Vyhľadávanie:

Najlepšie filmy uvidíme v Košiciach

Najlepšie filmy uvidíme v Košiciach

Grand Prix Ekotopfilm 2006 získal Ochranca delfínov

Slávnostným vyhlásením výsledkov a odovzdávaním cien sa minulý týždeň v piatok, 27. októbra 2006, skončil v Bratislave sedemdňový maratón XXXIII. ročníka Medzinárodného festivalu odborných filmov Ekotopfilm 2006. Diváci mali príležitosť si v dvoch samostatných projekciách pozrieť vo festivalovom centre hotela Tatra vyše 120 diel z tridsiatich krajín sveta, z ktorých 114 zaradila výberová komisia do súťaže.
"Filmy boli vynikajúce, bolo veľmi ťažké rozhodnúť, ktorý z nich získa hlavnú cenu, komisia pracovala tvrdo," konštatoval pred slávnostným aktom v priestoroch Primaciálneho paláca, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia vlády SR, zahraničných veľvyslanectiev, hospodárskeho, kultúrneho a spoločenského života, predseda medzinárodnej poroty Bruce Bucklin z USA. Grand Prix Ekotopfilm 2006 a Cenu vlády SR získal napokon film Spojených štátov amerických Ochranca delfínov, ktorú v mene jeho tvorcov prevzal veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe Vallee. Udelených bolo aj šesť hlavných cien a pätnásť vedľajších ocenení. Hlavná cena v kategórii A - populárno vedecké filmy, Cena spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá je generálnym partnerom festivalu, putovala do Spolkovej republiky Nemecko za dielo Ži dlhšie: Ži divoko. Zástupkyni nemeckého veľvyslanectva Beáte Holubecovej ju odovzdal Róbert Brožek z útvaru GM pre environment U. S. Steel Košice. Režisér Jan Haft v svojom diele pozýva divákov pozrieť sa na najstaršie živočíchy našej planéty, ktoré majú rekord v dlhovekosti. Film sa snaží vysvetliť, prečo dokážu niektorí zo zástupcov fauny, ako korytnačka veľká, veľryba grónska či slon, odolávať času a iné zasa nie.
Tento i ďalšie ocenené filmy si budú môcť Košičania i návštevníci nášho mesta pozrieť už na budúci týždeň. Festival Ekotopfilm 2006 sa v Košiciach uskutoční od 7. do 9. novembra 2006 v priestoroch Historickej radnice, nebude chýbať ani sprievodný program. Dopoludňajšie projekcie sú určené pre žiakov základných a stredných škôl, večerné premietania, so začiatkom o 17. hodine, pre širokú verejnosť.
Vstup je zdarma.

PROGRAM EKOTOPFILM - KOŠICE (pdf 171kB)

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...