Vyhľadávanie:

Naši absolventi majú perspektívu

Naši absolventi majú perspektívu

Hovoríme s dekankou Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie  Technickej univerzity v Košiciach  Ivetou Vaskovou

Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach od  1. júla tohto roku začala novú etapu života. Po 65 rokoch od svojho založenia zmenila názov na Fakultu materiálov, metalurgie a recyklácie. O tom, prečo k premenovaniu došlo a čo to pre fakultu znamená  do budúcnosti, sme sa pozhovárali s dekankou fakulty doc. Ing. Ivetou Vaskovou, PhD.

· V tomto roku si pripomínate 65. výročie založenia. Máte za sebou bohatú históriu, vychovali ste množstvo absolventov. Zmena názvu fakulty je významný a pomerne radikálny krok. Prečo teda došlo k zmene mena fakulty Je to akási reakcia na vývoj doby? 

Áno, dá sa to tak povedať. Naša fakulta bola zriadená 8. júla 1952 a bola  jednou z troch zakladajúcich fakúlt bývalej Vysokej školy technickej v Košiciach. Zároveň však musím povedať, že aj keď je súčasný historický názov tradičný a máme ho hlboko v srdci, už celkom nepokrýva rozsah našich študijných programov. Nový názov je výsledkom mnohých diskusií a odráža uzavretý reťazec výroby  kovov (metalurgia), ich spracovania (materiály) a ich opätovného použitia po uplynutí životnosti (recyklácia).

· Došlo v tejto spojitosti aj k nejakým zmenám študijných programov?

Všetky naše študijné programy vznikajú po komunikácii s našimi partnermi. Obsah štúdia zostavujeme v spolupráci s lídrami najväčších priemyselných spoločností a zohľadňujú to, čo potrebuje doba a čo potrebuje priemysel.  K dnešnej ponuke však do budúcna pribudnú najmä také, ktoré si vyžaduje automobilový priemysel.

· Spomenuli ste úzke prepojenie štúdia na vašej fakulte na prax. Aké sú však reálne možnosti uplatnenia vašich absolventov?

V tomto sme, dalo by sa povedať, ukážkový príklad, pretože takmer sto percent našich absolventov je umiestnených v oblasti, ktorú vyštudovali. Momentálne je vo všeobecnosti veľký nedostatok absolventov z technických škôl a je po nich veľká objednávka. Naši absolventi sa tak uplatňujú nielen v hutníctve, ale aj v automobilovom priemysle a v materiálových výskumoch. Dopyt po špeciálnych materiáloch na báze neželezných kovov v posledných dvoch dekádach závratne stúpol v celosvetovom meradle. Navyše v situácii a v čase, keď sa odpad stáva surovinou, je veľmi dôležitá aj recyklácia. Súčasná industriálna spoločnosť čelí dvom zásadným problémom, a to nedostatku surovín a nedostatku energií, pričom najmä nedostatok kovov je extrémny. Aj preto si myslím, že naši absolventi sa o svoju budúcnosť obávať nemusia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...