Vyhľadávanie:

Na hraničných prechodoch je situácia pokojná

Na hraničných prechodoch je situácia pokojná

Už druhý týždeň prílev ukrajinských utečencov na Slovensko zoslabol. Cítia to aj v priestoroch kúpaliska „čeháčko“, kde denne prichádza 250 - 300 ľudí, kým v marci to bolo viac ako 2 000 ľudí denne. A citeľné to bolo aj na hraničných prechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach, kde sme boli včera. Cestou tam sme stretli 1 autobus označený ukrajinskou vlajkou a zopár áut s evidenčnými číslami našich susedov.

Na hraničné prechody dodávame prostredníctvom Červeného kríža bagety, ktoré s výraznou zľavou zabezpečuje náš partner Compass group. Denne približne 500 bagiet putuje nielen na hraničné prechody, ale aj do centier v Sobranciach a Michalovciach. Dnes doručia posledných 300 bagiet z celkového počtu 5 000 darovaných kusov.  Bagety dodávajú aj na „čéhačko“ a dnes dosiahne celkový počet dodaných bagiet číslo 3 100 z celkového počtu 5 000. Spolu sme darovali 10 000 bagiet.

Našou prvou zastávkou bol hraničný prechod vo Vyšnom Nemeckom. Celé okolie prechodu vyzerá ako trocha chaotické stanové mestečko. Najviac viditeľný je stánok Maltézskych rytierov, ktorí na hraniciach zostali a podávajú utečencom malé občerstvenie. Ďalšiu  zastávku s občerstvením zriadila spoločnosť  Compass group. „Ponúkame desiatové polievky, sendviče, ovocie, bagety, detské výživy a sladkosti, teplé nápoje, kávu/čaj a pitný režim“ hovorí Gabriel Vrzal, regionálny riaditeľ Compass group Slovakia a dodáva: „Oslovilo nás Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Náš stan je otvorený 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Výdaj jedla zabezpečujú ľudia z agentúry, ktorú sme si najali pre tento účel. My dodávame náš tovar bez zisku.“

„Najväčší záujem je o bagety, polievku a cukrovinky, aj keď teraz prichádza menej ľudí, ako v predošlé dni“ hovorí Zlatica Sirková, ktorá vydáva jedlo a víta prichádzajúcich milým úsmevom. Dbá na to, aby v stane a jeho okolí bol poriadok a aby sa utečenci cítili príjemne.

Našou ďalšou zastávkou bol peší hraničný prechod vo Veľkých Slemenciach. Aj tu čakalo na prichádzajúcich utečencov stanové mestečko, ktoré bolo podľa mňa usporiadané omnoho lepšie ako to vo Vyšnom Nemeckom. Aj keď je trocha ďalej od samotného prechodu. Už sa vraj zvažuje jeho premiestnenie bližšie, na začiatok parkoviska, čo iste ocenia hlavne starší a chorí ľudia. Compass group tu ponúka rovnaký sortiment ako vo Vyšnom Nemeckom, ale vo food trucku, pred ktorým je postavený malý stan s miestami na sedenie.  V stanovom mestečku je viditeľný najmä stan Červeného kríža, priestory, v ktorých pracujú lekári, autá Polície Českej republiky, ktorá pomáha dohliadať na poriadok...

Aj tu je cítiť menší prílev utečencov. Na tomto prechode sme sa zdržali dlhšie. Stretli sme  mamičku s asi 10 ročným chlapcom. Mali jeden malý kufrík. Chlapec v staršej, obnosenej vetrovke si prišiel vypýtať 2 bagety. Bol veľmi zdvorilý a keď mu ponúkli aj sladkosti a polievku, iba hanblivo sklopil zrak a povedal, že bagety im stačia. Ani som nebola schopná opýtať sa, odkiaľ prišli a akú cestu majú za sebou....

Na treťom hraničnom prechode v Ubli sme už neboli. Ale aj tam je situácia podobná. Utečencov v týchto dňoch prichádza oveľa menej.

          

      

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...