Vyhľadávanie:

Náučný chodník Kluknava

Náučný chodník Kluknava

V roku 2016 vyznačili v Kluknave nový náučný chodník. Spája zaujímavé miesta v okolí obce a z informačných panelov sa dozvieme veľa zaujímavostí, okrem iného aj to, akého nezvyčajného vtáka má Kluknava v erbe. Prvý panel náučného chodníka stojí priamo na parkovisku pri kostole a kaplnke. Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej sa tiež oplatí navštíviť, najmä kvôli zaujímavej výzdobe interiéru modernými mozaikami.

Náučný chodník nás prevedie chotárom obce a okolo krásnych exemplárov duba červeného sa dostaneme k odpočinkovému posedeniu so zvláštnou atrakciou – skalou vyčnievajúcou zo zeme, do ktorej sú vyryté záhadné runové znaky, ktorých pôvod nie je známy, ani ich doposiaľ nikto nerozlúštil. Lesnou cestou sa okolo jazierok, kde chovajú pstruhy, dostaneme až k toku Hornádu. Po brehu sa proti prúdu rieky dostaneme k najväčšej zaujímavosti na našej trase – krytému drevenému mostu cez Hornád, ktorý spája Kluknavu so Štefanskou Hutou. Bol postavený okolo roku 1830 a po rekonštrukcii ho môžeme obdivovať v plnej kráse. V Štefanskej Hute sa nachádzajú, žiaľ, už len zrúcaniny závodu, v ktorom sa ako v prvom spracovávala medená ruda elektrolýzou. Pri návrate do Kluknavy sa z ďalšieho informačného panelu dozvieme niečo aj o ľudovom liečiteľstve a posledný panel pri nedávno rekonštruovanom kaštieli nám predstaví významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o jeho rozvoj. Prechádzka po 7,5 km dlhom náučnom chodníku je príjemným tipom na strávenie víkendového dňa nielen pohybom, ale aj poučením.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...