Vyhľadávanie:

Kvet života a nádeje

Kvet života a nádeje

Spoločnosť U. S. Steel Košice je top partnerom tohtoročného Dňa narcisov

Rakovina má na predčasnej smrti mnohých ľudí vysoký podiel. Špecialisti očakávajú, že od roku 2020 bude na celom svete zomierať na rakovinu 10 miliónov ľudí ročne. Zatiaľ čo v západných európskych krajinách zaznamenávajú pokles úmrtí, najmä vďaka zníženému počtu fajčiarov a pokroku pri včasnej diagnostike a liečbe tohto zákerného ochorenia, u nás, na Slovensku, je štatistika hrozivejšia. Mária Wagnerová, predsedníčka košickej pobočky Ligy proti rakovine, ktorá vznikla na Slovensku v roku 1990 a stala sa iniciátorom národných a medzinárodných aktivít v oblasti onkológie, konštatuje negatívnu skutočnosť: kým pred desiatimi rokmi sme registrovali v SR 18 tisíc nových prípadov rakoviny, v súčasnosti je to viac než 23 tisíc. Lekári tvrdia - je to choroba, ktorej sa dá vo všeobecnosti predísť, najmä medzi dospelou populáciou. Jej vývoj totiž trvá niekedy celé roky a keď sa zistí vo včasnom štádiu, vyhliadky na úspešnú liečbu, zlepšenie kvality života a zníženie úmrtnosti sú optimistickejšie.

Symbolom života a nádeje mnohých charitatívnych organizácií na svete bojujúcich proti rakovine sa stal jarný kvet, narcis. Na Slovensku zorganizovala Liga proti rakovine prvý Deň narcisov v roku 1997, s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na chorobu, ktorá má veľa podôb a medzi ľuďmi si nevyberá. Výťažky z tejto najväčšej verejnej zbierky každým rokom stúpali. Kým v prvom ročníku dali Slováci dohromady približne 100 tisíc korún, v roku 2002 už desaťnásobne viac a vlani úctyhodných 18 373 517 korún. Finančné prostriedky rozdelila Liga proti rakovine na onkologické projekty, výskum tohto závažného ochorenia, okrem iného aj na rôzne psychosociálne programy, či na onkologickú výchovu v školách vo všetkých krajoch Slovenska. Konkrétne zdravotnícke inštitúcie vo východoslovenskom regióne podporila vlani vyše dvomi miliónmi korún.

Išlo o FNsP Prešov, VOU Košice, FNsP Košice, či UPJŠ Košice. Finančne tiež pomohla jednorazovou desaťtisícovou sumou 132 onkologickým pacientom v ich ťažkej životnej situácii, usporiadala pre choré deti letné tábory, pre pacientky rekondičné pobyty a podobne. Spoločnosť U. S. Steel Košice sa rozhodla podporiť v tomto roku Deň narcisov finančne i organizačne. V poradí už 11. ročník tohto podujatia sa uskutoční 13. apríla.

Podrobnejšie informácie o činnosti košickej pobočky Ligy proti rakovine i tom, ako bude Deň narcisov prebiehať v areáli U. S. Steel Košice, prinesieme v budúcom vydaní Ocele východu. Rovnako aj ďalší z príbehov ľudí, ktorí sa do boja s rakovinou pustili. Prvý si môžete prečítať už dnes na tejto strane.

Hľadáme dobrovoľníkov

Ak je vám blízky projekt Ligy proti rakovine a máte záujem pomôcť pri organizovaní Dňa narcisov v areáli U. S. Steel Košice, prihláste sa. Potrebné informácie poskytne Ľubomíra Šoltésová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, č. t. 673 42 50.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...