Vyhľadávanie:

Mechanický lithotriptor

Mechanický lithotriptor

(Nemocnica Košice-Šaca a.s., 1. súkromná nemocnica)

Ten, kto má problémy so žlčníkom, vie o tom svoje. Ak sa toto ochorenie zanedbá, vážne ohrozuje pacienta na živote. Technický pokrok sa však pričinil o to, aby náročná operácia na žlčových cestách bola podstatne bezpečnejšia a jednoduchšia. Mechanický lithotriptor, pre laika zrozumiteľnejšie - akýsi drvič kameňov, to umožňuje. "V orgánoch so sekréciou sa vytvárajú aj konkrementy, ľudovo povedané kamene," vysvetľuje chirurg Nemocnice Košice-Šaca a.s., 1. súkromnej nemocnice Imrich Tóth.

"Je to napríklad v močových cestách, vývodoch slinných žliaz, či žlčníku. Ak sa nachádzajú v tomto orgáne, operácia spočíva v tom, že sa žlčník aj s kameňmi vyberie. U niektorých pacientov sa však kamene vytvoria aj v žlčových cestách alebo sa tam, keď sú malé, dostanú zo žlčníka. Kamene môžu žlčové cesty upchávať, pacient ožltne a začína mať ťažkosti. Objavujú sa zápaly, podráždenie pečene, či podžalúdkovej žľazy." Mnohokrát, konštatuje, sú z toho veľmi vážne zdravotné komplikácie, ktoré si ešte v nedávnej minulosti vyžadovali náročný operačný invazívny výkon. Pacient sa po operácii dostával, ako sa vraví dokopy, aj tri či štyri týždne, niektorý aj mesiace. Dnes sa tieto operácie vykonávajú inak, podstatne šetrnejšie, v prevažnej miere laparoskopicky. Žlčník sa vyberie von, jednoducho povedané, dierkami.

"Ani keď sa kamene nachádzajú v žlčových cestách, integrita tela sa nemusí porušiť," pokračuje Imrich Tóth. "Pacient nemá žiadne chirurgické rezy, namiesto pätnástich dní pobudne v nemocnici jeden až dva dni. Podstatne sa tak skracuje aj doba práceneschopnosti. Kamene v žlčových cestách sú však často tak veľké, že ich je ťažké týmto spôsobom vybrať von. Na to, aby sme to dokázali, slúži mechanický lithotriptor. Tento prístroj kamene rozdrví, ich kúsky potom pomocou sondy vytiahneme."

Celý operačný výkon je vysoko špeciálny a náročný. Na východnom Slovensku sa robí iba v Košiciach, a to vo Vojenskej nemocnici a v Nemocnici Košice-Šaca a.s., 1. súkromnej nemocnici, ktorá mechanický lithotriptor dostala od výrobcu na skúšku. Nadácia U. S. Steel Košice sa rozhodla poskytnúť šačianskej nemocnici finančné prostriedky na jeho zakúpenie.

"Vlani, keď sme začínali, sa takejto operácii podrobilo 46 pacientov, čo určite nie je málo už aj vzhľadom na to, že ide o vysoko špecializovaný výkon," dodáva Imrich Tóth. "Boli medzi nimi aj zamestnanci spoločnosti U. S. Steel Košice, ich rodinní príslušníci a iní pacienti z východoslovenského regiónu. A nemali sme pri tom žiadnu komplikáciu."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...