Vyhľadávanie:

Lucia Bencková šije z malinkých korálok krásne šperky

Lucia Bencková šije z malinkých korálok krásne šperky

Mnohí naši kolegovia z U. S. Steel Košice sa vo svojom voľnom čase venujú zaujímavým aktivitám a my by sme vám ich radi postupne predstavili na X App Košice.

Výroba zložitých, ale krásnych, šitých šperkov je už 10 rokov koníčkom Lucie Benckovej, ktorá pracuje na úseku transformácie administratívnych procesov a je súčasťou change manažment tímu v rámci ERP.  Zároveň je aj členkou Slovenskej asociácie koučov a  koordinátorkou Klubu koučov východného Slovenska. S Luciou sme sa pozhovárali nielen o tom, ako takéto šperky vznikajú.

Kedy ste sa rozhodli, že skúsite šitie šperkov?

Od malička som rada vyšívala. Neskôr, počas dvoch rizikových tehotenstiev, ktoré znamenali dlhý pobyt v nemocnici, som sa k vyšívaniu vrátila. Najprv to boli veci pre deti, napríklad vyšívané mantinely do postieľok, potom svadobné vankúše pre sestru. Keď mal mladší syn asi 9 mesiacov, ťahalo ma to čoraz viac ku kreatívnej tvorbe, v tom čase konkrétne k vianočným ozdobám. Keď som na zháňala korálky,  naďabila som na jednu pani, ktorá robila takéto šité šperky. Veľmi  sa mi to zapáčilo, absolvovala som niekoľko kurzov a postupne som pochopila techniku tak, že teraz mi už stačí vidieť obrázok šitého šperku a postup si ľahko odvodím. Šité šperky sú mojím koníčkom už 10 rokov.

Z čoho sa tieto šperky vyrábajú?

Ide o šité šperky, nie navliekané. Používam sklenené, nie plastové korálky, sú krajšie, kvalitnejšie, viac sa lesknú. Výrobky z nich vyzerajú lepšie a luxusnejšie. Korálky sú rôznych tvarov a veľkostí, niektoré sú také maličké (priemer menší ako 1 mm), že ich pri šití napichujem priamo na ihlu, keďže sa nedajú chytiť ani do ruky. Tie najmenšie  sú japonské, rezané laserom, aby boli rovnako veľké a dali sa z nich ušiť dokonalé, symetrické šperky. Väčšinu materiálu nakupujem z Čiech a používam aj komponenty Swarovski. Retiazky a zapínania sú z chirurgickej ocele, striebra alebo klasické bižutérne. Ihly používam špeciálne, určené na šitie šperkov. Sú omnoho tenšie ako tie, ktoré nájdeme v bežnej domácnosti. Namiesto nite šijem tenkým rybárskym silonom, ktorý je pevný, čo robí šperk trvácnym.

Koľko trvá výroba jedného šperku?

Ušitie šperku trvá od niekoľkých hodín až po desiatky hodín. Záleží to od počtu korálok a počtu stehov. Jednoduchší prsteň robím dve hodinky, zložitejší náramok aj týždeň.  Vyrábam nielen pre ženy, ale aj pre deti a mužov rôzne prstene, náramky, náušnice, prívesky, náhrdelníky, brošne, prívesky na kľúče.

   

Venoval sa šitiu šperkov aj niekto z rodiny?

Pamätám si, že moja mama mala  podobné šperky, ktoré boli šité. Našla som aj náramok, ktorý už bol čiastočne poškodený. Budú z neho prívesky pre moje sestry. Šperky ale nerobil nikto, mama sa venovala vyšívaniu, sestry pleteniu a háčkovaniu.

To znamená, že keď sa blížia Vianoce, alebo nejaké sviatky, netrápite sa zháňaním darčekov pre rodinu alebo kamarátky?   Vyrobíte pre nich šperk?

Ak si to želajú, tak áno. Ale samozrejme, zháňam aj iné darčeky.  Oveľa viac je však ľudí, ktorých ani nepoznám, a ktorých moje šperky potešili. Dostali sa aj za hranice Slovenska. Mnohé moje známe prichádzajú za mnou, keď zháňajú darčeky pre svoje kamarátky. Mám taký „zázračný kufrík“, do ktorého ukladám všetky vyrobené šperky a ten putuje na požiadanie ku kamarátke, kolegyni, susedke, ktorá ho  ukáže svojim známym a tie si potom už len vyberú to, čo sa  im páči. Väčšinou mi dajú vedieť, že by chceli k vybranému náramku ešte doplniť náušnice, alebo náhrdelník, alebo čokoľvek iné.

 

Neuvažovali ste, že sa výrobou šitých šperkov budete živiť takpovediac na plný úväzok?

Dostala som veľmi zaujímavú ponuku, ktorá ale neprišla v správnom čase. Išlo o vyrábanie šperkov pre butik, ktorý oblieka aj celebrity a pôsobí v Košiciach, Bratislave a aj mimo Slovenska. Chceli moje šperky predávať a prezentovali by ich aj na svojich módnych prehliadkach. Veľmi som o tom rozmýšľala, ale táto ponuka prišla presne v čase, keď som sa po rodičovskej dovolenke vracala do práce a nebola som si istá, ako budem stíhať rodinu, prácu, ktorej som sa nechcela vzdať a navyše ešte výrobu šperkov na objednávku. Tak som to odmietla. Druhá ponuka prišla o pár rokov neskôr. Išlo o výrobu šperkov pre známu módnu návrhárku a moderátorky jej prehliadok v Dubaji. Aj túto ponuku som odmietla z rovnakých dôvodov, nebola by som to stíhala. Deti boli ešte malé. A tiež som si povedala, že keby som sa začala výrobou šperkov živiť, už by to nebol koníček, ktorý mi prináša radosť, ale povinnosť. A ktovie, či by sa mi páčil aj za takýchto okolností.

Čo vám konkrétne výroba šitých šperkov dáva? A myslíte si, že sa to môže naučiť ktokoľvek?

Cibrí to trpezlivosť. Kto nemá trpezlivosť, nech sa do toho nepúšťa. Je to práca s maličkými korálkami, ja som schopná kvôli jednému nesprávnemu stehu, ktorý by si nikto nevšimol, vypárať všetko. Je to aj psychohygiena a radosť, keď vidím výsledok svojej práce. Na internete je veľmi veľa rôznych tvarov a nápadov, ktorými sa dá  inšpirovať. Niektoré modely som si vymyslela sama, niekedy ma inšpirujú obrázky na internete, niekedy kamarátky, alebo zákazníčky.   Jeden a ten istý model môže v závislosti od výberu farieb korálok a ich matného alebo lesklého prevedenia pôsobiť raz elegantne, raz extravagantne, môže byť určený na bežné nosenie, či na spoločenskú udalosť. Každý môj výrobok je originál. Aj keď chcú dve kamarátky rovnaké náušnice, nikdy nie sú úplne rovnaké. Z niekoľko stoviek (možno už aj tisíc) výrobkov, ktoré som za 10 rokov urobila, by som úplne identické šperky zrátala na prstoch dvoch rúk. Táto záľuba si žiada aj veľa času. 

Je niečo ďalšie, čo by ste sa chceli naučiť?

Už roky sa túžim naučiť háčkovať, len som si na to ešte nenašla čas. Šité šperky ma úplne pohltili. Okrem toho by som chcela vyskúšať aj výrobu machových obrazov.

Máte aj vy vo svojom okolí niekoho, kto má zaujímavého koníčka? Budeme radi, keď nám napíšete na: ifalatova@sk.uss.com.

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...