Vyhľadávanie:

Najobľúbenejšie sú vyprážané syry a rezne

Najobľúbenejšie sú vyprážané syry a rezne

Na návšteve v závodnej jedálni Valcovne

Zobrali sme si pod drobnohľad naše závodné jedálne. Pred dvomi týždňami sme v Oceli východu priniesli reportáž z "tisícpäťstovky", niekoľko dní dozadu sme sa zasa vybrali do závodnej jedálne Valcovne. Zaujímalo nás, ako svoju prácu, aj v týchto horúčavách, zvládajú ženy v bielych pracovných odevoch a ako hodnotia výsledok ich roboty hutníci. Tu je niekoľko faktov i našich postrehov.

ČO SA KOMU POZDÁVA A ČO NIE

"Nuž, je to najlepšia jedáleň v železiarňach. Môžem porovnávať. Pochodil som aj ostatné... Dávajú tu najčerstvejšiu zeleninu, jedlá nevaria dopredu, ale pripravujú ich priebežne. Hodnotím ju naozaj ako najlepšiu," nechal sa v závodnej jedálni Valcovne počuť krátko po jedenástej hodine Peter Ferenčuha, ktorého sme pri obede zastihli spolu s jeho kolegami hasičmi. "No a priestor sa zväčšiť nedá," poobzeral sa dookola, dávajúc tak odpoveď na našu otázku, čo by sa dalo na službách Sodexa v tejto jedálne zlepšiť. Dvesto miest na sedenie, zdá sa, stačí. Ani v čase veľkých opráv alebo rekonštrukcií, či už v jednej alebo druhej valcovni, nie je o ne núdza. Čakať tu na voľné stoličky netreba. Tak tomu bolo aj minulý týždeň v pondelok, 6. augusta.

Marián Fecko z Labortestu, ktorý, ako sme sa dozvedeli, chodí na obedy pravidelne, sa práve posadil k stolu. A hneď aj kuchárky pochválil. Nielen za rôznorodý sortiment jedál. "V tomto ohľade som veľmi spokojný," potvrdil. "A tiež s prístupom personálu, ktorý nám vychádza v ústrety a nemá problém na požiadanie jedlá skombinovať," doložil. Jediné, čo podľa jeho názoru kazí pri obede pohodu, je horúčava. Sťažovali sa ňu viacerí. Klimatizácia tu chýba ako soľ. "Treba však oceniť," kvitoval počin kompetentných, "že sa situáciu snažia riešiť. Tento týždeň sem priniesli aspoň ventilátory," ukázal na stroje, ktoré robili vzduch v jedálni znesiteľnejším.

Nainštalovanie klimatizácie by sa pozdávalo aj Petrovi Onodimu z odboru kvalita zušľachťovní, ktorý je inak rovnako spokojný, tak s prácou personálu kuchyne, ako aj s výberom jedál. Aj keď... "Len mi prekáža, že v ponuke mäsových jedál prevláda hydina. Prijal by som aj iné druhy mäsa, napríklad divinu či hovädzinu..." "Mám veľmi rád tunajšie knedle, ktoré sú také...domácke! Mäkké, dlho vydržia čerstvé. Ani doma sa nám také nepodaria. Niekedy si ich kúpim a vezmem domov na večeru. Všetci si na nich pochutíme," stihol nám pred odchodom z jedálne na pracovisko prezradiť údržbár Jozef Gmitra.

Edita Némethová a Anna Ambrózová z odboru účtovanie finálnej výroby potvrdili slová väčšiny opýtaných, že výberu aj obsluhe, či už za pultom alebo pri pokladniciach, niet čo vyčítať. Edita Némethová pochválila aj výborné koláče a lepší výber šalátov. Obidvom však v čase, keď vonku vládnu vysoké teploty, chýba v jedálni klimatizácia. A zajedno sú aj v ďalšom. "Kvalita surovín, z ktorých sa jedlá pripravujú, nie je podľa nášho názoru to naj. Prevládajú polotovary a je to na chuti cítiť. Napríklad šúľance..." "Mňa osobne oslovili akcie týkajúce sa zdravých jedál. Sú vždy zamerané na inú civilizačnú chorobu, teraz konkrétne na srdce. A čo by som zlepšil? Určite by som zaviedol klímu...Ale aspoň sa tu v tých horúčavách nikto dlho nezdrží," skonštatoval údržbár Tibor Matľak.

RADŠEJ O DEKO VIAC, AKO O POL DEKA MENEJ

Šéfka kuchyne Božena Vuľchová si pri spomenutí klimatizácie len povzdychla. Aby sa stravníci cítili v jedálni príjemnejšie, zadovážila štyri výkonnejšie ventilátory. Pomôžu preklenúť obdobie do nainštalovania klimatizácie. Dozvedáme sa, že v piatok 10. augusta bude jedáleň zatvorená práve kvôli stavebným prácam, ktoré s tým súvisia. "Po kompletnej oprave bude klimatizácia slúžiť nielen v lete na chladenie, ale aj v zime na vykurovanie jedálne. Očakávame teda zlepšenie klimatických podmienok v jedálni počas celého roka," konštatovala riaditeľka stravovacích služieb Sodexo - prevádzky U. S. Steel Košice Katarína Nošková.

