Vyhľadávanie:

Mesto sa snaží prežiť

Mesto sa snaží prežiť

Pracovné odevy ľuďom pomáhajúcim pri odstraňovaní kalamity vo Vysokých Tatrách

Vysoké Tatry
Sto teplých pracovných odevov a rovnaké množstvo rukavíc venovala U. S. Steel Košice mestu Vysoké Tatry. Minulý týždeň zásielku prevzal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Príjazd do Starého Smokovca od Popradu je smutný, veľmi smutný. Aj tri týždne po ničivej víchrici, ktorá sa územím našich hôr prehnala 19. novembra. Pováľané stromy, do neba čnejúce zlomené pne smrekov, to všetko je príliš emotívne. Tatry sa budú dlho, predlho zviechať na nohy. Hovoríme si pri pohľade na doráňanú krajinu. Cieľom našej cesty je Mestský úrad Vysoké Tatry v Starom Smokovci. V dodávke vezieme sto oteplených pracovných odevov a rovnaký počet teplých rukavíc. Veríme, že tento dar U. S. Steel Košice, okrem už avizovanej finančnej podpory vo výške milión korún na obnovu Tatier, bude osožný najmä ľuďom, ktorí sú denne v teréne.

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš vraví, že bojuje v prvom rade o mesto. "Mesto to sú ľudia, ktorí potrebujú dopravu, obchody, osvetlenie, školy, .... Les treba spratať, ale môže chvíľu počkať," vysvetľuje. "Škody v meste sme doteraz vyčíslili na približne stošesťdesiat miliónov korún. Pomoc v prvom rade potrebujú strechy poškodených mestských zariadení, najmä školy, domu služieb. Prioritou je teda ich oprava. Zavalené sú chodníky, parky, nefunguje osvetlenie, úplne sa rozpadol vnútorný informačný systém mesta. Osvetlenie by sme chceli obnoviť do Vianoc. Do opráv chodníkov a ciest sa pustíme až po odstránení kalamity. Odhaduje sa totiž, že mestom má prejsť osemdesiattisíc ťažko naložených vozidiel."

Aj napriek množstvu rôznych účtov na pomoc a podporu Tatier i širokej darcovskej verejnosti, samotné mesto má veľmi málo finančných prostriedkov. Jeho predstavitelia vravia, že toky nie sú koordinované a v mnohých prípadoch, najmä ak ide o rôzne neziskové organizácie, ani transparentné. V meste sa preto rozhodli ísť inou cestou. Využili pomoc partnera samosprávy - neziskovej organizácie Marketingový systém pre podnikateľov, s ktorou spolupracujú pri príprave projektov, ktorými sa uchádzajú o podporu z fondov EÚ.

"Našou úlohou je," informuje Alena Glasová, "vysvetľovať ľuďom, že Vysoké Tatry, to nie je iba TANAP, a teda lesy na území Tatier, ale aj samotné mesto, ktoré je tiež súčasťou prírody Vysokých Tatier. Na území mesta je poškodený majetok, zariadenia cestovného ruchu, ktoré sú v správe mesta. Požiadaviek o pomoc je veľmi veľa. Pracujeme na Projekte obnovy Vysokých Tatier, ktorý inicioval primátor. Cieľom projektu je spojiť sily mesta a jeho občanov pri obnove. Chceme aktívne oslovovať podnikateľov i verejnosť, aby pomohli. O rozdeľovaní zdrojov bude rozhodovať na to vytvorená komisia. Garantuje, že rozdeľovanie bude podľa priorít, o ktorých už hovoril primátor. Všetkým darcom nad 500 tisíc korún ponúkame možnosť pracovať v komisii, čím chceme dosiahnuť čo najväčšiu kontrolu použitia finančných prostriedkov. Chceme, aby darcovia a sponzori videli kam idú ich dary a finančné prostriedky. Neziskové organizácie túto kontrolu nemajú zabezpečenú," zdôrazní. "Všetky údaje budú zverejnené aj na webovej stránke mesta."

Vysoké Tatry sa z mimoriadnej situácie "prehupli" do likvidačnej fázy. Momentálne sa snažíme vyžiť, vravia predstavitelia mesta. "Neriešime veci, ktoré ešte vydržia, riešime veci, ktoré už nevydržia." Práce je vo Vysokých Tatrách dosť. Dobrovoľníci, ktorí sa zaujímajú o pomoc, môžu kontaktovať tel.: 052/478 04 49. Pre tých, ktorí chcú finančne pomôcť mestu Vysoké Tatry, uvádzame číslo účtu, ktorý zriadili v Dexia banke: 1670490007/5600.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...