Vyhľadávanie:

Najlepšie výsledky sa dajú dosiahnuť vtedy, keď všetci fungujú ako tím

Najlepšie výsledky sa dajú dosiahnuť vtedy, keď všetci fungujú ako tím

S Miroslavom Kiraľvargom, generálnym manažérom U. S. Steel pre globálne riadenie materiálov a obstarávanie, o práci a živote v Amerike

Pred odchodom do Pittsburghu pôsobil ako viceprezident pre riadenie externých služieb a vzťahov v U. S. Steel Košice, prezidentoval Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie v Slovenskej republike i košickému hokejovému klubu. Dnes je to už bezmála rok, čo mu jeho profesionálny život postavil do cesty novú výzvu. S Miroslavom Kiraľvargom, generálnym manažérom pre globálne riadenie materiálov a obstarávanie v Pittsburghu sme sa pozhovárali o jeho súčasnej práci i živote.

· Cestu za veľkú mláku ste pred tým, než ste sa v Amerike na čas usadili, merali nie raz. Minuloročný februárový let bol predsa len o niečom inom. Neprišli ste len na otočku, či na zopár dní. Ale na dlhšie, a to i s rodinou. Aké to je odísť od príbuzných, priateľov, známych?
O čo ťažšie je lúčenie, o to radostnejšie a príjemnejšie sú návraty a stretnutia s blízkymi. Môj odchod sa vôbec neodchyľoval od tejto skúsenosťami potvrdenej pravdy. Prvý návrat na Slovensko bol okrem príjemných pocitov zo stretnutí umocnený aj víťazným finálovým zápasom a získaním v poradí tretieho titulu pre HC Košice. Pobyt doma bol krátky, ale určite naň nezabudnem.

· Stali ste sa generálnym manažérom pre globálne riadenie materiálov a obstarávanie. Náročná pozícia v dnešnej zložitej ekonomickej situácii poznačenej krízou. Poviete nám o nej niečo viac?
V každej z fabrík v USA, Kanade a taktiež v Košiciach má tento útvar zastúpenie. Viac ako tristopäťdesiat zamestnancov zabezpečuje podporu nákupných činností - od tvorby, cez aktualizáciu a údržbu dátových katalógov akýchkoľvek náhradných dielcov, súčiastok a materiálov. Samotný príjem zakúpeného a dodaného materiálu, uskladnenie a jeho doručenie konečnému spotrebiteľovi. V rámci týchto činností sa snažíme používať postupy, ktoré nám pri najmenšom možnom finančnom objeme skladových zásob zabezpečia dostatok náhradných dielcov, súčiastok a materiálu v každom čase. V Košiciach zastrešujeme aj komunikáciu s colným úradom a colné služby. V Severnej Amerike pri postupnom implementovaní ERP do jednotlivých prevádzok okrem dodávok preberáme aj príjem servisných činností od dodávateľov.

· Aké výzvy stoja pred vami dnes?
V roku 2012 sa prvýkrát bude implementovať kompletný ERP balík v Mon Valey Works a potom v Gary Works. Snažíme sa, spolu s ostatnými, aby implementácia prebehla hladko a aby sme vedeli využívať benefity nových systémov čím skôr. Zároveň sme si postavili strategický plán zefektívňovania vykonávaných činností v jednotlivých lokalitách systémom best practices. Jednoducho povedané - čo robíme lepšie v jednej prevádzke treba uplatniť v iných, berúc pri tom do úvahy konkrétne podmienky. No a taktiež budeme postupne spúšťať tzv. Global Contract Management na základe doposiaľ úspešných výsledkov, ktoré sme dosiahli v druhej polovici roka 2011 vo Fairfield Flat Works, kde sme začali s pilotným projektom.

· Je iné riadiť ľudí na Slovensku a v USA?
Vo svojej manažérskej praxi sa snažím nájsť cestu k svojim podriadeným tak, aby sme všetci fungovali ako jeden tím. Som presvedčený, že vtedy sa dajú dosiahnuť najlepšie výsledky. Moji kolegovia to vnímajú a spoločne sa nám podarilo "ukázať čo vieme" už v prvom roku našej spolupráce, za čo im patrí moja veľká vďaka. Nezamýšľam sa teda nad tým, či robím niečo inak tu, ako na Slovensku. Jednoducho žijem a pracujem teraz tu a snažím sa správať a komunikovať úplne prirodzene a vykonávať svoju prácu čo najlepšie...

· Čo by ste najradšej priniesli zo Slovenska do USA a naopak?
Z našich troch synov je tu s nami len najmladší. Dvaja dospeláci ostali študovať v Európe, jeden na Slovensku a druhý v Anglicku. S mojou manželkou by sme boli najradšej, keby boli s nami. A na Slovensko? Množstvo dobrých zákaziek pre U. S. Steel Košice a tým viac práce a pracovných príležitostí.

· Ako sa zžila s novým prostredím vaša rodina?
Rok nám ubehol ako voda. Keďže tu máme mnoho známych a priateľov z radov Slovákov i bývalých amerických expatriotov, necítime sa tu osamotene. Často sa stretávame mimo práce aj s rodinami. Náš syn Adam nás všetkých predbehol a po troch mesiacoch v škole bez problémov komunikuje so spolužiakmi a učiteľmi v anglickom jazyku. Teší sa na každý nový deň strávený v škole s kamarátmi. Veľmi milo a prívetivo nás prijali aj naši susedia v lokalite, kde momentálne bývame.

· Stretávate sa teda s krajanmi?
Samozrejme. Veľmi radi a často. Naposledy sme skoro všetci spoločne privítali nový rok 2012 u nás doma.

· Čo vám v USA najviac chýba?
Už som spomínal - naši dvaja synovia. A napriek tomu, že Pensylvánia je podobná krajina ako Slovensko, domov je len jeden. Ten náš je naše malé krásne Slovensko.

· Hokej je nesporne vaším koníčkom. Hrávali ste ho "rekreačne" v Steel aréne, korčule si obúvate, ako už vieme, aj v Amerike. Sledujete tiež zápasy NHL, ale i to, ako si HC Košice počína v extralige?
Pokiaľ sa dá, zápasy NHL si nenechám ujsť. Blížime sa k play-off a kvalita sa stupňuje. HC Košice bol súčasťou môjho denno-denného života niekoľko rokov. Nedá sa a ani nechcem pretrhnúť toto pomyselné puto. Viem kedy a kde hrajú nasledovný zápas, ako si počínali... Tak, ako som počas môjho štvorročného pôsobenia veril, že ak trojlístok - hráči, vedenie klubu a fanúšikovia - si budú profesionálne zastávať svoje pozície a pracovať v prospech klubu, úspech je na dosah. Držím HC Košice palce a verím v štvrtý titul.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...