Vyhľadávanie:

Napime sa bez obalu!

Napime sa bez obalu!

Poznáte vo svojom okolí ľudí, ktorí:

  • kupujú mlieko na blízkej farme alebo v mliečnom automate?
  • pijú vodu z vodovodu ochutenú citrónom a bylinkami?
  • kávu v kaviarni si berú so sebou do vlastného termo hrnčeka?
  • v miestnej pivárni majú svoj vlastný pohár?

Zamyslime sa, prekonajme svoju pohodlnosť a pridajme sa

Aj aktuálna výzva z dielne Slovenskej agentúry pre životné prostredie sa venuje dôležitej téme znižovania odpadu – konkrétne nápojových obalov. Všetci pijeme denne; zamýšľame sa však nad tým, čo a z čoho? Problém nevratných, najmä plastových nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú  odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov. Celosvetovo sa recykluje len okolo 30 % plastov a väčšina stále končí na skládkach a v oceánoch. Slovenská legislatíva stanovuje cieľ zberu 90 % plastových obalov už do roku 2027 a ďalší ambiciózny cieľ 90 % zberu plechoviek do roku 2029.

Dôležité je preto aj pri pití nápojov rozmýšľať a hľadať iné alternatívy. V súčasnosti máme na trhu kvalitné nerezové, sklenené alebo bambusové fľaše, poháre i slamky na dlhodobé používanie. Mnohé mestá majú automaty na mlieko a bezobalové obchody.

SAŽP v aktuálnej marcovej výzve ponúka niekoľko rád do bežného života k minimalizácii obalov z nápojov:

  • Zamyslite sa nad tým, aké nápoje najčastejšie pijete. Identifikujte obaly, v ktorých sa nachádzajú a pomôcky, ktoré pri tom používate.
  • Porozmýšľajte nad bezobalovými alternatívami týchto nápojov a pri najbližšej príležitosti sa ich pokúste uprednostniť.

Každý malý krok sa pri ochrane životného prostredia počíta!

Foto: freepic.com

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...