Vyhľadávanie:

Lyžujete? Robte to s radosťou a zodpovedne

Lyžujete? Robte to s radosťou a zodpovedne

Máme tu zimu. Svahy sa zapĺňajú lyžiarmi, snoubordistami, sankármi, ale žiaľ, aj pribúdajúcimi úrazmi. Milovníci zimných športov neraz jazdia veľmi rýchlo, podceňujú svoje schopnosti, prekážky na svahu, terén, počasie, či únavu. Tréneri a inštruktori, ktorí učia a trénujú deti i dospelých, každým rokom intenzívnejšie vnímajú nevedomosť, prípadne aj neohľaduplnosť zo strany niektorých návštevníkov lyžiarskych stredísk, ktorí svojim správaním doslova ohrozujú ostatných športujúcich. „Stretávame s deťmi, ale aj dospelými lyžujúcimi rýchlou a niekedy až egoistickou jazdou a častokrát bez prilby. Ale aj s turistami a rodinami stojacimi alebo sánkujúcimi sa uprostred zjazdovky, čím ohrozujú nielen lyžiarov začiatočníkov, ale aj samých seba,“ konštatovala Monika Kvaková z neziskovej organizácie JAKASPORT Academy vysvetľujúc pozadie projektu Na lyžiarskych svahoch bezpečne a s radosťou, ktorý získal vlani 1960-eurovú dotáciu od U. S. Steel Košice v rámci programu Spoločne pre región.

„Našim zámerom  bolo vytvoriť a inštalovať edukačné tabule pre zvýšenie bezpečnosti na lyžiarskych svahoch v dvoch prímestských lyžiarskych strediskách. Tabule pre lyžiarske strediská Jahodná a Ski Lysá sú už hotové, pre ďalšie potencionálne partnerské strediská sú vo výrobe. Okrem osadenia tabúľ, na obsahu ktorých spolupracovali aj zamestnanci U. S. Steel Košice, sme tiež distribuovali informačné letáky, obohatené o obrázky, čím informujeme zrozumiteľným štýlom širokú verejnosť všetkých vekových kategórií o 10 FIS celosvetových pravidlách bezpečného správania sa na lyžiarskych svahoch, o tzv. bielom kódexe,“ uviedla koordinátorka projektu  Monika Kvaková. „Veríme, že sa vďaka tabuliam a letákom  podarí zvýšiť povedomie návštevníkov lyžiarskych stredísk o zodpovednom správaní sa na svahoch, čím sa predíde mnohým úrazom.“

Počas sezóny budú v JAKASPORTE Academy pozorovať, či sa zmenilo správanie návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami. Zapojení budú aj lyžiarski inštruktori, ktorí budú klientom a deťom na lyžiarskych zájazdoch klásť otázky o bielom kódexe a jeho aplikácii v praxi na svahu. „Veríme, že náš projekt inšpiruje aj ďalšie lyžiarske strediská v SR,“ doplnila Monika Kvaková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...