Vyhľadávanie:

Kto ešte nepozná košickú detskú železnicu?

Kto ešte nepozná košickú detskú železnicu?

Viac o nej vie aj štipendistka Paula Bajusová, ktorá v charitatívnom stánku USSK pomáhala ako dobrovoľníčka.

Detskú železnicu Košice snáď zamestnancom USSK ani netreba veľmi predstavovať. Je obľúbeným miestom pomoci počas našich dobrovoľníckych dní Hutníci pre Košice. Vystriedali sa tam desiatky z nás a vypotili decilitre potu pri množstve odvedenej práce. Pomohli sme zrealizovať veľa pozitívnych a rozvojových zmien. V roku 2022 na nej pribudol úplne nový drezinový ovál.

Detská železnica sa vo vianočnom stánku obyvateľom a návštevníkom Košíc predstavila 15. decembra. Ponúkala železničné oblátky, knižky a ďalšie zaujímavé predmety. Výťažok z verejnej zbierky občianske združenie použije na ďalšie zveľaďovanie železničky a zastávok, ale aj opravu rušňov.

Paula Bajusová, študentka dizajnu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, sa v stánku USSK rozhodla pomôcť práve tejto organizácii. „V stánku som strávila 3 hodiny, no celý tento čas som sa veľmi nasmiala, pretože skupina zo železničky boli veľmi vtipní, úslužní a príjemní mladí ľudia. O železničke rozprávali ako o svojej druhej rodine. Cítila som sa tam veľmi príjemne.“

Ako Paula ďalej napísala, detská železnička je jediná svojho druhu v celom bývalom Česko-Slovensku. Je unikátna svojím rozchodom koľajníc, no aj najstarším funkčným parným rušňom v strednej Európe, ktorý je familiárne prezývaný aj Katka. Bola vybudovaná s cieľom vzdelávať mladých železničiarov. Na železničke sa nachádzajú 4 dieselové a 2 parné lokomotívy. Dĺžka trate je takmer 4 km s jednou medzizastávkou VPRED.

Web: Detská železnica Košice (detskazeleznica.sk)

prináša kompletné informácie, zaujímavosti, termín otvorenia novej sezóny v roku 2023 a aj takéto aktuálne poďakovanie:

„Ďakujeme spoločnosti U. S. Steel za možnosť zúčastniť sa vianočných trhov a ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili a prispeli do pokladničky.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...