Vyhľadávanie:

Milovníkov kvalitnej hudby potešia umelci svetovej úrovne

Milovníkov kvalitnej hudby potešia umelci svetovej úrovne

Prvý koncert 52. Košickej hudobnej jari už o týždeň

Už o týždeň, 2. mája, zaznejú prvé tóny 52. Košickej hudobnej jari. Medzinárodný hudobný festival, ktorý organizuje Štátna filharmónia Košice (ŠfK), bude aj tohto roku príležitosťou stretnúť sa so skutočným umením a umelcami svetovej úrovne.

"Pre milovníkov kvalitnej hudby sme pripravili naozaj bohatý program," informoval riaditeľ ŠfK Július Klein. "Z trinástich večerných predstavení budú tri mimo Košíc. S filharmonikmi sa budú môcť stretnúť i obyvatelia Spišskej Novej Vsi, Veľkých Kapušian a Sečoviec. Pre Košičanov máme pripravených päť symfonických koncertov, päť komorných orchestrov, jeden literárny večer, organový koncert a tiež výstavu."

Predzvesťou vysokej úrovne podujatia, čo je pre tento festival tradične príznačné, je už otvárací koncert. Na pódiu Domu umenia sa predstaví prvá dáma českej opernej scény Eva Urbanová, stálica prestížnych európskych a svetových operných domov. Domonkos Héja (1974), ktorý bude stáť za dirigentským pultom, patrí zasa k najtalentovanejším dirigentom svojej generácie.

Podľa dramaturgičky ŠfK Márie Kornúcikovej zaujímavé sú aj ďalšie podujatia, ktoré spája motto festivalu Hľadáte krásu? "Po prvý raz sme zaradili do programu multimediálny projekt. Skladbu Planéty oživí počas koncertu 10. mája premietanie filmových záberov z vesmíru, ktoré pripravila hvezdáreň v CVČ Domino. Koncert 17. mája bude poctou Beethovenovi. Zaznie jeho Symfónia č. 7 a Koncert pre klavír, husle, violončelo a orchester. Symfonický orchester Miskolc a Oláh Kálmán Sextet, ktorý je absolútnou džezovou špičkou v Európe, si pre tunajšie publikum pripravili 24. mája nekaždodennú produkciu. Kálmán Oláh (1970), fenomenálny maďarský džezový klavirista a skladateľ je známy ako umelec, ktorý majstrovsky kombinuje prvky džezu, folklóru a súčasnej klasickej hudby. Festival uzavrie 31. mája veľkolepé dielo Mendelssohna - Bartholdyho Eliáš. Toto oratórium v Košiciach ešte nezaznelo a som presvedčená, že bude pre návštevníkov mimoriadnym zážitkom. S košickou filharmóniou spoluúčinkuje vyhľadávaný Český filharmonický zbor Brno a sólisti Eva Dřízgová - Jirušová (ČR), Terézia Kružliaková - Babjaková (SR), Dénes Gulyás (MR) a Peter Mikuláš (SR)."

Do pozornosti dávame aj komorný koncert súboru pre starú hudbu Musica Aeterna, ktorý bude účinkovať 8. mája v Kostole sv. Trojice. Súbor je známy štýlovou interpretáciou starej hudby. Hrajú na originálnych nástrojoch zo 17. a 18. storočia, prípadne na kópiách. Ťažiskom ich repertoáru je európska baroková hudba.

S novinárom Štefanom Hríbom a jeho hosťami prozaikom a literárnym vedcom Stanislavom Rakúsom a vedúcim Katedry a vied Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Košiciach Jozefom Leščinským sa budete môcť stretnúť 15. mája na literárno-hudobnom večeri. Stretnutie oživia vynikajúci džezový hudobník a huslista Stano Palúch, skvelý írsky flautista Brian Dunning a violončelista Jozef Lupták. Po takmer desiatich rokoch zahrá Košičanom 22. mája Slovenský komorný orchester B. Warchala.

U. S. Steel Košice je generálnym partnerom Košickej hudobnej jari.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...