Vyhľadávanie:

"Nech sa fabrike a nám darí..."

"Nech sa fabrike a nám darí..."

So srdečnými stiskami rúk, poďakovaním za celoročnú prácu, s prianím toho najlepšieho do nového roka, aby nikomu nechýbalo šťastie, zdravie a pokoj v kruhu blízkych, so želaním úspešnej i bezpečnej práce vítali na hlavnej vrátnici na Silvestra, krátko po 21. hodine, hutníkov nastupujúcich na šichtu do nočnej i odchádzajúcich z popoludňajšej, členovia top manažmentu spoločnosti spolu s primátorom mesta Košice. Prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, František Knapík, viceprezidenti Matthew B. Perkins, Miroslav Kiraľvarga, Martin Pitorák, generálny právny zástupca John F. Wilson, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Ján Bača i predseda Rady odborov OZ METALURG Mikuláš Hintoš ostali verní tradícii, ktorá sa vo fabrike udomácnila už pred niekoľkými rokmi a prišli pozdraviť pred blížiacim sa novým rokom zamestnancov huty.

Na zmenu sa chystal i Pavol Petričko z divízneho závodu Energetika. "Nie je to môj prvý Silvester vo fabrike," stihol nám prezradiť, než sa pohol ďalej, rovnako ako všetci ostatní so sladkou pozornosťou v ruke. "Už som ich absolvoval niekoľko. Naposledy vlani," usmial sa. "A určite nebude ani posledný. A aká bude dnešná zmena? Ako zvyčajne. Pracujem pri obsluhe turbogenerátora a keď je všetko v poriadku, je fajn. Inak sa nabeháme..."

Pre zámočníka divízneho závodu Oceliareň Valtera Reicha nebol prelom rokov v robote ničím zvláštnym. Silvestra absolvoval na šichte predvlani, vlani a podľa rozpisu zmien bude vari v robote aj ten nasledujúci. "Hlavná vec - nech nám to ide, nech fabrika fičí a nech sa nám všetkým darí ešte lepšie," vyslovil želanie. Podobné má i Ladislav Čisár, miešač druhého stupňa aglomerácie divízneho závodu Vysoké pece. Vo fabrike už odrobil bezmála tridsať rokov, Silvestrov ani nepočíta. "Ak by som bol doma," nechal sa počuť, "nový rok by som privítal v rodinnom kruhu a s priateľmi, ktorí k nám práve prišli na návštevu. O nič však určite neprídem."

S blížiacou sa dvadsiatou druhou hodinou sa zástupy hutníkov prechádzajúcich turniketmi značne preriedili. V predstihu sa na začiatok zmeny náhlil aj Vladimír Mihalík z dcérskej spoločnosti Vulkmont. Vo fabrike pracuje piaty rok. "Tento Silvester je pre mňa prvý," povedal nám čakajúc spolu s ostatnými na autobus vnútrozávodnej dopravy. "Nebyť zmeny, prežil by som ho určite v spoločnosti s rodinou a kamarátmi. Dcéra sa vybrala na nočné lyžovanie do Vysokých Tatier, syn ostal s priateľkou doma, pri manželke," pootvoril trocha dvere do svojho súkromia...

Na oslavy blížiaceho sa nového roka sa už tešil operátor prípravy vsádzky divízneho závodu Teplá valcovňa Ján Šváb. Zmena sa mu skončila, ponáhľal sa, tak ako ďalší zamestnanci, na autobus. A jeho plány? "Nový rok privítam doma s priateľkou, možno sa po polnoci prejdeme našou obcou." Jasno v tom, ako prežije prelom rokov, do ktorého už ostávalo len niečo vyše poldruha hodiny, mal aj jeho kolega Martin Eštok. "Priateľka je v práci, takže s kamarátmi. Už na mňa čakajú... Nechám sa prekvapiť, s čím ma privítajú," doložil.

Krátko po pol jedenástej v noci vestibul hlavnej vrátnice i nástupiská električiek a autobusov osireli a stíchli. Vysokopeciari, oceliari, valcovači a stovky ďalších hutníkov nevítali polnoc ohňostrojom. Starali sa o to, aby život vo fabrike neutíchol.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...