Vyhľadávanie:

Mať dobrých lídrov je cennou devízou obzvlášť v čase transformácie

Mať dobrých lídrov je cennou devízou obzvlášť v čase transformácie

Svet sa mení a my sa musíme meniť s ním

Svet sa mení a my sa musíme meniť s ním! Tak by sa v skratke dalo zhrnúť hlavné posolstvo zo školenia manažérov Carnegie Way 202 – Leadership Academy, ktoré sa uskutočnilo od 23. do 26. septembra 2019 v školiacej miestnosti v budove vonkajších vzťahov. Gabriel Kádár, riaditeľ pre vzdelávanie a rozvoj, v úvodnom príhovore zdôraznil, že „na vybudovanie pozitívnych pracovných vzťahov sú potrebné silné komunikačné zručnosti a jasný smer, ktorým by manažéri mali viesť svoj tím. To, ako vodca vníma sám seba ako lídra, a to, akým spôsobom k tejto úlohe pristupuje, môže mať veľký vplyv na úspech či neúspech celej organizácie.“

Účastníci školenia boli v rukách skúseného Martina Quieriho z londýnskej pobočky medzinárodnej vzdelávacej spoločnosti Development Dimensions International Limited. To, že išlo o školenie dosť dynamické, potvrdzovala hlasná diskusia, smiech, potlesk či skupinky riešiace tímové zadania. V krátkom rozhovore sa M. Quieri s nami podelil o viaceré zaujímavé myšlienky. Za hlavný dôvod, prečo sa ľudia nechcú meniť, ale robia veci po starom je to, že je to tak pohodlnejšie. „Ale ak niečo nefunguje, nemôžeme predsa používať rovnaký prístup, ako doteraz. Treba prísť s novými nápadmi, byť kreatívny a vymýšľať nové riešenia,“ hovorí. „V súčasnosti pozorujem vo viacerých firmách taký manažérsky prístup, ktorý by sa dal opísať ako „prikáž a skontroluj“ alebo „vyriešme to hneď. Za určitých okolností je to správny prístup. Ak však chce ktorákoľvek firma dosiahnuť výrazné zlepšenie v produktivite, kvalite či nákladoch, za kľúčové považujem, aby boli ľudia oveľa aktívnejší, kreatívnejší a flexibilnejší v tom, ako vykonávajú svoju prácu,“ dodáva M. Quieri.

Nájsť tú správnu rovnováhu medzi direktívnym riadením a ponechaním priestoru pre kreativitu zamestnancov je aktuálna výzva pre každého lídra. Školenia sa zúčastnil aj Miloš Fodor, generálny manažér pre environment, ktorý počas svojej kariéry absolvoval už viacero rozvojových programov. Školenie vedené zahraničným lektorom si pochvaľoval. „Znamená to kontakt s iným štýlom riadenia a častokrát s iným pohľadom na riešenie problému. Školenie považujem za veľmi prínosné aj kvôli viacerým praktickým cvičeniam a jednoduchému vysvetľovaniu, čo a prečo funguje či nefunguje.“

Spokojný zo školenia odchádzal aj Robert Meitner, zástupca generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu. „Toto školenie je iné v tom, že sa pozerá hlbšie na príčiny správania sa ľudí a adekvátne tomu ponúka nástroje, ako správne jedinca viesť a motivovať. Z metód a postupov, ktoré sme prebrali, určite čo najskôr využijem motivačné nástroje vedúce zamestnancov k väčšej samostatnosti a tomu prislúchajúcej zodpovednosti. Pretože vedenie ľudí je o vytváraní podmienok pre ich prácu a rast, nie o robení rozhodnutí miesto nich,“ uzatvára Robert Meitner.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...