V kuchyni, ktorá pripomínala vyhňu, ženy, pod vedením zastupujúcej šéfkuchárky Márie Adamkovičovej, dovárali ďalšie porcie obedového menu. Na nohách boli už od skorého rána. Nebolo im čo závidieť... ale všetko tu fičalo ako malo. Kuracie prsia na srbský spôsob s dusenou ryžou, zbojnícke hovädzie mäso a zemiaky, palacinky s džemom a čokoládou i rezance s pečenou zeleninou zo základu sa míňali podľa ich predpokladov. Rovnako ako ponuka v nadštandarde, ktorú tvorili okrem hovädzej polievky s cestovinou beckovské filé s ryžou, hranolkami a oblohou a prírodný kurací medailón so zeleninovou oblohou. Ak bude záujem zo strany stravníkov o to ktoré jedlo vyšší, nebude problém včas "zasiahnuť". A pripraviť nové porcie. "Snažíme sa, aby boli naši stravníci vždy spokojní. Aj osobnými rozhovormi zisťujeme, aké výberové jedlo by na tanieri najradšej videli. Vymýšľame rôzne novinky a dbáme na dodržiavanie hmotnosti porcie. Často svojim ľuďom vravím, radšej o deko viac, ako o pol deka menej," povedala s úsmevom Božena Vuľchová. Ju aj personál kuchyne vcelku milo prekvapil záujem o zeleninové taniere. Denne si na nich pochutia osemdesiati až deväťdesiati hutníci. Podobne ako v iných závodných jedálňach, aj tu zožínajú najväčšie úspechy vyprážaný syr, či už v trojobale alebo v cestíčku, bez ktorého si stravníci piatok už ani nevedia predstaviť, a rezeň. Len minulý mesiac tu kuchárky pripravili dovedna 34 564 porcií jedál.

TEPLÉ JEDLO VERZUS BALENÁ STRAVA?

Nemáte čas ísť na obed do jedálne? Alebo ste na popoludňajšej či nočnej zmene a dali by ste si pod zub niečo teplé? Vaše chute môže uspokojiť balená strava. Stačí si ju len ohriať v mikrovlnnej rúre. Vyrábajú ju práve tu. Ženy s rúškami na tvárach sa s varechami i pri baliacom stroji obracali jedna radosť. Pod vedením šéfkuchárky Margity Pištejovej pripravovali polievky na šokovanie chladom. Predchádzajúca degustácia dopadla podľa očakávania. Dobre.

"Denne vyrobíme, vyexpedujeme a v bufetoch a výdajniach stravy predáme až sedemsto chladených jedál," pridala ďalšiu informáciu Božena Vuľchová a dodala, že v uplynulom júli to bolo dovedna 18 523 porcií. Zareagovala aj na niektoré ponosy dotýkajúce sa ich kvality či nedostatku na pultoch. Objavili sa nielen na intranetovej stránke firmy, ale stretli sme sa s nimi aj v našej redakcii, kam nám telefonovali niektorí nespokojní stravníci. V ostatnom čase poukazovali napríklad na riedke desiatové polievky, skysnuté zemiaky, zlú chuť omáčky i na nedodržanú gramáž, či dokonca nevábny vzhľad...

Každou sťažnosťou sa tu podrobne zaoberali, ak bola oprávnená, prijali nápravné opatrenia. "Niektoré reklamácie by ani neboli, keby si ľudia jedlá správne ohrievali," vyjadrila svoj názor šéfkuchárka balenej stravy Margita Pištejová. "Pritom stačí tak málo - prečítať si návod, ktorý je na etikete každého jedla a riadiť sa ním." Prípadné zlé uzatvorenie misky fóliou, čo by mohlo byť príčinou znehodnotenia jedla, dôrazne odmietla okrem nej aj Božena Vuľchová. Kvalita zvaru i jej následná kontrola nepustia... Vravia, že aj keď majú svoje povolanie radi, je to nevďačná robota. Hovorí do nej každý, každý ju hodnotí podľa svojho, neoprávnená kritika bolí... Chladené jedlo má záruku tri dni, no nezriedka sa stáva, že stravníci, podľa slov vedúcej jedálne, nechávajú bez povšimnutia už porcie z predchádzajúceho dňa. "To, čo sa počas platnosti záruky nepredá, zlikvidujeme," dodala šéfka na vysvetlenie, čo s balenými porciami, ktoré si nikto nekúpi. Môže sa síce stať všeličo a svoje môže zohrať aj ľudský faktor, ale kuchárky tiež nechápu sťažnosti týkajúce sa gramáže. Postupnosť je taká, že každú porciu ešte pred zabalením odvážia. Aj tu platí šéfkine krédo. Radšej o deko viac, ako pol deka menej. "Za pripomenutie tiež stojí informácia, že nie každé jedlo, respektíve pochutiny, možno šokovať chladom. Nemôžeme napríklad pridať do jedla, či už kvôli chuti alebo na ozdobu, obyčajnú petržlenovú zelenú vňať, alebo šalát. Sčerneli by," vysvetlila vedúca jedálne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...