Vyhľadávanie:

Lepšie je dávať, ako prijímať

Lepšie je dávať, ako prijímať

V košickej detskej fakultnej nemocnici odovzdali dar Nadácie U. S. Steel Košice

Liečba a starostlivosť o deti na oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny aj ORL v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je opäť o niečo rýchlejšia a kvalitnejšia. Vďaka daru Nadácie U. S. Steel Košice vo výške 265 tisíc eur pribudol v tomto zdravotníckom zariadení s celokrajskou pôsobnosťou celý rad nových vyšetrovacích prístrojov a zariadení, ktoré v utorok 10. októbra 2023 slávnostne odovzdal v prítomnosti riaditeľa DFN Andreja Komana ošetrujúcemu personálu prezident košickej oceliarne Jim Bruno.

„Naša spolupráca s Nadáciou U. S. Steel Košiciach je veľmi intenzívna a efektívna už niekoľko rokov. Veľmi si ceníme vašu podporu  pri liečbe našich malých pacientov z celého regiónu, medzi ktorými sú aj deti zamestnancov fabriky a vážime si ich empatický prístup. Vždy pristupujeme k sponzorským darom od Nadácie U. S. Steel  Košice veľmi zodpovedne a účelne,“ konštatoval na spoločnom stretnutí  s prezidentom košickej oceliarne pred slávnostným aktom prestrihnutia pások na oboch zmodernizovaných oddeleniach riaditeľ DFN v Košiciach Andrej Koman. Ostatná pomoc, pripomenul, bola zameraná na skvalitnenie liečby detí s poruchou sluchu a najrizikovejších detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ktoré potrebujú veľmi nákladnú vysokošpecializovanú starostlivosť. Zdravotnícky personál nemocnice  tiež potešili nové jednotné služobné odevy.

Podpora Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, kam smeroval v uplynulých rokoch aj výťažok nejednej  firemnej zbierky zamestnancov, by zo strany Nadácie U. S. Steel nebola možná bez finančných zdrojov, na tvorbe ktorých sa môžu svojimi 2 či 3 percentami zaplatenej dane z príjmu podieľať aj hutníci. „Som na Slovensku, v Košiciach, päť rokov a teší ma vidieť, ako sa naši zamestnanci zapájajú do komunitných charitatívnych aktivít,“ uviedol i v tejto súvislosti Jim Bruno. „Aj na Slovensku platí to, čo ma učili moji rodičia -  určite je lepšie dávať, ako prijímať. Dávať tým, ktorí pomoc potrebujú.“

Novým prístrojom sa v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach veľmi tešia. „Oddelenie ORL, kde ročne vyšetríme približne 12 tisíc pacientov,  získalo napríklad precízne prístroje na meranie porúch sluchu i vyšetrovaciu jednotku, ktorá je komplexne vybavená potrebným ORL inštrumentáriom a prostredníctvom integrovanej UV lampy zabezpečí dezinfekciu jednotlivých nástrojov. Obsahuje navyše komponenty na výplach uší a flexibilný HD fibroskop,povedal Andrej Koman.

Ďalším prístrojom, ktorý obohatil ORL ambulanciu, je tympanometer.  Ten zohráva dôležitú úlohu pri vyšetrení detí s poruchou sluchu, pred operačnými zákrokmi, pri bolesti ucha, závratoch, zvýšenej citlivosti na hlasité zvuky a aj pri pískaní v ušiach. Ročne ho využije viac ako tritisíc detí.  

Na neonatológii zasa pribudol  prístroj na riadenú celotelovú hypotermiu, slúžiaci na ochranu mozgových buniek predčasne narodených alebo rizikových detí.  Cieľom tejto liečebnú metódy je ochrániť mozog novorodenca,  ktorý bol vystavený nedostatku kyslíka počas pôrodu. Vďaka nemu sa dieťatko schladí približne o 3 stupne na 33,5 stupňov Celzia a pri tejto teplote sa udržiava počas nasledujúcich 72 hodín.  Tejto liečbe pomáha aj ďalší zakúpený dar – monitor na sledovanie aktivity mozgu – elektroencefalogram.

Štyri ochranné  RTG štíty zase pomáhajú ochraňovať detičky v inkubátoroch, aby boli chránené pred ožiarením, ak iného malého pacienta práve röntgenujú vo vedľajšom inkubátore.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...