Vyhľadávanie:

Múdra domácnosť z dielne Sosny

Múdra domácnosť z dielne Sosny

Ďalší z projektov programu Spoločne pre región pred finále

Do finále sa blíži ďalší z projektov programu Spoločne pre región, na ktorom s cieľom motivovať a podporovať komunitné rozvojové projekty iniciované miestnymi skupinami participuje spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia. Konkrétnu podobu začína nadobúdať Múdra domácnosť Občianskeho združenia SOSNA v Ekocentre v obci Družstevná pri Hornáde.

"Prečo múdra domácnosť? Pretože sa ukazuje, že ekologická gramotnosť a informovanosť ľudí o environmentálnych aj ekonomických riešeniach v domácnostiach je veľmi nízka, a to či už ide o hospodárenie s energiou ako takou, alebo vodou. Pritom v mnohých prípadoch sú ekologické riešenia nielen lacnejšie, ale aj dlhodobo udržateľné," konštatuje Paulína Urdová z OZ Sosna. Autorom ide v projekte najmä o to, aby ukázali širokej verejnosti a mladým ľuďom zvlášť u nás málo známe spôsoby znižovania spotreby energie a environmentálneho narábania s vodou. Vo vzdelávacom a demonštračnom Ekocentre pracujú na vybudovaní ukážok ekosystémov, ktoré komplexne prepájajú vodu a zeleň.

Mnohé z nich už fungujú, na dobudovaní ďalších sa pracuje. Budova Ekocentra, ktorá je po rozsiahlej rekonštrukcii pred dokončením, zaujme ako celok. Nájdete tu veľa najrozličnejších ukážok a príkladov environmentálnej praxe, odzrkadľuje rôzne metódy ekologického staviteľstva. Vykurovanie a teplú vodu zabezpečujú vysoko účinný krb a solárne panely, v zime je ich zabezpečenie "istené" záložným elektrickým ohrevom. Podkrovie ukazuje, ako možno stavbu zatepliť prostredníctvom slamy, ovčej vlny, fúkaného papiera, lisovaných konopných tabúľ a hliny, na časti prístavku budovy sa zasa môžete presvedčiť, že múry nemusia byť len z tehál či panelov. Mnohých návštevníkov iste zaujme napríklad technológia cordwood. "Pri nej sú steny postavené z približne 90-centimetrových klátikov dubového dreva, ktoré treba zbaviť kôry. Spojivom je špeciálna "malta", zmes piesku, hliny, pilín, vápna a vody," vysvetľuje Paulína Urdová. "Malta sa pritom nanáša len spredu a zozadu, priestor medzi klátikmi je vyplnený mokrými pilinami." Výsledok je mimoriadne zaujímavý aj z estetického hľadiska. Najmä keď sa obnažené kruhy dreva prebrúsia a nalakujú. Oku lahodiaca je aj stena postavená z desiatok fliaš spojených naležato s rovnakou hmotou. Jej výhodou je navyše fakt, že prepúšťa veľa svetla.

V Ekocentre nájdete aj na Slovensku menej známe kompostovacie toalety so separačnou misou, ktoré sú napojené na unikátnu čistiareň odpadových vôd, izolačnú zelenú vegetačnú strechu, na ktorej sa už začína dariť rôznym sukulentom a celý rad ďalších zaujímavostí. Na priľahlom pozemku vzniká na základe permakultúrneho dizajnu unikátna prírodná biozáhrada, na ktorej už možno obdivovať dočisťovacie jazierko a nadýchať sa vône všakovakých byliniek.

"Pre tých, ktorí sa chcú s týmito i ďalšími ekologickými alternatívami oboznámiť, naučiť sa novým spôsobom ekologického staviteľstva a vyskúšať si ich v praxi, organizujeme víkendové podujatia," uviedla Paulína Urdová. Stačí sa prihlásiť. Adresa je na webe.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...