Vyhľadávanie:

Milovníkov dobrej hudby potešia Breiner i Feidman

Milovníkov dobrej hudby potešia Breiner i Feidman

Na budúci týždeň sa začína Košická hudobná jar

Päť symfonických koncertov, tri komorné koncerty, jedna výstava a dve operné predstavenia budú tvoriť obsah tohtoročnej Košickej hudobnej jari. Otvárací koncert 54. ročníka medzinárodného hudobného festivalu zaznie v Dome umenia už vo štvrtok 30. apríla.

Pod dirigentskou taktovkou Leoša Svárovského prednesie orchester Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) Dvořákove, Haydnove a Bartholdyho skladby. Nie náhodou si dramaturgia vybrala týchto pánov. Dvaja posledne menovaní skladatelia majú v tomto roku výročie. V prípade Haydna si pripomíname dvesto rokov od jeho úmrtia a rovnaký čas uplynul od narodenia Felixa Mendelssohna-Bartholdyho. Na violončelo bude hrať Michaela Fukačová, ktorá patrí k medzinárodnej elite hudobníkov. Otvárací koncert by nemal tú pravú atmosféru, keby na ňom chýbal hudobný súčasník. Aj tentoraz to bude Košičan Norbert Bodnár. V svetovej premiére odznie jeho slávnostná predohra pre symfonický orchester Ad Libitum.

Kto bol minulý rok na koncerte, na ktorom účinkovali skladateľ a dirigent Peter Breiner a klarinetista svetového mena Argentínčan Giora Feidman, určite si nenechá ujsť ani ich tohtoročné spoločné koncertovanie. Pravda, ak ešte zoženie vstupenky. Vidieť a počuť týchto dvoch pánov umelcov je skutočne zážitok, po ktorom vám zimomriavky krásy budú blúdiť po tele vždy, keď si na ich muzicírovanie spomeniete. Bez nadsadenia. Peter Breiner príde znovu s niečím novým. Košičanom ponúkne 7. mája v svetovej premiére aranžmán Obrázkov z výstavy Modesta Petroviča Musorgského. Veľkolepé Verdiho Requiem v podaní Štátnej filharmónie Košice a Maďarského národného filharmonického zboru bude dôstojnou bodkou za tohtoročnou hudobnou jarou. Najmä ak sú sólistami večera 28. mája Adriana Kohútiková, Jolana Fogašová, Tomáš Černý (ČR) a Zdeněk Plech (ČR).

Skladateľské a interpretačné skvosty, ubezpečujú riaditeľ ŠfK Július Klein i dramaturgička Mária Kornúciková, ponúkajú aj ďalšie májové koncerty. Z ponuky vyberáme koncert starej hudby, s ktorým prichádza 5. mája Collegium 1704 z Českej republiky (ich CD sú medzi desiatimi najpredávanejšími titulmi v Európe) - zaznie v Seminárnom kostole A. Paduánskeho, komorný koncert ŠfK v nádvorí Verejnej knižnice J. Bocatia na Hlavnej ulici 12. mája, či komorný koncert v Dome umenia 19. mája, na ktorom bude účinkovať kvarteto Martinů z Českej republiky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...