Vyhľadávanie:

Na štarte aj Keňan Kemboi

Na štarte aj Keňan Kemboi

V nedeľu 2. októbra odštartujú 93. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Organizátori tohtoročného Medzinárodného mieru, ktorý odštartujú už túto nedeľu, 2. októbra 2016, sa zo všetkých síl snažili prilákať na štart vytrvalcov s výbornými osobnými časmi. Chceli by totiž, aby sa traťový rekord najstaršieho európskeho maratónu, ktorý drží Keňan Lawrence Kimaiyo časom 2:07:01 hod., posunul pod hranicu 2:07 hod. Svoj tretí štart na MMM avizuje jeho krajan Elijah Kemboi, ktorý vyhral v Košiciach hneď pri svojom premiérovom štarte v roku 2011 časom 2:11:15 hod. O rok neskôr sa opäť postavil na štart košického maratónu. Hoci si vtedy zlepšil svoj osobný rekord o viac ako tri minúty na 2:07:51, medaila mu tesne ušla. Skončil až štvrtý. Odvtedy sa ešte dva razy dostal pod hranicu 2:08 a to v roku 2013 vo Frankfurte, kde skončil časom 2:07:34 hod. tretí a v Dägu obsadil časom 2:07:43 hod. štvrtú priečku.

Okrem neho sú na nedeľňajší štart maratónu prihlásení ďalší špičkoví pretekári z Afriky. Patria medzi nich Keňania Josphat Kipron (čas 2:09:34 hod.), Henry Chirchir (2:09:24 hod.), Evans Ruto (2:07:49 hod.) Mathew Bowen (2:10:57 hod.) a Ewans Biwot, ktorý vlani vyhral maratón v nadmorskej výške vyše 2000 m v kenskom Itene časom 2:16:02 hod. Z Etiópie pobeží Abere Belay (2:08:18 hod.). Medzi ženami patria k horúcim favoritkám vlaňajšia víťazka MMM z Etiópie Mulu Dirová s osobným časom 2:29:59 hod. i jej krajanky Tinbit Weldegebrielová (2:31:27 hod.) a Chaltu Wakaová (2:29:30 hod.). Príde aj víťazka MMM z roku 2012 Maryna Damantsevichová z Bieloruska, ktorá má osobný čas 2:30:07 hod.

Ešte pred dvoma týždňami ukončili organizátori registráciu, ale ešte stále bojujú s obrovským náporom záujemcov, ktorí sa hlásia aj po uzávierke. Jedno je isté. Tohtoročný MMM je už „vypredaný“.

Dvadsaťročné jubileum oslávi populárny minimaratón U. S. Steel Family Run. Po prvý raz sa tento beh na 4,2 kilometrovej trati konal v roku 1996. „Odvtedy sme dostali na trať až vyše 40 tisíc Košičanov, ich rodiny s deťmi a tieto deti dnes už ako dospelí behajú dlhé trate pravidelne,“ informoval zástupcov masmédií pred pretekmi riaditeľ MMM Branislav Koniar. Medzi novinárov zavítal aj najvyšší šéf generálneho sponzora podujatia, prezident spoločnosti U. S. Steel Košice Scott Buckiso, ktorému prezident maratónskeho klubu Košice Štefan Daňo venoval novú účastnícku medailu z tohtoročného podujatia. „Ďakujem organizátorom za pozvanie,“ povedal S. Buckiso v úvode svojho príhovoru a pokračoval: „Už v minulosti sme sa podujali sponzorovať košický maratón. Dnes môžem povedať, aké je dôležité pomáhať mestu a miestnej komunite, na čo sme právom hrdí. Košický maratón má svoju tradíciu, tak isto jubiluje aj náš minimaratón. Teší nás, že každý rok sa do tohto behu zapojilo viac a viac našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Čo sa mňa týka, vlani som si zabehol polmaratón, teraz sa chystám na trať ako člen štafety.“

Vlani mal premiéru Beh párov. On a ona budú môcť aj v tomto roku ukázať, ako dokážu zladiť kroky k ich spoločnému cieľu. Víťazná dvojica sa môže tešiť na zaujímavú cenu, ktorou bude pobyt vo Vrátnej doline v hoteli Boboty. Medzinárodný maratón mieru dlhé roky viacerými spôsobmi podporuje tiež charitatívne organizácie. Teraz ich zastrešuje nový projekt s názvom Bež so srdcom. Maratónsky klub Košice daroval 200 štartových čísel trom charitatívnym organizáciám, a to Lige proti rakovine, Oáze – nádej pre nový život a neziskovej organizácii Novorodenec.sk.

Organizátori každý rok pozývajú do Košíc viacerých prominentných hostí. Teraz k nim budú patriť dvaja zlatí olympionici. Svoju účasť definitívne potvrdil olympijský víťaz v chôdzi na 50 km v Riu de Janeiro Matej Tóth s rodinou a okrem neho to bude z Českej republiky držiteľka svetového rekordu v hode oštepom (72,28 m), olympijská víťazka z Pekingu v roku 2008 a bronzová medailistka z Ria Barbora Špotáková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...