Vyhľadávanie:

Miera recyklácie oceľových obalov v rámci Európy dosiahla nový rekord

Miera recyklácie oceľových obalov v rámci Európy dosiahla nový rekord

Asociácia európskych výrobcov obalovej ocele (APEAL), ktorá zastupuje štyroch hlavných producentov tohto obalového materiálu, zahŕňajúc U. S. Steel Košice, zverejnila najnovšie štatistiky recyklácie oceľových obalov pre Európu za rok 2016. Dosiahnutím novej rekordnej úrovne 79,5 percenta je oceliarsky priemysel na dobrej ceste k úspešnému naplneniu cieľa - recyklovať 80 % oceľových obalov do roku 2020, ktorý si náš priemysel stanovil v roku 2012. To, že cieľ bol už predčasne takmer dosiahnutý, je výsledkom kombinovaného úsilia priemyslu, dodávateľského reťazca a v neposlednom rade tiež zodpovedných rozhodnutí spotrebiteľov v celej Európskej únii.

Tento údaj potvrdzuje skutočnosť, že oceľ je najviac recyklovaným obalovým materiálom v Európe. A je tomu tak už dvanásť rokov po sebe. V skutočnosti má oceľ so svojou mierou recyklácie čoraz väčší náskok pred inými obalovými materiálmi. Najmä ak berieme do úvahy nárast o 2 % v porovnaní s údajom 77,5 % spred troch rokov.

Samotné číslo nielenže potvrdzuje, že oceľ je modelovým, ale aj skutočným príkladom takzvaného obehového hospodárstva. Konkrétne, z každých desať položiek oceľových obalov uvedených na európsky trh, bolo vyzbieraných takmer osem, ktoré boli následne skutočne recyklované a spracované do nových výrobkov z ocele. Toto je možné najmä vďaka vlastnostiam ocele. Ako „permanentný“ materiál sa môže donekonečna recyklovať, a to bez straty kvality. Vďaka svojim magnetickým vlastnostiam sa dá tiež ľahko oddeliť od ostatných odpadových materiálov.

Alexis Van Maercke, generálny sekretár Asociácie uviedol: „Byť tak blízko nášmu cieľu pre rok 2020 je pre náš priemysel veľký úspech. Rekordný údaj tiež dokazuje, že reálna obehová ekonomika, ktorá znižuje množstvo odpadu, šetrí zdroje a uzatvára materiálový cyklus, je v rámci EÚ na dosah.“

Spomedzi všetkých krajín EÚ sú na čele rebríčka v recyklovaní oceľových obalov Holandsko (95,2 %), Belgicko (95,0 %), a Nemecko (90,8 %). Miera recyklácie oceľových obalov na Slovensku prevyšuje európsky priemer a v roku 2016 dosiahla 83 %. V tomto roku Slovensko spomedzi krajín V4 dosiahlo najväčšiu mieru recyklácie. Je však dôležité podotknúť, že aj napriek tomu, že naša spoločnosť U. S. Steel Košice dlhodobo propaguje samostatné vykazovanie a rozdelenie cieľov pre železné a neželezné obalové materiály, Slovensko, žiaľ, nie je povinné reportovať kovy osobitne. Preto metodika výskumu berie v rámci našej krajiny do úvahy kovové obaly, teda oceľ aj hliník dohromady. V Maďarsku sa recyklovalo 79,7 % oceľových obalov, v Česku 74,65 % a v Poľsku ešte o čosi menej -  53,5 %. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...