Vyhľadávanie:

Na pohľad krásne a zároveň aj užitočné

Na pohľad krásne a zároveň aj užitočné

Inšpirácie v kove po deviaty raz

Päťdesiat prác od dvadsiatich štyroch študentov a pedagógov zo šiestich dizajnérskych škôl v Škótsku, Nemecku, Maďarsku, Česku a Slovensku môžete v týchto dňoch obdivovať v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach. Diela boli vytvorené počas nedávneho medzinárodného workshopu Metal Inspirations v Košiciach, ktorý už po deviaty raz organizovala Katedra dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach v spolupráci s U. S. Steel Košice a Strednou odbornou školou Košice - Šaca.

Vernisáž výstavy 31. augusta 2011 prilákala desiatky návštevníkov, ktorí boli zvedaví na to, čím tohto roku prekvapia mladí dizajnéri. A bolo sa na čo pozerať, čo napokon vo svojich príhovoroch ocenili a vyzdvihli prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul, prorektor pre vzdelávanie Technickej univerzity v Košiciach Pavel Raschman, generálny riaditeľ Slovenského technického múzea v Košiciach Eugen Labanič i zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie SOŠ Košice - Šaca Ján Eiben. Všetci sa zhodli na tom, že úroveň tvorivých dielní je z roka na rok vyššia. Ocenili tiež fakt, že diela z kovového odpadu sú nielen na pohľad pôsobivé, ale mnohé aj praktické. Garant workshopu Jaroslav Jarema z Katedry dizajnu Fakulty umení TU Košice sa už teraz teší na jubilejný desiaty ročník podujatia, ktorý sa bude konať v roku 60. výročia založenia tunajšej technickej univerzity.

Mnohí dizajnéri sa do Košíc vracajú opakovane a aj tí tohtoroční sú odhodlaní prísť aj v roku 2012. Rozhodne medzi nich patrí aj pedagóg z glasgowskej Caledonian University v Škótsku Frederick Birse so svojimi študentmi. Ostatný workshop bol jeho štvrtým v poradí. Ako povedal v kruhu obdivovateľov kovovej krásy, práca tu v Košiciach je pre ich, spravidla trojčlennú, skupinku veľmi inšpirujúca. Domov sa vracajú s novými zručnosťami a odhodlaním do práce. A to aj vďaka pomoci majstrov školy. Tohto roku sa dizajnérom venovali šestnásti pod vedením hlavného majstra Mateja Farkaša. Možnosť pracovať s kovom si už po druhý raz nenechal ujsť aj doktorand Fakulty architektúry STU Bratislava Marián Králik. Aj napriek drine v tvrdých pracovných podmienkach (spomeňme si na augustové tropické horúčavy) podarilo sa mu opäť vytvoriť nevšedné diela. Ale aj ostatným mladým. Spomeňme Stefanie Fischovú z Wismaru v Nemecku, doktorandku Michaelu Podolanovú a Martina Záhumenského z košickej fakulty umení či Barboru Křížovú z Vysokého učení technického v Brne a priradiť by sme mohli aj ďalších kreatívnych študentov. Napokon, pozrite si výstavu v múzeu. Máte na to čas do 3. októbra 2011.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...