Vyhľadávanie:

Najlepší manažérsky tím je z Košíc

Najlepší manažérsky tím je z Košíc

Spoločnosť U. S. Steel Košice bola hlavným partnerom veľtrhu študentských spoločností

Dnes simulujú biznis, o pár rokov môžu viesť úspešné podnikateľské tímy

"Ponúkame veľkonočné ozdoby, kľúčenky, stromčeky šťastia a tuhľa aj takéto krásne obrázky. Pochopiteľne, všetko si vyrábame sami," predstavila zameranie činnosti študentskej spoločnosti Casiopea, ktorá sa zaoberá aj prevádzkovaním školského bufetu, jej prezidentka Viktória Chomová. Musela hovoriť naozaj hlasno, aby ju bolo zreteľne počuť a aby prehlušila vravu, ktorá sa rozliehala kinosálou Spoločenského pavilónu.

Práve tu sa minulý týždeň v utorok, 3. apríla, uskutočnil už 12. ročník regionálneho súťažného Veľtrhu študentských spoločností, ktorý tak ako každý rok, zorganizoval Junior Achievement Slovensko - Mládež pre budúcnosť. Stánku, v ktorom sa širokej verejnosti predstavoval manažment spoločnosti Casiopea zo Spojenej školy, organizačnej jednotky Obchodná akadémia zo Svidníka, nechýbala pri jeho výzdobe tvorivosť. Pod heslom Záleží len na vás, ktorá hviezda vám prinesie šťastie prezentoval manažment výsledky svojej celoročnej práce, kto mal záujem, mohol si jej výrobky aj kúpiť. Pozornosť pútali vskutku pekné obrázky s prírodnými motívmi. Práve po nich najčastejšie siahali ruky návštevníkov. "Ide o servítkovú techniku," vysvetlila viceprezidentka výroby Júlia Kupcová. "Bola som počas prázdnin u príbuzných v Košiciach a tu som sa ju naučila. Skúsila som ju doma a potom to už išlo samo." Prezradila tiež, že zatiaľ sú v škole jedinou študentskou spoločnosťou, ktorú riadi 18-členný manažment.

"Na veľtrh do Košíc sa prišlo predstaviť 28 najlepších študentských spoločností programu Aplikovaná ekonómia z regiónov východného, stredného a západného Slovenska," dal vedieť viac programový riaditeľ Junior Achievement Slovensko - Mládež pre budúcnosť Adam Šepetka. "Rovnaké podujatie organizujeme ešte v Banskej Bystrici, uskutoční sa na budúci mesiac." V súčasnosti, ako dodal, pôsobí na Slovensku takmer 150 študentských spoločností, ktoré simulujú činnosť skutočných, reálnych firiem v praxi. Ich založenie, riadenie i likvidácia sa maximálne približujú každodennej realite. Cieľom ich existencie však nie je nadobudnúť maximálny zisk, ale naučiť sa riešiť možné situácie i každodenné výzvy súvisiace s vedením firmy ešte pred príchodom mladých ľudí na skutočný, reálny trh. Zámerom veľtrhu je čo najviac priblížiť študentom svet ekonomiky, zdôrazniť úspechy, ktoré v svojich spoločnostiach dosiahli, upozorniť na možné slabiny a pomôcť im ich odstrániť a formou súťaže ich tak trocha aj postaviť do konkurenčného boja.

Sedemčlenná porota, ktorej predsedal František Gregor z útvaru Riaditeľa pre Vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, nemala ľahkú úlohu. Popoludní však už bolo všetko jasné. V kategórii Najlepší manažérsky tím vyhrala spoločnosť Diffid z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského z Košíc, na druhom mieste skončila spoločnosť EgprofiT z Evanjelického gymnázia Tisovec a na treťom Q-WEELL z Gymnázia v Lipanoch. "Pri hodnotení sme brali do úvahy vzájomnú spoluprácu členov tímu, spôsob ich komunikácie medzi sebou i navonok a tiež to, akým spôsobom reprezentujú študentskú spoločnosť jednotlivci a ako tím," priblížil kritéria súťaže F. Gregor. "Prihliadali sme tiež na znalosti a schopnosti jednotlivých členov tímu pri informovaní o fungovaní spoločnosti a jej hospodárskych výsledkoch a tiež či sú schopní úspechy alebo prípadné neúspechy aj analyzovať."

V druhej kategórii Marketingová prezentácia študentskej spoločnosti hodnotila odborná porota najmä celkový vzhľad stánku, úroveň propagačných materiálov, skĺbenie názvu a loga spoločnosti, stratégiu predaja výrobkov či služieb a ako dokázali študenti upútať pozornosť návštevníkov. Nakoniec prvé miesto udelila spoločnosti EgprofiT z Evanjelického gymnázia v Tisovci, druhú priečku obsadila spoločnosť Smajlík zo Združenej strednej školy dopravnej Nitra a tretiu spoločnosť Diffid z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...