Vyhľadávanie:

Miluje adrenalínové športy

Miluje adrenalínové športy

Tomáš Lančarič zo strojnej údržby Studenej valcovne ako ho nepoznáme

Poriadna zima so snehom na Slovensko ešte neprišla, ale mnohí vyznávači zimných športov sa už nevedia dočkať, kedy sa po roku opäť objavia na lyžiarskych svahoch. Medzi takýchto netrpezlivých aktívnych vyznávačov snoubordingu patrí aj jeden z našich spolupracovníkov Tomáš Lančarič, ktorý pracuje vo firme od roku 1996. V súčasnosti vykonáva funkciu inšpekčného technika oceľových konštrukcií strojnej údržby v divíznom závode Studená valcovňa. Rekreační športovci zo spoločnosti ho poznajú najmä ako basketbalistu, ktorý s tímom Expedície získal dva razy po sebe v turnaji o Pohár prezidenta U. S. Steel Košice aj majstrovský titul v rokoch 2007 a 2008. Ale nebol to basketbal, s ktorým začínal svoje športové aktivity.

"K športovaniu ma ešte v predškolskom veku pritiahol môj otec, ktorý bol trénerom najmladších lyžiarov, detí zamestnancov železiarní a holdoval aj horskej turistike. Postupne ma zaúčal do tajov lyžovania, korčuľovania, plávania, a jeden čas som chodil do telocvične a osvojoval si cviky na náradí v klube športovej gymnastiky. V roku 1990 sme s kamarátom Oliverom Tomášom, synom bývalého prvoligového basketbalistu a neskôr lekára extraligového tímu mužov Slávie TU Košice Olivera Tomáša, začali s basketbalom. Po dvoch rokoch som zo žiackeho družstva Slávie TU prestúpil do TJ Magnezit a odtiaľ v roku 1994 do ďalšieho košického klubu 1. MBK," rozhovoril sa T. Lančarič o svojich športových začiatkoch.

Lenže ako mladý ambiciózny športovec poškuľoval aj po iných, náročnejších individuálnych športoch. Raz pozoroval svojich rovesníkov, ako sa na voľnom priestranstve pred Magistrátom mesta Košice na Triede SNP trápili a nacvičovali rôzne skoky na in-line skejte (kolieskové korčule). Jeho kamarát Matúš Rendek ho nabádal, aby si to vyskúšal. Nedal sa dlho prehovárať a hoci to spočiatku nebola žiadna slasť, dnes na to rád spomína. V tomto športe sa venoval agresívnemu štýlu, prekonávaniu prekážok, čo odštartovalo jeho kariéru adrenalínového športovca. Poctivým tréningom sa neustále zlepšoval a išlo mu to znamenite. Jeho prvým väčším úspechom bolo medailové umiestnenie v súťaži Cassovia Cup, kde skončil v in-line skejte na 3. mieste. O rok prišli do módy ďalšie športy, v lete skejtbording a v zime snoubording.

"V skejtbordingu ma to stále drží, hoci som sa mu venoval s menšími prestávkami. Ale nakoľko sa v Košiciach podarilo v Športovo-zábavnom areáli na Alejovej ulici vybudovať prvý betónový skejtpark na Slovensku, tak som sa tomuto športu definitívne upísal. V snoubordingu som si osvojil dva voľné štýly zvané Freestyle a Freeride. Freestyle zahrňuje súťaže Big air, U-rampu a Slope Style (niečo podobné ako akrobacia na lyžiach) a v týchto disciplínach aj aktívne pretekám. V ďalšom štýle Freeride, čo v preklade znamená voľná jazda, sa lyžuje hlavne na plynulom svahu v "prašane" (hlboký prachový sneh). Aj tejto disciplíne sa venujem, ale je to skôr o pôžitku z jazdy, ako o súťažení. Do tretice snoubording zahŕňa aj Alpine style, v ktorom sa preteká v slalome, obrovskom slalome, paralelnom slalome a v bordcrosse, ale tieto disciplíny ma príliš nelákajú. Medzi slalomovými bránkami sa doslova nudím."

Nielen v zime, ale aj v lete sa vie Tomáš Lančarič v podobných športoch dokonale "vyšantiť". Na vode to skúšal vo wakeskate (obdoba vodného lyžovania na jednej doske podobná skejtbordu), kde súťažil za lyžiarskym vlekom. Najväčšie úspechy však žal ako snoubordista vo Freestyle disciplínach. "V roku 2006 som štartoval v Drienici v akrobatickej súťaži Big air. Bolo to najväčšie podujatie na Slovensku a stále je pod záštitou WSF - Svetovej snoubordovej federácie, ktorej sa zúčastnila silná konkurencia 52 štartujúcich zo Slovenska i zo zahraničia. Darilo sa mi a v tejto súťaži som zvíťazil. Vlani som odjazdil všetky štyri preteky v rámci Slovenského pohára a v konečnom poradí mi patrila siedma priečka. Vlaňajšia sezóna sa ale pre mňa neskončila šťastne. V posledných pretekoch, ktoré sa konali v českom Špindlerovom Mlyne, som si pri jednom skoku roztrhol krížny väz v pravom kolene. Vďaka doktorovi Jozefovi Kubašovskému zo šačanskej nemocnice som relatívne v poriadku a po operácii úspešne rehabilitujem. Na novú sezónu sa intenzívne pripravujem vo fitness centre, aby som bol v dobrej fyzickej kondícii. V januári budúceho roka by som chcel už súťažiť v novom ročníku Slovenského pohára," dodal na záver T. Lančarič.

Na rôznych pretekoch sa zúčastňoval nielen ako pretekár, ale ako člen Snoubordovej asociácie Slovenska mnohé z nich aj organizoval. Vo februári tohto roku pripravil v lyžiarskom stredisku Skipark Erika na svahu Kojšovskej hole preteky Slope Style v snouborde. O tom, že sa svojimi výkonmi postupne prebojoval skutočne medzi najlepších, svedčí aj jeho každoročné umiestnenie od roku 1995 v rebríčku TOP 10 Snoubordovej asociácie Slovenska.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...