka hutníkom

Rok 2020 je pre Botanickú záhradu UPJŠ jubilejným 70. v poradí. Od svojho založenia 5. mája 1950 privítala tisíce návštevníkov, šírením osvety priviedla k štúdiu botaniky a ekológie niekoľko generácií odborníkov a dodnes slúži verejnosti ako miesto oddychu, relaxu i poznania. Pri príležitosti okrúhleho výročia bola v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v júni slávnostne inaugurovaná poštová známka s botanickým motívom magnólie veľkokvetej (Magnolia Grandiflora).

Začiatkom júla otvorili vo vestibule administratívnej budovy výstavu preparovaného tropického hmyzu vrátane mnohých druhov motýľov. Výstava potrvá až do 30. augusta 2020. Návštevníci môžu vidieť  niekoľko stoviek exemplárov rôzneho preparovaného hmyzu zo všetkých tropických oblastí sveta. Výstava je spestrená aj živými tropickými bezstavovcami, hmyzom, škorpiónmi a pavúkmi v insektáriách.

Pozorní návštevníci Botanickej záhrady môžu v areáli záhrady sledovať aj široké spektrum voľne žijúcich druhov živočíchov, ktoré tu našli svoj domov a sú prirodzenou súčasťou jej biotopov. Doterajší zoologický prieskum zistil v botanickej záhrade vyše 100 druhov vtákov, 25 druhov cicavcov, 8 druhov obojživelníkov a 4 druhy plazov.

Osobitnú kategóriu predstavujú zámerne chované živočíchy, ako sú tropické motýle, pakobylky alebo ryby, exotické papagáje, ale aj domáce živočíchy (sliepky, kozy, ovce, zajace), ktoré sú veľkou atrakciou hlavne pre detských návštevníkov. Samostatnú skupinu tvoria včely, ktorých chov je v botanickej záhrade dlhodobo podporovaný,  v neposlednom rade aj samotársky žijúce včely, ktoré môžete nájsť v hmyzom hoteli.

Botanická záhrada je obľúbenou lokalitou aj pre hutníkov, ktorí sa zapájajú do podujatia Dni dobrovoľníkov / Hutníci pre Košice, ktorých 14. ročník sa uskutoční 19. septembra 2020.      

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...