Vyhľadávanie:

Maratónsky oheň z Turne

Maratónsky oheň z Turne

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach v tomto roku oslavuje 85. narodeniny a to je dôvod vrátiť sa na miesto prvého štartu maratónskeho behu, do obce Turňa nad Bodvou. Pred piatimi rokmi tam obec v spolupráci s košickým Maratónskym klubom postavila pamätník pripomínajúci historickú udalosť z roku 1924. Súčasťou odhalenia pamätníka bol štafetový beh do Košíc, ktorý sa zopakuje aj v tomto roku. Jeho účastníci, známi košickí bežci, prinesú v sobotu 3. októbra do Košíc maratónsky oheň, aby sa o 12. hodine rozhorel na podstavci pred známou sochou maratónca od akademického sochára Arpáda Račka na Námestí Maratónu mieru.

Záujem o štart na MMM neustále rastie. Ako informoval riaditeľ pretekov Branislav Koniar, za týždeň zaregistrovali organizátori 72 nových registrácií. K dnešnému dňu sa prihlásilo 4 900 pretekárov z 35 krajín. Z nich 960 na maratón, 1 207 na polmaratón, 249 inline korčuliarov, 14 handbikerov, 1 700 na minimaratón, 120 na štafetu 4 x jedna štvrtina maratón, 350 na juniorskú štafetu 42 x 1 000 metrov a 300 pretekárov do rôznych súťaží v kategórii Atletika hrou. Na trati MMM v košických uliciach diváci uvidia plejádu TOP favoritov. Každoročne k nim patria africkí bežci, ktorí majú veľké ambície na víťazstvo i na umiestnenie sa v elitnej desiatke najlepších.

V tomto roku medzi takýchto favoritov budú patriť Jacob Chesire Kipkorir z Kene s osobným časom 2:11:07 hod. - dosiahol ho vlani v Benátkach, kde skončil na 2. mieste. Jeho krajan Tarus Elijah Meli, ktorého osobný rekord na polmaratónskej trati má hodnotu 1:01:59 hod. sa rozhodol, že absolvuje iba 30 kilometrov a ako vodič bude udávať tempo pretekov na špici. Nie je však vylúčené, že sa rozhodne zabehnúť celý maratón a celkovým poradím môže zamiešať. Z Etiópie sa prihlásil mladý, 21- ročný nádejný vytrvalec Shumye Alemayechu Tafere, ktorý už zažil pocit víťazstva v maratónskom behu u našich severných susedov v Poľsku. Vlani vo Varšave zvíťazil v osobnom rekorde 2:11:50 hod.. V tomto roku absolvoval maratón v Zürichu, kde časom 2:14:50 hod. skončil piaty.

Zo žien bude, okrem iných domácich i zahraničných bežkýň, na MMM štartovať Valentina Delionová z Moldavska, ktorej najlepší čas na maratónskej trati má hodnotu 2:36:50 hod. Dosiahla ho v roku 2005, keď zvíťazila v Bonne. Svoju maratónsku premiéru bude mať Olena Burkovska z Ukrajiny. Zatiaľ absolvovala iba polmaratóny a víťazstvom v tomto roku vo Wroclawi si časom 1:14:34 hod. utvorila osobný rekord. V roku 2007 vyhrala v Kijeve časom 1:14:35 hod. Debutantkou na maratónskej trati bude aj 25-ročná vytrvalkyňa Dehininet Demsew Jara z Etiópie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...